Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Kebahagiaan Yang Berkekalan

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Thursday, September 2, 2010 0 comments


Kemana perginya kegembiraan ketika kita berdepan dengan musibah yang menggoncang jiwa? Kemana perginya ketenangan ketika berdepan dengan kegetiran hidup? Inilah di antara persoalan-persoalan yang perlu kita jawab sebelum terus melangkah dan menongkah hidup yang penuh teka-teki ini. Adakah semua kegembiraan dan keseronokan itu bersifat sementara? Begitu juga ketenangan, kenapa ada saat-saat tertentu jiwa kita tidak dapat tenteram walau berbagai cara yang kita cuba usahakan? Jika semuanya bersifat sementara bagaimana kita dapat terus melangkah untuk mencapai apa yang kita cita-citakan.


Sudah tentu ada kegembiraan yang bersifat kekal lama, begitu juga ketenangan dan kebahagiaan. Jika ketenangan, kegembiraan dan kebahagiaan itu bersumberkan sesuatu yang kekal tentu sifatnya juga kekal. Ini adalah formula mudah yang kita boleh gunakan.

Sahabat-sahabat yang mendapat sentuhan tarbiyyah dari Rasulullah SAW begitu tegar jiwa mereka. Keganasan musuh dan ramainya tentera musuh sedikitpun tidak menakutkan mereka bahkan menambah keyakinan dan ketenangan. Lihatlah peristiwa yang dirakamkan di dalam surah al Ahzab; "Apabila orang-orang Mukmin itu melihat tentera al ahzab (tentera musuh yang bersekutu hingga jumlahnya begitu banyak), mereka berkata "inilah yang dijanjikan Allah dan Rasul (untuk mendapat keredhaan dan syurgaNya) dan benarlah Allah dan RasulNya, Dan tidaklah bertambah melainkan keimanan dan penyerahan"

Bukankah suatu yang ajaib, jiwa semakin tenang dan keyakinan semakin mendalam dan teguh ketika berdepan dengan ujian yang luarbiasa. Inilah suatu keajaiban yang hanya dapat dirasai oleh orang-orang yang melaluinya secara amali. Pengalaman yang berbentuk perasaan begini tidak mungkin dapat digambarkan dengan tepat melalui tulisan-tulisan dan ceramah-ceramah, hanya mereka yang melaluinya secara amali sahaja yang memahami keajaiban jiwa ini.

Inilah sakinah Imaniyyah. Ketenangan yang merupakan natijah dari keimanan yang benar. Keyakinan yang mendalam kepada apa yang Allah janjikan, keyakinan pada bantuan dan pertolongan serta keyakinan dan keimanan pada Deen atau cara hidup yang diredhai Allah SWT.

Ketenangan begini tidak akan diperolehi dengan banyaknya zikir dan fikir tetapi hanya dirasai apabila seluruh kehidupan di wakafkan untuk Allah SWT: hidup mengikut nilaianNya, mengambil hanya sistemNya dengan mengambil kira semua suruhan dan tegahanNya, bahkan mengutamakan apa yang disukaiNya walaupun tidak diwajibkan keatas hambaNya. Ketika itu akan tersingkap satu horizon baru tentang keimanan, ketaqwaan, ketenangan, kebahagiaan dan kegembiraan.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Merancang Perubahan

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


“Katakan kepada orang yang mengharapkan sesuatu yang tinggi, ‘Tanpa bersusah payah, kamu hanya mengharapkan suatu yang mustahil”

Ada yang sedih dan kecewa dengan keadaan diri dan kehidupannya...setelah beberapa lama selepas itu dia masih di tahap yang sama; tanpa sebarang perubahan atau peningkatan. Ramai juga yang bercita-cita tinggi dan mempunyai pengharapan yang besar, namun setalah masa demi masa berlalu tidak ada apa yang dicapainya.


Setiap insan inginkan kejayaan dan kebahagiaan dalam hidupnya tetapi tidak semua daripada mereka yang memahami erti kejayaan dan kebahagiaan. Ada yang memahami erti sebenar kejayaan dan kebahagiaan tetapi tidak tahu pula jalan untuk mencapainya. Ada pula tahu semua itu tetapi tidak memiliki jiwa yang besar untuk berjuang untuk memperolehi kejayaan dan kebahagiaan tersebut. Jadi apa bezanya ketiga-tiga golongan ini dengan golongan yang ke 4, iaitu orang yang tidak memiliki harapan dan cita-cita. Tentunya semua mereka tidak berpuashati dengan keadaan hidup mereka namun tidak ada usaha untuk membaiki keadaan dirinya dan kehidupannya.

Bagaimana dengan kita? Jika kita inginkan kejayaan....maka tentu ada harganya yang perlu kita bayar. Sebagaimana kata-kata Ibn Qayyim: “kenikmatan tidak mungkin diperolehi dengan kenikmatan pula”
Tiap sesuatu yang bernilai tinggi pasti ada harganya, Kejayaan tak akan diraih dengan kesenangan dan kenikmatan kerana kesenangan dan kenikmatan itu hanya akan datang selepas kejayaan bukan sebelumnya. Jika kita benar-benar inginkan kejayaan dan kebahagiaan maka kita perlu sanggup menempuh halangan dan rintangannya.

Inilah persoalan besar yang sedang kita hadapi disepanjang kehidupan....tidak tahu membuat pilihan mana yang baik mana yang tidak. Kalaupun kita telah membuat pilihan tidak sanggup pula kita membayar maharnya/harganya. Kita inginkan kejayaan dengan 'harga yang murah', kita inginkan mencapai kebahagiaan dengan jalan pintas.

Pernah seorang kawan saya berkata: "Mi! kalau dikedai atau difarmasi ada ubat yang apabila dimakan aku terus jadi baik dan soleh...tentu aku akan beli walau setinggimanapun harganya." lalu saya menjawab: "Ya...kalau ada ubat yang sebegitu...semua oarang akan membelinya termasuk ketua-ketua perompak atau penyamun kerana secara fitrahnya, semua orang ingin jadi baik tetapi dia tidak cukup kuat untuk membuat pilihan yang betul dan menundukkan hawa nafsunya."

Inilah warna warni kehidupan....selalu bila nak membeli seseorang akan minta yang paling baik tetapi harganya paling murah, sedangkan sesuatu yang baik tentu tinggi pula harganya. Mungkin semua orang tahu dan faham hakikat ini cuma sekadar mencuba nasib...tetapi wajarkah disepanjang kehidupan kita hanya mencuba nasib sedangkan masa terus berjalan, umur meningkat dan laluan kehidupan kita semakin hampir kegarisan penamatnya.

Oleh itu kita perlu merancang perubahan diri untuk mencapai kejayaan dan kebahagiaan. Kita perlu tahu titik mulanya, arah tujunya, berapa jauh perjalanannya, berapa ongkosnya yang perlu dibelanjakan dan sampai bila kita perlu merancang dan melakukan perubahan.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter