Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Hati-Hati Dengan Khinzir!!!

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Sunday, November 8, 2009 0 commentsHATI-HATI DENGAN PRODUK-PRODUK DI PASARAN!!!


Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Peluk Isteri Tiap Pagi Panjang Umur 5 Tahun

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Amalan suami memeluk isteri bagi tempoh 10 saat setiap pagi boleh membantu memanjangkan jangka hayat lelaki bagi tempoh lima tahun.

Kajian yang pernah dijalankan di luar negara menunjukkan amalan memeluk isteri dapat merangsang pengeluaran hormon yang seterusnya membantu menyihatkan badan suami.

Pakar motivasi, Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah, yang mendedahkan perkara itu, berkata amalan itu selain membantu menambah kebahagiaan rumah tangga turut mampu mengurangkan masalah kesihatan yang dihadapi lelaki.

"Pelukan tidak perlu terlalu lama, cukup dengan hanya 10 saat yang diamalkan setiap pagi kerana ia dikatakan dapat memberi jangka hayat untuk lima tahun lebih panjang kepada suami," katanya pada Persidangan Ke-3 Perubatan Daripada Perspektif Islam di sini, semalam.

Pada persidangan itu, Dr Fadzilah membincangkan mengenai "Perkahwinan Dan Seks: Penawar Dan Rawatan Bagi Banyak Penyakit".

Beliau berkata, melalui perkahwinan banyak kebaikan yang akan didapati pasangan terbabit selain perkongsian hidup dan kasih sayang.

Katanya, perkahwinan juga adalah placebo atau penawar serta rawatan kepada pelbagai masalah termasuk penyakit berkaitan emosi dan rohani.

"Melalui perkahwinan, pasangan akan berkongsi kasih sayang yang seterusnya dapat menjadi ubat kepada pelbagai penyakit. Malah, mereka yang sudah kahwin dan berpenyakit mempunyai dua kali lebih banyak peluang untuk sembuh berbanding mereka yang tidak berkahwin," katanya.

Dr Fadzilah berkata, hubungan seks melalui perkahwinan pula dikatakan mampu menjadi terapi kepada masalah tekanan serta pelbagai penyakit lain yang dihadapi pasangan.

Katanya, hubungan berkenaan akan membantu menguatkan fizikal, memantapkan emosi serta rohani selain dapat mencegah nyanyuk dan membantu awet muda.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Tempat Tinggal Iblis

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Anas bin Malik r.a. berkata:

"Iblis telah bertanya pada Allah: katanya, wahai Tuhanku! Engkau telah memberikan anak Adam tempat kediaman untuk mereka berteduh dan berzikir kepadaMu, oleh itu tunjukkanlah padaku tempat kediaman untukku." Firman Allah: "Tempat kediamanmu adalah di dalam tandas."

Iblis bertanya lagi: "Wahai Tuhanku, Engkau telah berikan anak Adam berkumpul di masjid, di manakah pula tempatku berkumpul?" Firman Allah: "Tempatmu berkumpul ialah di pasar-pasar, pesta, pusat membeli belah, kelab malam, tempat hiburan serta majlis-majlis maksiat."

Iblis bertanya: "Wahai Tuhanku, Engkau berikan anak Adam itu kitab (Al-Quran) untuk mereka membacanya, tunjukkanlah apa pula bahan bacaanku?" Firman Allah: "Bacaan untukmu ialah syair dan sajak yang melalaikan."

Iblis bertanya: "Wahai Tuhanku, Engkau telah berikan kepada mereka cerita-cerita benar, apakah pula cerita bagiku?" Firman Allah: "Cerita bagimu ialah kata-kata kesat dan dusta."

Iblis bertanya: "Wahai Tuhanku, Engkau telah berikan azan kepada anak Adam untuk mereka memanggil orang sembahyang, apa pula azan untukku?" Firman Allah: "Azan untukmu ialah seruling."

Iblis bertanya: "Wahai Tuhanku, Engkau telah menghantar utusan-Mu dari para rasul dan juga nabi, siapakah yang menjadi utusanku?" Firman Allah: "Para utusan mu terdiri daripada bomoh, tabib dan dukun yang menduakan Aku."

Iblis Bertanya: "Wahai Tuhanku, Engkau berikan kitab suci Al-Quran yang bertulis kepada mereka, apakah pula tulisan bagiku?" Firman Allah: "Tulisanmu ialah tatu, gincu serta lukisan di badan."

Iblis bertanya: "Ya Tuhanku, Engkau berikan anak Adam perangkap, apakah pula perangkap bagiku?" Firman "Perangkap bagimu ialah wanita."

Iblis bertanya: "Ya Tuhanku, Engkau berikan mereka minuman yang halal yang disebutkan nama-Mu, apakah pula minuman untukku?" Firman Allah: "Minumanmu ialah sesuatu yang memabukkan serta tidak disebutkan nama-Ku padanya."

Sabda Rasulullah saw: "Wahai manusia, laksanakanlah amalan-amalan menurut kemampuan kamu. Sesungguhnya Allah tidak akan bosan sebelum kamu merasa bosan. Sesungguhnya amalan yang paling disukai Allah ialah amalan yang ringan namun berterusan."

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Asal Usul Api

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 2 comments


Menceritakan betapa asalnya kejadian api di dunia ini. Setelah nabi adam dihantar ke dunia kerana kesalahanya memakan buah larangan maka Allah swt telah memerintahkan Jibril as supaya mengambil api dari neraka untuk dihantar ke dunia untuk kegunaan nabi adam as. Maka jibril as pun diperintahkan untuk meminta api tersebut daripada malaikat penjaga api neraka iaitu Zabaniah.

Jibril: wahai zabaniah, aku diperintah untuk mengambil sedikit api neraka untuk dihantar ke dunia bagi kegunaan adam as.

Zabaniah: sebanyak mana sedikit itu ?

Jibril: sebesar kurma...

Zabaniah: kalau sebesar buah kurma api neraka itu engkau bawa nescaya akan cairlah tujuh lapis langit dan tujuh lapis bumi akibat kepanasanya.

Jibril: kalau begitu berilah aku sebesar separuh dari buah kurma...

Zabaniah: kalau sebesar separuh buah kurma api neraka ini engkau letakan di dunia nescaya tidak akan turun walaupun setitik hujan dari langit dan tidak ada suatu pun tumbuhan akan tumbuh di bumi nanti..

Memandangkan keadaan yang rumit ini maka jibril as pun menghadap Allah untuk mendapatkan saiz yang perlu dihantar ke dunia. Allah swt pun memerintahkan supaya jibril mengambil sebesar ZARAH sahaja dari api neraka untuk dibawa ke dunia. Maka jibril as pun mengambil api neraka sebesar zarah dari zabaniah tetapi oleh kerana kepanasan yang keterlaluan api neraka sebesar zarah itu terpaksa disejukan dengan mencelupnya sebanyak 70 kali ke dalam sungai di syurga dan sabanyak 70 buah sungai. = 70 x 70

Selepas itu jibril as pun membawa api itu turun ke dunia dan diletakan di atas sebuah bukit yg tinggi, tetapi sejurus setelah diletakan tiba-tiba bukit itu terus meleleh cair maka cepat-cepat jibril mengambil semula api tersebut dan dihantar semula ke neraka.

Hanya sisa-sisanya sajalah yang terdapat di dunia ini seperti api yang sering kita gunakan untuk berbegai keperluan dan juga api yang terdapat di gunung berapi dan lain lain lagi.

PENGAJARAN: Bayangkanlah kepanasan api neraka yg sebesar zarah yang terpaksa disejukan dalam 70 buah sungai dengan sebanyak 70 celup setiap sungai dan hanya sisanya saja itupun manusia tidak dapat bertahan akan kepanasanya bagaimana dengan api di neraka itu sendiri. SEBESAR ZARAH SAHAJA.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter