Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Di Sebalik Ujian Hidup

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Wednesday, September 1, 2010 4 comments


Ujian di dalam kehidupan kadang-kadang di luar dugaan hingga menyebabkan kita rasa terlalu lemah. Keadaan ini kadang-kadang menyebabkan terungkai keegoan di dalam diri kita hingga kita tersungkur di depan kebesaran dan keagungan Allah, menyedari hakikat kelemahan diri dan mula merasa perlunya pada bimbingan Ilahi. Ketika itu kita mulai mendaki anak-nak tangga untuk mendekati Allah SWT. Ini adalah salah satu pintu hidayah (ujian) untuk kita kembali merasa diri sebagai hamba dan melihat Allah sebagai Rabb. Sememangnya ujian di dalam kehidupan ini adalah medan tarbiyyah untuk kita mengenali diri dan merasai kebesaran dan keagungan Allah SWT. Ibnu Qayyim pernah menyebut "dijadikan kita (manusia) lemah supaya dengan kelemahan itu kita dapat meneropong kebesaran dan keagungan Allah SWT.


Orang yang bijak lebih suka ditimpa dengan ujian kesusahan dari ujian kesenangan kerana kesenangan lebih cenderung untuk menjadikan kita lupa diri manakala ujian kesusahan sering saja menyedarkan kita tentang kelemahan diri. Apabila hidup menjadi terlalu sukar kita mungkin terpaksa bersabar (kerana itu saja yang kita mampu buat) tetapi apabila hidup dilimpahi kekayaan dan diselimuti kemewahan tidak ada pula orang yang terpaksa bersyukur. Oleh kerana itu sahabat-sahabat Rasulullah SAW lebih takutkan ujian kemewahan dari ujian kemiskinan.

Kesukaran dan kemiskinan hidup kadang-kadang menghidupkan kepekaan jiwa hinggakan kita lebih banyak memikirkan kepentingan orang lain dari kepentingan keperibadi menyebabkan kita membesar dengan jiwa masyarakat. Sedang kemewahan menjadikan kita manusia yang sibuk dengan keperluan dan kepentingan diri bahakan kadang-kadang menjadikan rakus walau terhadap harta dan kekayaan orang lain.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Beriman Dalam ketenangan ATAU Tenang Dengan Keimanan

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Ketika dalam ketenangan, tidak ada masalah dalam kehidupan maka kita pun beriman dengan Allah SWT. Tidak ada sebarang keraguan dengan qadar Allah SWT, semua yang Allah putuskan untuk kehidupan kita adalah yang terbaik kerana Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. "Setiap keputusan ada hikmah yang tersembunyi disebaliknya" itulah nasihat kita kepada kawan-kawan yang dilanda masalah dalam kehidupan.


Tiba-tiba kita sendiri ditimpa musibah...musibah yang diluar dugaan kita, musibah yang menggoncang jiwa kita. Ketika itu bermacam-macam persoalan yang timbul dalam kotak fikiran kita, kita cuba berdoa dan munajat namun musibah yang menimpa masih belum reda bahkan makin menghimpit jiwa kita. Lalu kitapun mula keluh kesah...memikirkan alangkah 'malang'nya nasib kita. Tanpa disedari kita mula tidak nampak hikmahnya dari apa yang menimpa kita dan kita mula merasakan seolah-olah Allah tidak lagi sayang kepada kita, dosa-dosa kita menjadi hijab kepada doa-doa kita....akhirnya jiwa kita rasa tertekan, kitapun mula menyendiri, menjauhkan diri dari kawan-kawan dan bermacam-macam lagi yang akhirnya melemahkan jiwa kita untuk meneruskan hidup dan perjuangan.

Kemanakah perginya keindahan tawakkal kepada Allah yang kita rasakannya semasa hidup dalam ketenangan? di mana Imanun 'amiq (Iman Yang Mendalam) yang kita bina dulu? dimana letaknya kepasrahan yang pernah menjadi slogan hidup kita?

Kita kini bersendirian dalam hidup kita, hanya tangisan dan keluhan yang menghiasi hari-hari yang kita lalui, kita lebih banyak termenung dari berfikir bahkan kadang-kadang kita rasakan mati lebih baiknya dari hidup.

Mungkin ada dari kita yang pernah menempuh saat-saat begini? Kalau bukan 100% mungkin 50% daripadanya kalau bukan sekarang mungkin suatu hari nanti kita akan tempuhinya.

Apa yang tak kena dengan Iman kita? Kenapa tiba-tiba saja keyakinan kita tergugah, rasa tawakkal semakin pudar dan hilangnya kepasrahan dari jiwa kita?

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter