Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Sy Aqil (Tuan Pengeran) (Engku Bijaya Sura) - anak Tok Ku Paloh)

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Wednesday, December 22, 2010 3 comments

"..kenal tak ni..ni la gambar Syed Aqil ketika sudah bersara..."

"...alhamdulilah...akhirnya dapat jugak admin akan gambar ni...kalu tak kenal..ni la Syed Aqil yang jugak dikenali sebagai Engku Bijaya Sura...beliau mmg hebat dalam hal-hal perundangan...tak salah la beliau dilantik sebagai majistret...beliau adalah anak kpd Tok Ku Paloh...nnt ada masa admin akan letakkan kuburnya...nak maklumat lanjut..dapatkan le bukunya daripadaa admin...hehhehe"


"..ni gambar ketika pertukaran tempat kerje..masa ni beliau menjadi majistret..kalu tak silap admin laa..beliau kat depan sekali..yg pakai tongkat tu.."

"..ni ketika bergambar bersama-sama dgn Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah.."

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Syed Ahmad (Engku Haji Ambak) al-Idrus

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 1 comments

"...ni la gambar Syed Ahmad atau lebih dikenali Engku Haji Ambak..ayah kpd Mufti Bekas Terengganu yg ke 12...beliau bin Sy Abdullah (Engku Besar Paduka Raja) bin Sy Zain (Engku Syed Seri Perdana) bin Sy Muhammad (Tok Ku Tuan Besar)...susah benar nak dapat gambar beliau...tak ada yang simpan..ni pun admin dapat dari buku Awang Goneng...jupa tak gambarnya..tu sebelah kanan sekali daaa..."

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Gurauan Yang Dituntut Oleh Islam

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


SELAIN mengumpat, satu daripada bencana yang dilakukan oleh lidah manusia ialah gurauan. Termasuk dalam istilah gurauan ini ialah kelakar, melawak, olok-olok dan berjenaka.

Abdus Samad Falembani dalam kitab Hidayatus Salikin menyebut gurauan sebagai ‘al-mizah’. Beliau membawa hadis Rasulullah yang bermaksud;

“Jangan engkau bantahi saudaramu dan jangan engkau perguraukan dia.”

(Hidayatus Salikin: 170). Menurut Imam al-Ghazali, bergurau itu ditegah syarak kerana ia membawa kepada banyak tertawa.


Banyak tertawa itu mematikan hati dan boleh ‘menanggalkan’ hati. Paling dahsyat, menurut beliau, ia boleh membawa atau mendorong kepada perbuatan derhaka. Ini berdasarkan hadis Rasulullah yang bermaksud; “Seseorang lelaki yang berkata dengan suatu perkataan supaya rakannya tertawa maka dia dijatuhkan ke dalam neraka selama 70 tahun.” Imam Ghazali menasihatkan supaya manusia menjaga lidahnya daripada berkata-kata untuk menimbulkan gelak ketawa.

Kata-kata gurau senda sebenarnya boleh menghilangkan malu seseorang. Ini kerana dalam mencari bahan ketawa, manusia sanggup membuat cerita bohong dan tidak munasabah. Untuk mereka-reka bahan lucu, mereka membuat cerita yang ganjil dan tidak masuk akal dan kebanyakannya cerita dusta. Inilah puncanya orang yang membuat kelakar boleh hilang malu. Pada hakikatnya malu senjata orang beriman. Malu adalah alamat atau tanda orang yang beriman.

Yang paling mengaibkan, sebahagian daripada kita suka membawa cerita lucah atau separuh lucah dalam perkataan semata-mata untuk menimbulkan gelak ketawa orang lain. Rasulullah bersabda bermaksud; “Malu adalah cabang daripada iman.” Dalam sabda lain, baginda menyatakan; “Malu dan iman seganding. Apabila terangkat salah satu daripadanya maka terangkatlah kedua-duanya.” Dapat difahami daripada hadis ini, jika seseorang itu hilang perasaan malu daripada dirinya maka hilang jugalah imannya.

Namun begitu, bergurau ala kadar dibolehkan. Bagi sesetengah orang yang tidak tahan bergurau mungkin menimbulkan persengketaan atau perkelahian. Maka ini bertentangan dengan kehendak Islam. Firman Allah bermaksud; “Sesungguhnya orang beriman itu adalah
bersaudara maka perbaikilah hubungan antara kedua-duanya.” (al-Hujurat: 11). Justeru, elakkanlah bergurau, bersenda melampaui batas perasaan atau pemikiran rasional supaya ukhuwah sesama kita tetap terpelihara.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter