Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Warta Hari Ini

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Thursday, March 4, 2010 2 comments
Print

Apa suami Mahu

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Apa Suami Mahu?

Apabila kemahuan nalurinya dipenuhi, walaupun tidak pernah diminta dan diucapkan, suami akan merasa cukup terbantu untuk berperanan dan melaksanakan tanggungjawabnya.

Apa yang seorang suami mahukan daripada isterinya? senarainya tidak akan habis walaupun banyak yang tidak terungkap dan tidak terucap. Sama halnya dengan kemahuan sama ada suami mahu dan mampu berikan atau tidak.


Memang kalau kemahuan dilihat pada kehendak nafsu semata-mata, ada-ada sahaja yang diminta suami agar dipenuhi dan banyak pula yang tak terpenuhi. Nafsu memang tak akan pernah rasa puas.

Bagaimnapun kalau apa yang suami mahu ini dihadkan pada keinginan naluri atau hati kecilnya yang tidak dipengaruhi oleh dorongan nafsu, tidak banyak sangat benda yang disenaraikan.

Keinginan naluri ini lebih mudah dikenalpasti kerana ia dikaitkan dengan peranan dan tanggungjawab yang telah ditetapkan Tuhan secara fitrah. Suami ada peranan dan tanggungjawab secara fitrah. Begitu juga halnya dengan isteri yang Allah tentukan secara fitrah mengikut perbezaan sifat kejadian.

Secara mudah, peranan dan tanggungjawab suami terhadap isteri adalah sebagai pemimpin, pendidik dan penyara hidup (bread winner). Peranan dan tanggungjawab isteri terhadap suami pula adalah sebagai pengikut dan anak didik. Allah menjelaskan dalam firman-Nya:

“Kaum lelaki (suami) itu adalah pemimpin bagi kaum wanita (isteri), oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (laki-laki) atas sebahagian yang lain (wanita)”, (An – Nisa’:34)

Secara ringkasnya,naluri seorang suami, dia mahukan 3 perkara daripada isterinya:

1) Taat

Apabila seorang lelaki berkahwin, hati kecilnya memberitahu bahawa dia telah menjadi pemimpin. Dengan kelebihan itu, maka dia bertanggungjwab menjaga, membela, melindungi dan membimbing isterinya.

Kalaupun dia tidak tahu, tidak mahu dan tidak mampu melaksanakan tanggungjawab ini dengan sempurna, hati kecilnya tetap akan rasa tenang jika isteri taat dan patuh padanya.

Kalau disuruh sesuatu, isteri patuh. Kalau diberi pandangan, isteri terima. kalau suami putuskan sesuatu, isteri akur(pada perkara yang tak bertentangan dengan syariat Islam). Kalau diajak,isteri ikut.

Malah suami yang dirinya sendiri tidak taat pada Allah Rasulluah SAW, tidak dengar cakap ibubapanya, melawan ketua, Namun, nalurinya tetap mahu ditaati. Ketaatan dari isterinya ini memenuhi nalurinya (isteri wajib taat pada suami selagi tak bertentangan dengan perintah Allah dan Rasul). Ini bukan aneh kerana ia perasaan semulajadi yang Allah campakkan ke dalam hati setiap lelaki normal, sesuai dengan peranannya.

Tidak ada suami yang suka dibangkang dan dibuat endah tidak endah. Kalau ada suami yang diperlakukan begitu oleh isteri, pasti hati kecilnya menderita. Sedikit sebanyak akan terkesan pada wajahnya dan gerak gerinya.

2. Hormat

Mana-mana pemimpin, dia mahu orang bawahannya hormat kepadanya. Hati kecil suami juga mahu isteri hormat padanya. Hati kecil suami juga mahu isteri hormat kepadanya sebagaimana hati kecil isteri mahu dirinya dihargai dan disayangi.

Dalam bergurau dan bermesra masih ada hormat daripada seorang isteri. Isteri bercakap dengan suami dalam nada dan bahasa panggilan yang sesuai dengan kedudukannya sebagai seorang suami,

Dalam membuat teguran, dalam memberi pendapat, rasa hormat ini terus dijaga. dihormati oleh isteri ini amat sesuai dengan kemahuan naluri seorang suami.

3. Khidmat

suami mahukan sentuhan peribadi (personal touch) daripada isteri seperti melayannya makan, buatkan air, cantikkan bilik tidur dan lain-lain bentuk khidmat dalam memenuhi keperluan dan memudahkan urusan kehidupan suami sehari-hari.

Khidmat daripada isteri ini walaupun bukan tugas wajib, ia memenuhi kemahuan naluri suami kalau dilakukan oleh isteri dengan penuh kerelaan.

sesetengah urusan rumah tangga boleh diserah pada pembantu rumah. Tetapi kebiasannya khidmat yang bersifat peribadi biasanya suami mahu isteri sendiri yang lakukan untuknya.

Rukun

Ketiga-tiga perkara di atas jika diperoleh oleh seorang suami daripada isterinya, maka naluri hati kecilnya akan puas. Memperolehi 3 perkara ini amat membahagiakan suami. Apabila kemahuan nalurinya dipenuhi, walaupun tidak pernah diminta dan diucapkan, suami juga akan merasa cukup terbantu untuk berperanan dan melaksankan tanggugjawabnya jika dipenuhi keinginan nalurinya. Suami akan lebih menyayangi, menghargai, membimbing, membela dan melindungi isterinya.

Andainya keinginan nalurinya tidak dipenuhi, ia secara semulajadinya akan buat suami jatuh harga dirinya sebagai pemimpin rumah tangga. Nalurinya tercalar.

Bagaimanapun, suasana rukun dalam rumahtangga selalunya terbina apabila suami isteri saling memberi, saling bertoleransi, saling membantu sesuai dengan peranan dan tanggungjawab yang tergalas. Semoga naluri suami dan naluri isteri bakal terisi.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Lu Pikir La Sendiri!!!

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


KUALA LUMPUR: Gelagat segelintir remaja berpelukan dan memadu kasih di Taman Tasik Titiwangsa di sini merimaskan pengunjung berkeluarga yang datang beriadah.

Perbuatan kurang sopan pasangan muda-mudi itu termasuk pada waktu siang dapat dilihat hampir setiap petang terutama pada hujung minggu dan sewaktu cuti persekolahan.Kita fikir la sendiri...

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Fisiologi Lelaki

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 commentsMengenali Seks Lelaki Yang Sempurna ialah:-

Ada zakar yang normal
Ada testes (telur) yang normal
Fungsi zakar, testes dan mengaliran air mani-normal.

Lelaki Peringkat Bayi
1 hari hingga 1 tahun.

Jantina bayi dapat dikenal pasti selepas bayi dilahirkan. Jika keadaan zakar dan telurnya kelihatan sempurna, Allhamdulillah. Tetapi jika ada kelainan, sila bawa jumpa doktor segera untuk dirawat sebaik mungkin.


Lelaki Peringkat Kanak-Kanak
1 hingga 10 tahun

Zakar dan telurnya akan berkembang selaras dengan pembentukan kanak-kanak. Zakar akan berkembang dari 3-5 cm dan buah zakar akan mula berkembang pada umur 6 tahun hingga 9 10 tahun, secara sederhana.
Jika anak-anak ada hernia atau uluran, sila berubat segera.

Jika didapati ada masalah pada zakar atau telur zakar tidak sempurna, waktu usia ini doktor boleh membantu merawat alat kelamin tersebut sehingga sempurna.

Ingat kecacatan pada zakar atau telurnya boleh mengakibatkan mati pucuk atau mandul pada lelaki.
Elok dirawat diwantu kanak-kanak sebelum terlambat.

Pada usia seawal 5 tahun, 6 tahun atau 7 tahun kanak-kanak lelaki sudah tahu seks dan akan mencuba melakukan seks secara tidak sedar, sama ada geseran atau main-main alat kelamin kawan-kawan.

8 hingga 10 tahun sudah pandai melakukan onani. Jangan sekali-kali marah pada anak-anak yang melakukan onani. Nasihatkan mereka secara baik, katakan perbuatan itu tidak baik.

Lelaki Peringkat Remaja
10 hingga 19 tahun.

Diperingkat ini anak lelaki sudah pandai dan tahu seks dan ingin mencuba, jika ada peluang. Mereka akan membaca buku-buku lucah dan menonton CD blue bersama kawan-kawan.
Mereka kerap melakukan onani.

Waktu ini zakar cepat tegang bila dirangsang dan airmani menjadi bertambah banyak. Pagi-pagi zakar akan menjadi tegang sendiri, menandakan anda sihat walafiat.

Diwaktu ini berikan banyak nasihat kepada anak-anak tentang kebaikan dan keburukan seks. Cakap kepada mereka tentang keburukan penyakit gonorrhoea, siflis, herpes kelamin dan HIV.
Mereka akan takut dijangkiti penyakit ini, kerana penyakit ini boleh membawa maut.

Peringkat Dewasa 20

Peringat ini lelaki sudah bersedia untuk berkahwin. Bagi yang nakal mereka mungkin akan mencuba seks dengan teman wanita atau sesiapa saja yang rapat dengan mereka.

pada awal perkahwinan mereka akan cuba dengan berbagai ragam atau posisi seks yang mereka tenguk dalam CD atau buku-buku, mereka akan cuba.

Alam rumah tangga tidak begitu matang
Begitu juga hubungan seks lelaki muda akan cepat pancut, berbanding dengan lelaki dewasa.

Peringkat Umur 30 – 40

Lelaki yang berumah tangga sudah mula matang dan mula mengintai wanita-wanita lain selain dari isteri. Nafsu memuncak.

Peringkat 40 tahun keatas bila lelaki sudah kaya dan establish, mereka menjadi miang dan mencari wanita lebih muda. Bagi yang baik dan berjurus ( civic minded) mereka akan kekal dengan isteri pertama.
Bagi yang nakal dan kuat nafsu seks akan mula berusaha untuk mendapatkan isteri kedua, seterusnya isteri ke3 dan ke4.

Wanita-wanita muda 16 hingga 25 tahun sentiasa mengoda lelaki yang kaya. Trend gadis masakini, lebih suka lelaki dewasa yang kaya kerana mereka sudah memiliki segala kemewahan hidup. Mereka yakin hidup dan masa depan mereka lebih terjamin.

Pringkat 50 hingga 55 tahun

Seks lelaki bertahan dan mampu melayari seks isteri dalam lingkungan 3 kali seminggu bagi lelaki normal dan sekali seminggu bagi lelaki lemah.

Lelaki yang mempunyai isteri muda, akan bertambah tenaga lelakinya dan kekuatan nafsu seksnya akan bertambah. Ini berikutan dengan percantuman hormon dewasa dan hormon muda, maka zakar akan bertambah tegang dan kuat.

Bagi lelaki yang ada penyakit, zakar akan bertambah tenat dan jantung juga turut menderita.

Benih lelaki pada peringkat usia 55 tahun keatas akan berkurangan tetapi masih mampu menghasilkan zuriat sehingga ke umur 70 tahun.

Wanita hanya mampu hamil selagi haid masih ada, sekitar usia 48 -52 tahun.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter