Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Galakkan Pelajar Hayati Al-Qur'an

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Tuesday, May 1, 2007 0 comments

HIDUP penuh dengan kebendaan menyebabkan manusia kini tidak lagi mengambil peduli dengan persoalan kebenaran yang mutlak.

Jadi bagaimana boleh kita jadikan hari ini lebih baik daripada semalam dan menentukan esok lebih baik daripada hari ini serta memastikan hari-hari mendatang lebih baik daripada hari sebelumnya?

Fenomena itu agak sukar untuk kita mengharap anak-anak menitipkan doa sebagai syafaat bagi kesejahteraan ke atas roh ibu bapa di alam barzakh serta di alam akhirat nanti, kecuali jika kitab al-Quran terus diagungkan, dibaca dan ditelaah sebagai panduan dan amalan hidup.

Manusia akan kembali kepada kebenaran dan kehidupan hari ini akan lebih baik daripada semalam manakala kualiti hidup untuk esok dan hari mendatang akan lebih sempurna jika al-Quran dijadikan santapan, panduan dan amalan kehidupan.

Al-Quran adalah kalam Allah sebagai mukjizat yang menjadi penawar dan ubat bagi orang beriman yang membaca, menghayati serta mengamalkan segala apa yang diturunkan kepadanya.

Justeru, pembelajaran kitab suci difardukan kepada umat Islam sejak kanak-kanak bukan saja sebagai menanam akidah tauhid rububiyyah tetapi juga ubudiyyah supaya menjadi insan kamil daripada acuan al-Quran.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter