Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Makam Sy Ahmad (Tok Ku Tuan Melaka)

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Friday, September 24, 2010 0 comments


"...ni la makam Syed Ahmad (Tok Ku Tuan Melaka) b Syed Muhammad (Tok Ku Tuan Pahang) b Syed Husein b Syed Mustafa b Syed Sheikh.....terletak di tanah perkuburan dekat pasar Cabang Tiga..."

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Sh Aminah (Tuan Maziah) - Cucu Tok Ku Paloh

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments

"...ni la Sh Aminah (Tuan Maziah) bt Syed Mahadhar (Tuan Senik) b Sy Abdul Rahman (Tok Ku Paloh)....cucu Tok Ku Paloh la ni...rumahnya dekat aje dgn rumah admin...kat Wakaf Beruas..."

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Menguap

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Diriwayatkan oleh Al-Bukhari daripada Abu Hurairah r.a., daripada Nabi s.w.a., bahwasanya baginda bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya Allah Ta'ala suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillaah', maka adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya mengucapkan 'Yarhamukallaah!'. Adapun menguap itu adalah daripada syaitan. Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu. Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya.


Diriwayatkan oleh Muslim daripada Abu Said Al-Khudri r.a., katanya : Telah bersabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka).


Diriwayatkan oleh Muslim, Ahmad dan At-Termizi daripada nabi s.a.w., katanya yang bermaksud: Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi haaa haaa, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter