Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Warta Hari Ini Edisi Ke 10

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Thursday, March 25, 2010 2 comments


KLIK GAMBAR JIKA TAK NAMPAK !!!


Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Warta Hari Ini Edisi Ke 9

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


KLIK GAMBAR JIKA TAK NAMPAK !!!


Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Tips Menghadapi Kritikan

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 2 comments


Tidak ada seorangpun yang senang menerima kritikan. Bagaimanapun hebatnya seseorang, dia pasti tidak terlepas dari berasa hati apabila dikritik.

Pertama, kerana tidak ada manusia yang sempurna di dunia ini. Justeru itu, kita semua tidak terlepas daripada membuat kesilapan.


Kedua, banyak orang yang senang mengkritik meskipun mereka tahu bahawa menerima kritikan bukanlah mudah. Memang tidak semua kritikan itu benar. Namun, cara bagaimana anda mendepani kritikan sebenarnya yang dapat mendorong ke arah peningkatan peribadi anda. Semak perkara berikut:


TIPS HADAPI KRITIKAN

1. Tahan Diri daripada Amarah - Marah adalah tanda semulajadi yang mengatakan bahawa anda sedang dikritik. Yakinlah setiap orang memang berhak mengutarakan pendapatnya. Biarpun wajah anda merah padam, usahakan agar tidak marah. Apabila anda tidak lulus di langkah ini, maka langkah-langkah berikutnya hampir mustahil berguna bagi anda.

2. Terimalah Kritikan dengan Sikap Terbuka - Mungkin kritikan itu salah, namun pengkritik menganggapnya berbeza. Bersikap terbuka, apabila perlu ubahlah pandangan si pengkritik. Fahami maksud kritikannya sehingga anda dapat menanganinya secara tepat.

3. Jangan Masukkan Kritikan ke dalam Hati - Meski anda bersikap terbuka, bukan bererti anda perlu mengambil hati atas kritikan itu. Mungkin kritikan itu hanya ditujukan pada usaha, produk, kakitangan anda bukan peribadi anda. Ingatlah anda perlu menjaga hubungan jangka panjang. Apabila kritikan ditujukan secara tidak profesional, amati saja ketidakmampuan pengkritik menyampaikan kritikannya.

4. Mintalah Keterangan Lebih Spesifik - Fahami bahawa mungkin kritikan itu benar. Jadi cubalah untuk memahami dan meminta keterangan yang lebih spesifik mengenai apa yang dikritik. Ini bermanfaat bagi anda dan pengkritik agar dapat melihat situasi yang sebenarnya.

5. Jangan Balas Kritikan dengan Kritikan - Tugas anda adalah mendepani kritikan agar anda dapat meraih lebih banyak kebaikan dan keuntungan dari kritikan itu. Membalas kritikan dengan kritikan sama dengan menyuakan perdebatan yang tidak perlu. Anda takkan boleh memadamkan api dengan api kerana akhirnya mungkin anda yang terbakar.

6. Tanya Diri Sendiri Apa yang Boleh Anda Lakukan - Dengan demikian anda mampu melihat kritikan sebagai kebaikan bagi diri sendiri, sekaligus mendapatkan keuntungan darinya. Sebagai contoh, sebuah produk yang baik tentunya lebih banyak menerima kritikan daripada pujian.

7. Mintalah Pendapat Orang Lain - Apabila anda tidak yakin dengan sesuatu kritikan, mintalah pendapat orang lain yang benar-benar tulus. Pendapat mereka dapat membantu anda menemukan bahagian mana dari kritikan itu yang benar atau keliru.

8. Biasakan Diri Anda dengan Kritikan - Membiasakan diri bererti mendepani kritikan dengan tenang dan positif. Jangan ragu untuk mengucapkan terima kasih atas kritikannya, meski tidak selalunya benar. Bagaimanapun, perhatiannya untuk mengkritik anda patut dihargai.

Wallahu'alam.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Pekerjaan Terbaik

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Suatu ketika Rasulullah SAW pernah ditanya, pekerjaan apakah yang paling baik, maka baginda menjawab; "Pekerjaan yang terbaik adalah usaha seseorang dengan tangannya sendiri dan semua jual beli yang dianggap baik (diredhai)." (Riwayat Ahmad, Baihaqi dan lain-lain)


Demikianlah pentingnya pekerjaan yang kita lakukan asalkan tidak bercanggahan dengan syariat. Setiap pekerjaan yang dilakukan dengan hati yang ikhlas, tentu akan memberikan ganjaran pahala yang tidak terhitung dek kemampuan manusia.

Umar Al-Khattab pernah berkata; Jangan sekali-kali di kalangan kamu semua hanya duduk-duduk saja dan tidak suka berusaha untuk mencari rezeki dan hanya berdoa "Ya Allah, berilah hamba rezeki." Tidakkah kamu semua telah mengetahui bahawa langit itu tidak akan menurunkan hujan berupa emas dan perak.

Sekadar duduk berdoa mengharap rezeki jatuh dari langit, itu bukanlah amalan orang Islam. Rasulullah SAW adalah contoh terbaik. Baginda berusaha mencari rezeki dengan tangan sendiri, seperti menternak haiwan dan berdagang walaupun dengan kedudukannya, baginda boleh beroleh apa sahaja tanpa melakukan kerja berat.

Sesungguhnya dengan bekerja, seseorang tidak akan jatuh martabatnya. Sebaliknya, itu bakal meletakkan seseorang di kedudukan mulia di sisi Allah SWT.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Adab Ketika Berpakaian

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Pakaian merupakan salah satu nikmat Allah kepada umat-Nya. Sekadar menggunakan nikmat tanpa apa-apa kesyukuran, tentu kurang lengkap amalan ibadah seseorang. Justeru ada beberapa peringatan dan adab telah dibekalkan Rasulullah SAW kepada para penganut-Nya agar setiap amalan yang dilakukan akan lebih diberkati.


Ketika memakai pakaian, kita digalakkan supaya membaca doa seperti sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Daud; "Segala puji-pujian bagi Allah yang telah memakaikan aku pakaian ini serta memberikannya kepadaku tanpa susah payah dan kekuatanku".

Selesa ketika berpakaian, Rasulullah SAW mengajar kita supaya membacakan doa ini seperti yang diriwayatkan Abu Daud, Tarmizi dan Ahmad; "Ya Allah, aku memohon kepada-Mu daripada kebaikan pakaian ini dan kebaikan apa yang ada padanya. Dan aku berlindung kepada-Mu daripada kejahatan pakaian ini dan daripada apa yang ada padanya".

Abu Daud, Tarmizi dan Ahmad juga meriwayatkan jika memakai pakaian baru, berdoalah; "Ya Allah, segala puji-pujian bagi-Mu, Engkaulah yang telah mengenakan pakaian ini padaku. Aku memohon daripada-Mu kebaikan daripada pakaian ini dan kebaikan pemakaiannya. Aku juga berlindung kepada-Mu daripada keburukan pakaian ini dan segala keburukan pemakaiannya."

Hatta ketika mahu menanggalkan pakaian, panjatkanlah doa kepada Allah SWT seperti yang selalu dibacakan Rasulullah SAW sepertimana yang diriwayatkan oleh Tarmizi; "Dengan nama Allah yang tidak ada tuhan melainkan Dia."

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Cara Memilih Sahabat

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Tidak semua orang boleh dijadikan sahabat. Dalam hal ini Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud; "Seseorang itu menurut agama (aturan) kekasihnya, maka oleh sebab itu, baiklah seseorang dari kamu semua meneliti orang yang akan dikasihinya". (Riwayat Abu Daud dan Tarmizi)


Pesanan Al-Qamah kepada anaknya, "Anakku, jika kamu berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka pilihlah yang mempunyai sifat ini; iaitu jika engkau melayaninya, ia suka melindungimu; jika engkau menjadi sahabatnya, dia akan menjadi hiasan bagi dirimu; dan jika engkau dalam keadaan kekurangan nafkah, dia akan mencukupkan keperluanmu".

Pilihlah sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, lalu dia memberi dengan rasa terharu; jika dia melihat kebaikan yang timbul dari dirimu, dia suka menghitung-hitungnya dan dianggapnya sangat berguna; sementara jika dia mengetahui keburukan dalam dirimu, lalu dia menutupnya.

Pilihlah sahabat yang jika engkau minta sesuatu daripadanya, dia pasti memberi; jika engkau diam, dia mula menyapa dahulu; dan jika ada kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia pasti membantu, meringankan serta menghiburkan.

Pilihlah sahabat yang jika engkau berkata-kata, dia suka membenarkan ucapanmu dan bukan selalu mempercayai sahaja; jika engkau mengusahakan sesuatu persoalan yang berat, ia suka menemanimu mengusahakannya; sementara jika engkau berselisih dengannya, dia suka sekali mengalah untuk kepentinganmu.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter