Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Syed Hashim (Tuan Kuning) b Syed Husein al-Bukhari (Batu Bersurat)

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Saturday, September 25, 2010 2 comments

"...ni la Syed Hashim (Tuan Kuning) b Syed Husen al-Bukhari (Batu Bersurat)...ni masa mudanya...sudah meninggal...admin sedang menggumpul maklumat ttg zuriat Syed Husein al-Bukhari ni...di samping kumpul maklumat ttg Syed dr Terengganu...hajat nak wak penemuan zuriat-zuriat Syed Husein al-Bukhari ni di Muzium Terengganu sekali...mudah2an dipermudahkan olehNYA....AMIN..."

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Syed Abdullah b Syed Salim (Tuan Muda) b Syed Husein al-Bukhari

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments

"...ni la Syed Abdullah b Syed Salim (Tuan Muda) b Sy Husein al-Bukhari (Batu Bersurat)...ketika ni beliau sedang sakit...semoga cepat sembuh...cucu Syed Husein al-Bukhari la ni...dia kahwin dgn Engku Cantik bt Sy Muhammad al-Habsyi (Johor)...sekarang berada di Losong, Terengganu..."

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Maniskan Wajah

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut. Dengan murung lelaki itu mengadu, "Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan ubahlah raut mukamu. Kau tahu, Rasulullah adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah,salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya."


Lelaki itu tertunduk. Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya. Wajahnya sentiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah.

Memang Tuhan telah menakdirkan manusia sebagai makhluk yang paling indah. Bentuknya begitu sempurna, sehingga dipandang dari sudut manapun manusia kelihatan cantik
dan serasi. Untuk itu hendaknya kurnia ini jangan dinodai dengan penampilan yang buruk, karena sebagaimana kata Rasulullah, "Sesungguhnya Allah itu indah dan mencintai keindahan."

Namun demikian tidak bererti Islam mengajarkan kemewahan. Islam justeru menganjurkan kesederhanaan. Baik dalam berpakaian, merias tubuh maupun dalam sikap hidup sehari-hari. Nabi sendiri jubahnya seringkali sudah luntur warnanya tapi senantiasa
bersih.

Umar bin Khattab walaupun jawatannya kalifah, pakaiannya sangat sederhana dan bertambal-tambal. Tetapi keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah, wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat.Roman mukanya berseri. Tak heran jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah raut muka yang ramah dan penuh senyum. Bahkan Rasulullah menegaskan, senyum adalah sedekah paling
murah tetapi paling besar pahalanya.

Demikian pula seorang suami atau seorang isteri. Alangkah tidak bahagia rumahtangga jika suami isteri selalu berwajah masam. Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, fikiran yang lapang dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya niscaya dapat diatasi.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter