Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Ciri-Ciri Suami yang Baik dari Sudut Islam

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Sunday, February 21, 2010 0 comments


Memetik kertas kerja Dasar Pembentukan Rumahtangga serta Adat-adat Yang Bercanggah tulisan Kadi Kuala Selangor, Haji Asmungi Mohd Sidek, “Sebagai seorang gadis apabila mula memikirkan alam dewasa dan ingin menggantungkan nasib dirinya kepada lelaki melalui rumahtangga, hendaklah membuat pemilihan teliti, seeloknya pilihlah lelaki;


1. Yang berkemampuan sebagaimana hadis Nabi Riwayat Ahmad Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah yang bermaksud:

“Wahai permuda-pemuda; barang siapa diantara kamu bernikah, maka hendaklah ia bernikah, yang demikian itu amat menundukkan pandangan dan amat memelihara kehormatan, tetapi barang siapa yang tidak mampu, maka hendaklah berpuasa kerana puasa itu menahan nafsu.” Mampu yang dimaksudkan, berupaya menyediakan tempat tinggal, saraan hidup yang biasa mengikut suasana sekarang, serta pakaian untuk menutup aurat. Perkara-perkara ini wajib dilaksanakan suami dan kegagalan menyempurnakannya boleh mendatangkan kesan buruk dan mudah berlaku perceraian.

2. Boleh dijadikan sebagai ganti ayah bonda. Sanggup melindungi wanita daripada segala bahaya dan kecelakaan yang menimpa kerana apabila seorang wanita rela dinikahi, bererti ia rela melepaskan dirinya daripada ayah bonda yang selama ini menjadi tempat pergantungan hidup. Kini berpindah kepada lelaki yang bakal menjadi suaminya.

3. Pandai menjaga darjat diri; apabila bercakap dikota dan diamalkan. Selain daripada itu suami yang baik akan sentiasa mengajak isteri ke arah kebaikan, menjauhkan yang mungkar dan mendahului perbuatan itu.

4. Berkebolehan di dalam urusan rumahtangga. Kebolehan memasak, menjahit juga membasuh akan membantu kerana lelaki yang biasa membuat kerja begini, tidak akan membebankan isterinya membuat kerja rumah sekiranya isteri tiada kemampuan.

5. Mempunyai penuh kepercayaan kepada perempuan dan tidak mudah bersangka buruk. Biasanya apabila suami bertugas mencari nafkah maka isteri akan menjaga segala amanah harta dan anak di rumah. Sekiranya suami tidak mempunyai kepercayaan kepada isteri, ini bererti suami akan sentiasa menyangka buruk.


6. Rajin, berpemikiran luas dan tidak memakan harta perempuan. Lelaki begini adalah ciri-ciri lelaki yang tidak pemalas, inginkan kemajuan serta tidak mengharapkan titik peluh isteri. Allah sangat tidak menyukai manusia yang hanya bertawakal dan menyerah diri tanpa usaha sedangkan kejayaan dicapai melalui usaha.

7. Mudah memaafkan. Sifat ini adalah sebahagian daripada sifat terpuji Rasullah ketika menegakkan agama Islam. Oleh itu suami bertanggungjawab sepenuhnya kepada isteri dan anak.

8. Datang daripada keturunan orang yang baik-baik lagi rajin beribadah. Seelok-eloknya, mempunyai akhlak dan budi bahasa mulia, berpegangan agama lagi rajin beribadah dan tidak berpenyakit keturunan seperti gila atau penyakit merbahaya yang boleh membawa kepada kesengsaraan hidup.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Masalah Hanyalah Perencah

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 2 comments


“Kadang-kadang ALLAH hilangkan sekejap matahari kemudian dia datangkan pula guruh dan kilat. Puas kita mencari di mana matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah”


Kalaulah kita boleh selalu berfikir sebalik kepada sebalik, kita menjadi lebih kuat untuk mendepani apa juga cabaran dan dugaan. Masalahnya kita selalu melihat apa yang terlihat oleh kita, langsung tidak mahu menduga apa yang tersembunyi di sebaliknya.

Kalau dilihat semua kesusahan itu kesedihan, yang dapat ialah kesusahan dan kesedihan belaka. Andainya ingin dilihat kepayahan sebagai kemudahan yang mungkin tersembunyi di mana-mana hati kita akan lebih berbaik sangka.

Bukan semua yang menggembirakan itu baik untuk kita, ada kalanya menjadi masalah yang sangat menyusahkan. Dan bukan semua yang tidak kita sukai baik untuk kita, ada kalanya itulah punca berbahagianya kita.


Hidup perlu dilihat dari perspektif yang berbeza-beza. Bukan ALLAH tidak kasih apabila menurunkan ujian tetapi kita yang gagal melihat kebaikan yang terselindung.

Apabila cuaca dikatakan buruk, ia mungkin baik untuk kitaran, tumbuhan dan serangga. Hujan yang keterlaluan dan panjang, tidak semestinya tidak baik untuk manusia. Mungkin di situlah letaknya keseimbangan pada musim yang mendatang.

Kalau dilihat semua perkara buruk sebagai buruk, hidup tidak akan lebih indah daripada ketakutan-ketakutan kita terhadap kehidupan itu sendiri. Hidup tidak perlu ditakuti. Memang wajahnya pelbagai. Tetapi takut pada hidup selalunya akan memperhodoh pandangan dan pendirian.

Kadang-kadang hidup perlu dilalui dengan selamba. Anggap semua masalah sebagai perencah. Yang menggembirakan pula sebagai kebetulan agar yang pahit tidak terlalu dirisaukan.

Hakikatnya tiada manusia bebas daripada masalah. Sejak seseorang manusia itu dilahirkan ke bumi dia menghadapi masalah. Maka itu, dia menangis hingga ditenteramkan oleh sang ibu dalam pelukan erat yang memperlindung. Apabila dia membesar sebagai kanak-kanak dia sering jatuh dan bangun. Walaupun luka, sakit dan geram, dia berusaha lagi untuk berjalan. Akhirnya dia benar-benar boleh berdiri di atas kaki sendiri.

Apakah masalahnya telah selesai? Tidak. Tatkala dia telah pandai berjalan, di situlah bermulanya pelbagai lagi masalah dalam hidupnya. Dia mengorak langkah mahu membina kehidupan, tapi langkah-langkah yang sumbang menyebabkan dia ditimpa petaka. Sehinggalah nafasnya yang terakhir, dia menghadapi masalah untuk menyudahkannya.

Lalu, ‘kehidupan’ selepas itu juga tidak menentu. Jika baik amalannya semasa hidup di dunia, dia bakal menikmati kebaikan di alam sana, jika sebaliknya dia menderita sepanjang masa tanpa penghujung.

Sama ada nikmat atau tidak hidup di dunia, kesudahannya serupa. Yang nikmat jika tidak pandai mensyukuri bakal menjadi petaka di neraka; derita jika tahu menilainya menjadi ibadah lalu bertukar menjadi nikmat di syurga.

Tidak ada manusia yang dilimpahi nikmat sepanjang masa. Ada kalanya menderita juga. Tidak ada manusia yang menderita sepanjang masa. Ada kalanya bahagia juga. Yang membezakan adalah bagaimana seseorang itu melihat apa yang dikatakan derita dan apa yang dikatakan bahagia. Yang membezakan adalah persepsinya serta dari sudut apa dia melihatnya. Yang membezakan adalah pegangan apa yang dianutinya.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Panduan Mengenali Lelaki Baik

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Lelaki jujur tidak gemar kalau dia dicurigai. Dia juga tidak suka dikatakan sedang menyembunyikan sesuatu. Lelaki jujur biasanya cemerlang dalam pelajaran ataupun pekerjaan. Dia tidak punya masa untuk bermain sembunyi-sembunyi. Dia suka berterus terang dan dia mahu orang mempercayai kata-katanya. Kalau dia dicurigai dia boleh berasa amat kecewa dan boleh bertindak bodoh.


Misalnya, seorang suami yang memang tiada apa-apa skandal di luar, jika isterinya tidak habis-habis melemparkan kata-kata curiga, dia boleh bertindak betul seperti apa yang dikatakan oleh isterinya itu. Aku jujur pun isteri aku kata aku tak jujur. Baiklah aku tak payah jujur. Dikhuatiri kata-kata begini mula terdapat di dalam hatinya. Dia mungkin tidak bertindak songsang pada waktu terdekat, tetapi apabila titik hitam mula terbentuk di hatinya lambat laun, ia mungkin terjadi.

Begitu juga seorang lelaki jujur dalam kategori tunang ataupun teman. Orang jujur memang tidak patut dicurigai. Sebenarnya bukan orang jujur saja, siapa pun tidak suka jika dia dikatakan tidak baik, meskipun dia memang tidak baik. Jadi, cuba bayangkan perasaan seorang yang baik tetapi asyik dicurigai.

Persoalannya bagaimanakah hendak mengenali lelaki baik? Memang sukar namun kita perlu berpegang pada satu-satu prinsip untuk dijadikan panduan. Kita boleh kata tak semestinya begitu dan tak semestinya begini, tapi jika kita terus berkata begitu, kita tidak akan mencapai kesudahan. Kita akan menjadi seorang jurutikai dan tiba-tiba tanpa kita sedar dia sudah pun meninggalkan kita kerana tidak tahan dengan kerenah kita.

Oleh itu, jadikan apa yang akan saya paparkan di bawah ini sebagai panduan saja. Tidak semestinya betul, harus salah. Lelaki itu jujur jika:

1. Dia seorang yang cemerlang dalam usaha yang dilakukannya. Tidak semestinya betul tetapi kita boleh berpegang lelaki yang sibuk membina kecemerlangan diri memang tidak sempat untuk membina cinta-cinta palsu. Mana mungkin seorang yang sibuk menguruskan perniagaan ataupun tekun melakukan kerjanya ataupun seorang pelajar yang sibuk menelaah ada masa untuk mempermainkan wanita.

2. Dia seorang yang kuat pengamalan agamanya. Tidak semestinya betul sebab orang yang kuat beribadah pun tidak terlepas daripada godaan syaitan, malah semakin besar serbannya semakin besar pula syaitannya. Namun, tentulah lebih ramai yang sempurna hasil kuat peribadahan agamanya berbanding yang ambil tidak peduli dengan agamanya.

3. Dia seorang yang amat mengambil berat tentang keluarganya. Seorang lelaki yang baik pasti seorang yang amat disenangi oleh seluruh ahli keluarganya. Tumpuannya pada kerjaya, keluarga dan TUHAN.

Gabungan ketiga-tiga aspek ini menjadikan seseorang lelaki itu sempurna. Dia sudah tentu tidak punya masa untuk menjalin hubungan-hubungan luar biasa sebab kesibukannya bersama kerjaya, keluarga dan TUHAN.

Kerjaya menjadikannya seorang yang sibuk untuk mengejar matlamat, keluarga sandarannya untuk menjadi seorang penyayang dan bertanggungjawab. TUHAN pula menjadi pengharapannya demi kehidupan yang lebih baik dan sempurna serta kekal abadi. Apakah anda fikir seorang lelaki yang mempunyai tiga aspek begini masih patut dicurigai?

Ramai suri rumah akhirnya ditinggalkan kerana terlalu prasangka, menyangka yang bukan-bukan serta merangsang suami dengan tuduhan-tuduhan tidak berasas. Nasihat saya, berilah kepercayaan padu kepada suami anda selagi belum terbukti sesuatu. Selagi ia berlegar dalam pemikiran ia tidak perlu dilayan.

Selamat membina perhubungan intim dan jadilah orang yang ceria serta bahagia sepanjang hidup kita. Saling mempercayai lebih bagus daripada saling mencurigai.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Untuk Dirimu Dan Diriku

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 3 comments


“Sesiapa yg jatuh cinta, kemudian menyembunyikannya hingga kematian datang menjemputnya, maka dia adalah seorang yg syahid” (Riwayat Hakim, Ibn Asakir, al-Dailami dan lain-lain)

Hati manusia sangat suka akan kebaikan. Tidak betah jiwa ini melihat keadaan umat hari ini. Tidak juga hati ini redha dengan keadaan sekeliling. Sudah hilang rasa malu pada umat Nabi Muhammad sehinggakan semuanya tampak manis dan redho pada pandangan mereka.


Andai Rasulullah masih hidup hari ini, pastinya beliau tersangat sedih melihat kita semua. Tepuk dada tanyalah iman masing-masing. Adakah bersms & bergayut phone dengan ‘kekasih hati’ adalah bukti kita mencintai Allah dan rasulNya melebihi cinta kita kepada dunia dan seisinya? Tenteramkah jiwa kita, jika cinta manusia mengisi hati malah mungkin kita tidak menyedari cinta kita pada manusia sudah melebihi cinta pada Allah & Rasulullah. Sedangkan Rasulullah memberi amaran yang tegas tetapi penuh kelembutan kepada kita bahawa kita tidak dikatakan beriman andai mencintai dunia dan seisinya melebihi cinta kepada Allah dan Rasulullah. Naudzubillah, jika kita tidak tergolong dalam golongan orang-orang yang beriman, lalu dimanakah kita pada pandangan Allah?

”..Jika bapa-bapamu, anak-anakmu, saudara-saudaramu, isteri-isterimu, keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perdagangan yang kamu khuatirkan kerugiannya, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, lebih kamu cintai daripada Allah dan RasulNya serta berjihad di jalanNya, maka tunggulah sampai Allah memberikan keputusanNya…”(At Taubah:24)

Rasulullah bersabda ‘Dosa itu ialah apa yang tergetar dalam diri engkau & engkau benci bahawa di lihat oleh manusia kepadanya’. Cuba renungkan kembali pernahkah sahabat2 merasa gelisah, resah& tidak aman? Terfikirkah kita bahawa kita semakin jauh dari DIA. Mabuk di telan rindu pada si dia yang belum pasti ditakdirkan untuk kita.

Allah amat menyayangimu tetapi perbuatanmu terlalu melampau. Dia jadikan hatimu satu, tetapi kita mengisinya dengan pelbagai kecintaan. Kita lebih cinta pada seruan nafsu dan syaitan, bahkan kita berpaling dari seruanNYA melalui petunjuk RasulNya. Jika begitu, bagaimana kita mahu mencapai kebahagiaan? Kita tidak akan menemui syurga dalam kehidupan di dunia, apatah lagi di akhirat kelak.

Jika kita memeluk apa yg ada di sekeliling kita, kita akan jauh dari cahaya kasih sayangNya. Cinta yang datang di lubuk hati itu fitrah. Namun, apabila disusuli tindak-tanduk yang tidak Allah redhai, ia akan bertukar menjadi fitnah. Allah memahami fitrah ini dengan mensyariatkan perkahwinan. Kalau suka, jumpalah ibu bapa. Sayangnya tiada yang berani, katanya masih lambat lagi, atau tak bersedia. Kalau tak sedia, kenapa nak bercinta? Bukankah itu pintu zina semata-mata? Nauzubillah. Zina banyak cabangnya sahabat-sahabat. Zina mata, mulut, telinga, kaki dan lain-lain. Untuk apa menikmati cinta sebelum perkahwinan? Bimbang selepas perkahwinan cinta yang disuburkan sebelum berkahwin itu menjadi tawar dan hambar, telah banyak bukti-buktinya. Hilang barakah, hilanglah kemanisan. Mahukah sahabat-sahabat, rumah tangga yang bakal di bina tiada serinya, tiada kebahagiaan kerana rasa bahagia itu sudah diamati lama dahulu semasa sibuk bercinta.

Bukan redha ibu bapa atau seisi manusia yang kita cari, tapi hanya redha Ilahi. Keindahan cinta manusia hanya merampas rasa cinta pada DIA YANG LEBIH SEMPURNA. Berfikirlah dengan mata hati, bukan dengan emosi juga nafsu. DIA telah memberikan kita pelbagai nikmat, tetapi kita membalas dengan memberikan cinta kita pada insan yg tidak halal buat kita. Jika merasakan sudah tidak mampu menahan gelora di jiwa, sebaiknya berkahwinlah. Pilihlah jalan yang diredhai Allah bukan jalan yang mengundang murkaNYA. Cinta itu terlalu suci kerana ia merupakan ikatan antara dua hati tapi ia bukan untuk dicemari oleh insan-insan yang hanya didorong oleh syaitan semata-mata. Bercinta untuk berkahwin bukanlah kunci untuk menghalalkan berkapel kerana tiada lansung dalil yang membenarkan cinta sebelum berkahwin.

Wahai para pemuda! Sesiapa yang berkemampuan hendaklah dia berkahwin, kerana ia akan menutup pandangan dan menjaga kehormatan. Sesiapa yang tidak berkemampuan hendaklah dia berpuasa, kerana berpuasa adalah pendindingnya.

(Riwayat Bukhari Dalam Bab Nikah)

Usah gusar sahabat-sahabat andai kau tidak mempunyai pasangan sekarang kerana tiada jaminan andai kita berkapel dengan seseorang kita akan berkahwin dengan orang itu. Jodoh itu semuanya perancangan Ilahi, tiba masanya Allah akan menemukan kita dengan insan itu. Gunakanlah masa yang kita ada untuk memperbaikkan diri agar kita lebih dekat dengan DIA.

Sahabat-sahabat, marilah kita sama-sama menunggu jodoh dari Allah. Jodoh dari Allah: tika Adam dan Hawa berpandangan mata, terus menusuk ke kalbu , Adam terus meminang Hawa dan Hawa menerimanya. Keduanya bernikah, insyaAllah berkekalan hingga ke akhir hayat dan itulah dikatakan ’syurga cinta’. Biarlah perasaan cinta yang lahir hanya kerana Allah. Jagalah cinta itu untuk insan yang lebih berhak. Wallahualam……..

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter