Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Janganlah Kita Bersifat Sombong Dan Angkuh Sesama Manusia

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Wednesday, August 25, 2010 0 comments


Dan janganlah kamu memalingkan muka kamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri. [Surah Luqman:18]


Beberapa panduan daripada Imam Al- Ghazali supaya kita tidak bersifat sombong dan angkuh.

1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia daripada kita, kerana kanak-kanak ini belum banyak melakukan dosa daripada kita.

2. Apabila bertemu dengan orang tua, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat.


3. Jika berjumpa dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana banyak ilmu yang telah mereka pelajari dan ketahui.

4. Apabila melihat orang jahil, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka membuat dosa dalam kejahilan, sedangkan kita membuat dosa dalam keadaan mengetahui..

5. Jika melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin satu hari nanti dia akan insaf dan bertaubat atas kesalahannya.

6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan didalam hati bahawa mungkin pada suatu hari nanti mereka akan diberi hidayah oleh Allah dan akan memluk Islam, maka segala dosa mereka akan diampuni oleh Allah.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Sakinah Imaniyyah

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Bayangkan kehidupan tanpa keluh kesah. Apabila ujian melanda, ianya diterima dengan penuh rela dan sabar maka ia menjadi medan ubudiyyah dan medan membuktikan kecintaan dan kepasrahan kepada segala keputusan Allah SWT. Apabila nikmat melimpah ruah maka segalanya mengingatkan diri kepada Kemurahan dan Sifat kasih sayang Allah SWT...maka hati tidak putus-putus mengucapkan syukur di samping memanfaatkan segala kebaikan untuk Islam tanpa berlebih-lebih. Inilah keajaiban hidup beriman. Sebagaimana Sabda Rasulullah SAW "Ajaib sungguh segala urusan orang yang beriman (Mukmin). Setiap urusannya baginya baik. Jika diberikan kebaikan maka ia bersyukur, maka ianya menjadi baik baginya. Apabila ditimpakan musibah padanya maka ia bersabar, maka itupun menjadi baik baginya..."


Inilah Sakinah Imaniyyah iaitu ketenangan yang lahir dari keimanan; keyakinan pada janji-janji Allah dan segala hikmah yang terkandung dalam setiap urusan Allah SWT. Hati menjadi tenang kerananya, tidak ada keluh kesah apatah lagi kekecewaan dalam kehidupannya. Hari-hari yang dilaluinya adalah ruang dan peluang untuk membuktikan keimanan. Fajar baru menjanjikan kebaikan dan kebahagiaan. Inilah yang dihajati oleh setiap insan sekiranya mereka mengetahuinya...terutamanya dalam kehidupan hari ini yang mengenepikan kemanusiaan apatah lagi kasih sayang dan rasa persaudaraan.Hidup ini bagaikan satu pelayaran yang sukar. Maka bersabarlah wahai saudara ku kerana sabar itu indah, sabar adalah bunga-bungaan dari keimanan yang benar. Harumannya ialah kepasrahan iaitu memandang baik segala keputusan Allah disamping meyakini hikmah yang tersembunyi disebaliknya. Kelopak-kelopaknya diwarnai ketabahan, ketenangan, keteguhan jiwa sebagai lambang kepuasan dengan qadar Allah SWT.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Keliru

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Manusia sering saja keliru dalam memilih jalan hidup yang boleh membahagiakan mereka. Manusia sering keliru antara kebenaran dan kepalsuan, antara keseronokan dan kebahagiaan, antara hak dan tanggungjawab, antara kemewahan dan kecukupan serta berbagai kekeliruan yang mengantar manusia kepada kekecewaan dan keputus asaan. Sedangkan kesemuanya itu terlalu berbeza; seperti kegelapan dan cahaya, seperti bergerak dan diam; perbezaan yang tidak pernah ada pertembungan. Jadi darimanakah datangnya segala kekeliruan ini?


Mungkin mereka terlalu sibuk untuk duduk dan merenung seketika jalan mana yang perlu mereka pilih. Atau mungkin mereka sengaja menyibukkan diri untuk itu. Apa yang sebenarnya mereka sibukkan ? Bukankah semua kita mencari cahaya kebahagiaan namun kenapa kegelapan yang datang menyelubungi kita ? Bukankah kita mencari kebenaran tapi kenapa kepalsuan pula yang menguasai diri kita dan menentukan gerak laku kita ?

Mungkinkah kita kehilangan panduan untuk mendapatkan itu semua ? Panduan yang benar-benar dapat memimpin kita kepada apa yang sebenarnya kita cari. Sememangnya manusia itu makhluk yang unik dan kompleks. Sukar untuk kita memahami walaupun diri kita sendiri.

Mungkinkah ada yang lebih memahami manusia daripada manusia itu sendiri; yang lebih mengetahui selok belok hati manusia, kecenderungan jiwanya, kelemahan dan kekuatan dirinya bahkan apa sebenar mahunya manusia itu? Mungkin persoalan ini nampaknya seperti tidak masuk aqal terutamanya di zaman sains dan teknologi.... zaman robotik ini.

Kalau kita ambil contoh robot. Bukankah ada yang merekanya dan bukankah perekanya adalah orang paling tahu tentang robot rekaannya? Kenapa perkara yang sama tidak berlaku pada manusia? Bukankah manusia itu ada penciptanya ? Dan tentunya penciptanya lebih mengetahui tentang manusia ciptaannya.

Pernah berlaku satu perbualan antara 2 orang yang berbeza pendapat tentang adanya pencipta manusia dan alam semesta ini. Ketika itu mereka berada di sebuah galeri lukisan. Lalu pemuda yang mempercayai adanya Pencipta itu mengeluarkan satu pertanyaan. "Percayakah kamu jika aku katakan bahawa semua lukisan yang sedang kita lihat ini terjadi dengan sendirinya, malam tadi semua kertas-kertas lukisan ini masih kosong dan bersih tanpa sebarang lukisan padanya, tiba-tiba cat-cat ini tertumpah sendiri, lalu memenuhi plate-plate lukisan dan berus-berus cat ini pun bergerak sendiri mewarnai kertas kosong itu dengan cat-cat yang tertumpah sendiri itu hingga terhasillah lukisan cantik seperti yang sedang kita lihat ini ? lalu jawab pemuda yang bersamanya " Tidak mungkin perkara itu terjadi". Lalu kata pemuda tadi " Jadi apa yang menyebabkan kamu mempercayai perkara yang sama berlaku pada diri manusia dan alam ini?" Pemuda itu lalu terdiam seribu bahasa.

Jadi bukankah kita tidak terjadi dengan tiba-tiba saja? Bukankah ada Pencipta yang lebih memahami manusia itu dari manusia itu sendiri; yang lebih mengenali kamahuan dan kehendak manusia itu serta apa yang baik dan buruk baginya? Bukankah Allah yang menciptakan manusia itu menyediakan manual sebagai panduan hidup kepada manusia yang Dia jadikan itu? Jadi kenapa kita tidak mengambil segala panduan yang disediakan khusus untuk kita supaya kita benar-benar bahagia. Kalau kita beli sebuah kereta...katakan kereta Toyota tetapi kita menggunakan manual untuk kereta Volvo lalu apa yang akan terjadi pada kereta kita ? Jika Allah yang menjadikan manusia ini telah menyediakan satu panduan khusus untuk kita, kenapa kita masih mencari panduan lain?

Bukankah daripada panduan atau manual yang disediakan untuk manusia itu menyebutkan bahawa antara sumber yang boleh membahagiakan manusia itu adalah 'kecukupan' jadi kenapa kita mengejar kemewahan dunia hingga akhirnya kita mati kehausan...seperti pepatah arab " Dunia itu seperti air masin semakin diminum semakin terasa dahaga". Bukankah kita melihat ada orang yang bergaji kecil tetapi rumahtangganya aman bahagia, ada pula orang yang kaya raya tetapi keluarganya porak peranda; rumah besar dirasakan seperti neraka, makan yang lazat-lazat dirasakan seperti pasir, tidak ada lagi rasa hormat anak pada ayah dan tiada pula rasa kasih ayah kepada anak.

Kenapa kita tidak kembali mengambil Al Quran...panduan yang Allah SWT sediakan khusus untuk kita hambanya. Bukankah kita merasa hairan manusia hari ini hidup dalam kegelapan sedangkan padanya ada satu suis yangmana apabila dia bergerak sedikit saja untuk memetik suis itu maka kegelapan itu akan hilang tiba-tiba dan cahaya terang akan menerangi hidupnya dan suis itu ialah Al Quran.
Jadi apa yang sebenarnya yang kita cari?????
Kekayaan, Kemewahan dan Keseronokan
ATAU
Kecukupan, Ketenangan dan Kebahagaiaan

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter