Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Warta Hari Ini

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Sunday, March 7, 2010 2 comments
Print

Madu

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasehat Al-Qur’an, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit”.

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu”.


Nabi Muhammad SAW bersabda: “Sebaik-baik minuman ialah madu karena dia dapat mengkonsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada”.

Nabi Muhammad SAW bersabda: Allah SWt telah meletakan berkah di dalam madu dan menjadikannya sebagai obat dari rasa nyeri, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi”.

Dari Imam Ali a.s. beliau bersabda: “Madu adalah obat dari segala penyakit,tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati”.

Dari Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda:
“Rasul saw sangat menyenangi madu”.

Dari Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda:
“Biasakanlah dirimu memperoleh dua obat yaitu meminum madu dan membaca Al-Quran”.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Kismis

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian”.

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Biasakanlah memakan kismis karena kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih”.


Imam Ali a.s. bersabda: “Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi”.

Imam Ali a.s. bersabda: “Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesehatan jiwa”.

Pada riwayat lain dari Abi Ja’far At-thusi disebutkan bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyehatkan jiwa.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Kurma

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Nabi Muhammad SAW bersabda: “Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sehat”.

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)”.


Abu Abdillah a.s. bersabda: “Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir”.

Abu Abdillah a.s. bersabda: “Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak
diganggu setan”.

Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s. bersabda: “Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati”.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Doa Senjata Muslim

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Di saat manusia tidak dapat lagi berbuat apa-apa, selepas habis daya usaha dan tiada sesiapa lagi yang mampu memberi bantuan yang diperlukan, ketika itu manusia akan sedar bahawa sesungguhnya pada Allah saja yang dia mampu memohon pertolongan.

Doa adalah senjata umat Islam. Apabila seorang muslim dan seorang bukan Islam sama-sama berusaha sedaya upaya menggunakan akal dan tenaga mereka dalam mengerjakan sesuatu, umat Islam memiliki satu lagi kelebihan iaitu berdoa, berharap dan bertawakal.


Tawakal adalah perkataan Arab yang bermaksud pergantungan hati pada Allah dalam semua perkara selepas berusaha atau berikhtiar.

Firman Allah dalam Surah Al-Imraan, ayat 159, yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah amat kasih kepada orang yang bertawakal.”

Tawakal pula boleh dibahagi kepada tiga. Pertama, menggantungkan harapan kepada Allah kerana yakin dan percaya dengan kekuasaan-Nya.

Hati individu itu akan merasa tenang dan tenteram dan tidak mudah berpaling daripada jalan Allah.

Kedua, kepercayaan dan pergantungan yang lebih hebat dari peringkat pertama, hingga sebarang musibah yang menimpa dirinya akan segera dirujuk di jalan Allah.

Ketiga, seseorang itu tunduk patuh kepada Allah dengan kerendahan jiwa, rohani dan jasmani serta menunggu sebarang perkara yang ditakdirkan Allah berlaku ke atasnya dengan hati akur dan terbuka.

Imam al-Ghazali berkata, tawakal adalah sesuatu yang bersumberkan makrifat (pengenalan) sejati kepada Allah. Pengertian makrifat itu pula ialah tauhid yang dapat diterjemahkan dalam kata, “Tidak ada Tuhan yang Esa melainkan Allah, dan Dia adalah pemilik alam serta menguasai semua perkara.”

Pernyataan tauhid ini adalah satu pengisian kepada hati manusia yang beriman. Bagaimanapun, tauhid itu sendiri terbahagi kepada beberapa peringkat.

Peringkat pertama: Sesiapapun akan mampu mengatakan bahawa Allah itu adalah satu dengan lidahnya, tetapi mungkin dalam hati kecilnya tidak diiringi dengan apa-apa makna kerana tidak ada keyakinan hakiki.

Peringkat kedua: Mempercayai terhadap apa yang dinyatakan hati, tetapi tidak pula mempunyai pengetahuan mendalam berkaitan hal itu.

Peringkat ketiga: Penerimaan kata-kata tauhid yang dinyatakan sebagai menggambarkan apa yang dilihat oleh mata adalah selari dengan apa yang iktiraf hati.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter