Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Apa Yang Salah Pada Gambar Ini?

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Sunday, November 15, 2009 12 comments


cuba la teka..
apa yg pelik pd gambar ini..
tu pun kalu bijak laaa
dan pantang dicabar...hehehhee


TUTUP..DAH DIJAWAB..SYABAS DAN TAHNIAH!!

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Manusia Bagai Anai-Anai Bertebaran Di Hari Kiamat

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


RENUNGAN: Manusia bagai anai-anai bertebaran di hari kiamat
HARI kiamat pasti datang dan kita wajib mempercayainya. Kita umat Islam harus saling ingat mengingati petanda kedatangan hari pembalasan itu, yang masanya hanya diketahui dan ditetapkan Allah.

Dalam satu hadis, Rasulullah saw yang diriwayatkan Anas, bermaksud:

Sesetengah tanda hari kiamat ialah ilmu diangkat, berlaku kebodohan, perbuatan zina tersebar meluas, arak diminum berleluasa dengan rasa bangga, ramai lelaki meninggal dunia, jumlah bayi lelaki yang dilahirkan sedikit berbanding perempuan, jumlah wanita lebih ramai daripada lelaki sehingga pada sesetengah tempat, ada 50 wanita untuk seorang lelaki.

Hadis lain turut menerangkan tanda kecil datangnya kiamat, iaitu apabila seorang hamba perempuan berkahwin dengan majikannya. Satu lagi hadis menyebut tanda hampir kiamat adalah apabila orang miskin yang mengembala kambing tiba-tiba menjadi pemimpin.
Pada permulaan hari kiamat, akan berlaku perubahan dalam susunan ketertiban alam secara menyeluruh. Ketika itu, terjadi beberapa peristiwa dahsyat.

Antara kejadian itu ialah peredaran alam yang sangat luar biasa, yang menjadikan manusia bingung. Ini termasuk matahari terbit dari Barat, kemunculan binatang ajaib yang boleh bercakap (rujuk surah an-Nahl, ayat 82), munculnya Imam Mahadi, dajal, Yajuj dan Majuj serta turun Nabi Isa.

Ketika itu juga, akan berlaku peristiwa yang tidak pernah terfikir oleh manusia seperti langit terbelah, bintang jatuh berselerakan, lautan meluap dan semua kubur terbongkar.
Pada saat itu juga, matahari akan digulung, bintang berjatuhan, gunung-ganang hancur bertaburan, unta bunting tidak dipedulikan, binatang liar dikumpulkan, catatan amal manusia dibuka dan semua bayi yang dikuburkan hidup-hidup bertanya kenapa mereka dibunuh.

Pada hari kiamat juga, berlaku kejadian ngeri apabila bumi digoncang, seperti firman Allah dalam surah al-Waaqiah, ayat 4 dan 5, yang bermaksud:

Apabila bumi digoncangkan sedahsyatnya, gunung dihancur luluhkan sehancur-hancurnya.

Salah satu kejadian dahsyat ketika kiamat mula-mula berlaku ialah mata manusia terbeliak ketakutan. Pada saat itu juga, bulan hilang cahayanya, lalu matahari dan bulan dikumpulkan.
Manusia juga akan huru-hara ketakutan dan ragu-ragu, hingga berbisik dalam hati ke mana mereka hendak lari, sedangkan ketika itu, tiada lagi tempat berlindung dan cuaca panas begitu terik sekali. Ketika itu, manusia bagaikan anai-anai bertebaran dan gunung-ganang bagaikan bulu bertaburan.

Selepas itu, berlaku satu lagi kejadian lebih dahsyat seperti yang difirmankan Allah dalam surah al-Muzzammil, ayat 14, yang bermaksud:

Bumi dan gunung-ganang bergoncang dan jadilah gunung-gunung itu tompokan pasir berterbangan.

Firman Allah lagi yang bermaksud: Hari manusia pada ketika itu tersangat takut dan pandangannya tunduk. (Surah az-Zumar, ayat 67).

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Sakitnya Mati!

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Allah telah merahsiakan saat kematian kita. Ia adalah untuk melihat sejauh mana kita melaksanakan amalan yang telah ditetapkan kepada kita dan sejauh mana pula kita akan meninggalkan segala laranganNya. Manusia yang sentiasa ingatkan mati, akan sentiasa melaksanakan tugas yang telah di amanahkan kepadanya dengan jujur dan ikhlas. Ia sentiasa merasai setiap tindak tanduknya didalam pemerhatian Allah.

Nabi ada bersabda yang maksudnya ;

Bahawa Rasulullah mengingatkan tentang mati dan seksaannya, maka Sabda Baginda: "Ia-itulah sakitnya tiga ratus kali tetakan pedang." Bayangkanlah jika kita di tetak atau di pukul dengan kayu, rotan mau pun besi, bukan banyak, cuma sekali sahaja, itu pun sudah tidak dapat di gambarkan kesakitannya. Inikan pula di tetak dengan tiga ratus kali tetakan.

Pada suatu hari Malaikat Maut datang berjumpa dengan Nabi Idris Alaihisalam. Lalu Baginda meminta agar Malaikat Maut mencabut nyawanya dan memohon kepada Allah supaya menghidupkannya kembali. Permintaan ini dilakukan untuk Nabi Idris mengetahui kesakitan sakaratul maut agar taqwanya lebih mendalam dan teguh lagi.

Allah telah mewahyukan kepada Malaikat Maut supaya mencabut nyawa Nabi Idris dan meninggallah dia ketika itu juga. Malaikat Maut menangis dan memohon kepada Allah supaya (Allah) menghidupkan Nabi Idris kembali. Lalu dimakbulkan Allah.

Setelah Nabi Idris hidup kembali, Malaikat Maut bertanya kepada Nabi Idris: "Ya Saudara ku, bagaimana rasanya kesakitan maut ?

Jawab Nabi Idris: "Sesungguhnya ibarat tergelupasnya kulit dalam keadaan hidup-hidup dan rasa sakitnya lebih dari 1000 kali ganda.

Kata Malaikat Maut: " itu secara berhati-hati khusus untuk engkau, belum pernah ku lakukan terhadap sesiapa pun."

Diriwayatkan lagi bahawa Nabi Isa A.S telah menghidupkan orang yang telah mati dengan izin Allah. Maka sebahagian orang kafir berkata, "Sesungguhnya engkau telah menghidupkan orang yang baru mati, yang mungkin mereka itu belum benar-benar mati. Cuba hidupkan untuk kami orang yang telah mati yang lama dulu. Hidup- kan untuk kami anak Nabi Nuh A.S (Sam bin Nuh)." Maka Nabi Isa A.S pergi kekuburnya, lalu sembahyang dua rakaat dan berdoa kepada Allah. Dan Sam bin Nuh pun hidup kembali.

Berkata Sam bin Nuh, "Saya telah mendengar panggilan mu dan saya sangka hari kiamat telah tiba, maka rambut dan janggut saya menjadi putih sebab takutnya hari kiamat. Namun kesakitan sakratulmaut belum hilang lagi."

Oleh itu Para Ulama telah menggariskan beberapa amalan yang perlu di amalkan. Antaranya :-

A) Sebelum tidur;

i) Bacalah Surah Al-Ikhlas tiga kali

ii) Selawat ke atas Nabi

iii) Membaca tasbih


B) Amalan harian;

i) Sentiasa membaca Al-Quran

ii) Memelihara solat

iii) Menghormati azan (jangan bercakap waktu azan)

iv) Membaca tasbih

v) Memperbanyakkan sedekah

vi) Sentiasa berzikir (menyebut nama Allah)


C) Amalan yang perlu dijauhi ;

i) Dusta

ii) Khianat

iii) Mengadu domba

iv) Kencing berdiri

Sabda Rasulullah yang bermaksud ;

" Bersucilah kamu sekelian dari membuang air kecil kerana sesungguhnya kebanyakan seksa kubur itu dari sebab buang air kecil. "

Wallahualam.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Anak Admin Konvo

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 2 comments


anak admin dah nak masuk 7 tahun..tahun depan tahun 1 daaa...semoga selamat segalanya..aminBaca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Pertandingan Bola Jaring

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


saje test nak main bola jaring daaa..cari ilmu baru..


admin bersama rakan2..mendengar penerangan cara2 nak main bola jaring..maklum lee..first time kali pertama daaa...hehhehheBaca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter