Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Merawat Hati Yang Luka

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Wednesday, August 18, 2010 0 comments


Yang paling besar dalam jiwa wanita adalah hati. Perkara yang paling utama dalam hidup mereka pula ialah suami dan anak-anak. Malah hati mereka sentiasa dekat dengan suami. Pahitnya kehidupan andai hati mereka dikecewakan.Jiwa mudah tertekan. Perasaan menjadi luka lara. Rasa tidak menentu lalu kerja harian tidak dapat diberi tumpuan.

Namun, tatkala, suami memberi belaian, kasih sayang, gurau senda, pujian dan cinta , jiwa bagai berada di awangan.Apa jua sangup dikorbankan. Bersemangat sekali melaksanakan tanggung jawab seorang ibu dan isteri. Hati berbunga riang. Jiwa menyanyi-nyanyi merdu. Semua mehnah dan tribulasi serasa kecil dan ampuh. Begitu mudah direntasi. ajaibnya peranan cinta.


Maka, bercinta dan berkasih sayanglah sehebat mungkin. Hidup di dunia adalah untuk beribadah kepada-Nya dan ibadah ini amatlah luas konsepnya. Hatta, bergurau senda bersama isteri juga dianggap ibadah. jiwa yang penuh kasih sayang akan mencetuskan keabdian kepada rabb setulus mungkin.

Dunia hanya sementara, usia amat pendek. Lalu mengapa mahu diisi dengan derita, marah yang menyinga, kezaliman yang keji. Aura akan menjdi busuk dan kelam. Jiwa merana. Hidup bukan sahaja tidak bahagia dunia malah akhirat jua.

Bukankah bakal penghuni syurga itu orang yang bahagia hidupnya dan tidak merasa terseksa walau apa ujian dirinya . Tidak akan mungkin orang yang menderita masuk syurga, mengapa? Kerana dia menderita hasil daripada ketidakikhlasan hati menerima ujian Allah. Tidak tahu bersyukur. Lalu dia akan terus diselubungi derita kerana hati tidak redha dengan ujian. Tidak redha dengan ujian bermaksud tidak redha dengan pemberi ujian.Lalu bagaimana mahu masuk ke syurgaNYA?

Rawatlah hati yang luka. Pelajarilah teknik-tekniknya. Ilmu Allah amatlah luas. Ambillah ilmu daripada siapapun. Cedoklah ilmu walau daripada orang kafir sekalipun, yang penting gunakan untuk menjadikan kita hamba Allah yang jauh lebih baik daripada semalam.

Yang penting, kita kekal positif dan ceria. tahu menghargai dan bersyukur.

Ucaplah Alhamdulillah. Hidup berilmu. Ceria selalu

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Warta Hari Ini Edisi Ke 16

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments

"...TAK NAMPAK...KLIK GAMBAR TU..."

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter