Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Cinta - Mencintai

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Wednesday, January 27, 2010 0 comments


“Cinta itu cahaya sanubari,kurniaan Tuhan fitrah insani.Dan di mana terciptanya cinta,di situ rindu bermula.Cinta itu tidak pernah meminta,tetapi member sepenuh rela.Rasa bahgia walaupun sengsara .Berkorban segala-gala..”Sedikit rangkap kedua dari Mestica,Kerana Cinta.Mungkin ramai yang akan tersenyum,mungkin ada juga segelintir yang akan excited dengan tajuk yang ana utarakan ini.Manusia tiak akan pernah lari jauh dari memperkatakan perkara ini.Dan yang akan paling seronok membicarakan hal sebegini adalah para belia remaja seusia ana yang baru mengenal dunia dewasa ini.Ada ramai kenalan sekolah lama(Tingkatan1-3)lama seusia ana akan melangsungkan pertunangan dan perkahwinan.Subhanallah Tidak sangka begitu cepat masa berlalu,dan kini semunya membawa haluan masing-masing dan memilih cinta yang mereke temui dan berharap agar bahagia ke anak cucu.

Ana juga baru bertemu dengan cinta,cinta yang tidak mahu di lepaskan dari gengaman.Indahnya cinta ini sehinggakan walaupun sentisa mendapat ujian tetapi cinta itu kian utuh di dalam hati dan makin mengenali si DIA,hembusan sayang si DIA,sentuhan kasih si DIA,sentiasa mendapat perhatian si DIA.Diri ini tidak pernah di lupakan oleh si DIA,walaupun kadang-kadang terlupa si DIA..tetapi si DIA tetap memberikan kasih sayang NYA.Tidak mahu kasih sayang dan cinta ini hilang di telan zaman.Bertuahnya diri ini di kurniakan cinta si DIA yang sangat AGUNG tersebut.

“CINTA ITU TIDAK PERNAH MEMINTA,TETAPI MEMBERI SEPENUH RELA”..

Diri ini meletakkan seluruh kehidupan di dalam gengaman si DIA.Biarlah si DIA yang menentukan segala-galanya kerana apa yang terbaik dari si DIA adalah yang terbaik juga bari diri yg daif ini.

Ramai di kalangan masyarakat yang sedikit kehairanan apabila mengatakan cinta itu.Mereka sedikit bingung akan cinta yang kita peroleh dari si DIA.Mereka berasa penat mencari cinta si DIA kerana bertemu dengan si dia.

“Cintailah ALLAH dahulu sebelum mencintai manusia.Kita tidak layak memperoleh cinta makhluk yang agung jika tidak mampu memperoleh cinta DIA”.pesan ana pada seorang kenalan.

“Itu betul.Tapi saya dah penat menahan diri.Letih.Mencari cinta si DIA,tetapi datang pula cinta si dia ketika saya mencari cinta si DIA.Saya dah tak tahan menyimpan di dalam hati.”luahan seorang kenalan

“Itulah ujian sebelum bertemu cinta si DIA.Tinggalkan cinta manusia kerana cinta ALLAH ,insya-ALLAH,ALLAH akan berikan cinta manusia yg lebih baik dari itu”

Benarkan kita inginkan cinta si DIA??Jika benar,hadapilah ujian sebelum meraih cinta si DIA.Ibarat cinta manusia,seorang lelaki yang menyukai seorang wanita.Lalu datang ujian seperti halangan ibu-bapa,dan cinta ke tiga.Lalu si lelaki akan berusaha sedaya upaya untuk mengharungi segala ujian tersebut supaya dapat memperoleh cinta si dia dan membuktikan cintanya kepada si dia.Tetapi hampa.Cinta yang di harapkan sehingga ke anak cucu,akhirnya musnah di pertengahan jalan.Diri sudah memberikan segala-galanya,tetapi jalan pengakhirannya di khiniati oleh cinta itu.

“ Mengapa anda menyukai si dia?Boleh berikan sepuluh alasan..”Ana mula menerbitkan persoalan

“Dia baik hati.Hatinya sangat lembut.Pernah saya Nampak dia menangis kerana simpati pada anak-anak yatim.Dia pemurah dan mungkin juga seorang yang soleh.Dia baik la,mengambil berat terhadap orang lain dan macam-macam lagi lah.Dan juga kacak/cantik”

"Antara si dia dengan DIA,siapa yang lebih pemurah?"

“DIA lah yang pemurah”

“Benar.DIA YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIH.DIA tidak memilih kasih untuk memberikan rezeki sehinggakan orang kafir yang tidak pernah mengingati DIA juga mendapat rezeki dan kesihatan tubuh badan.DIA juga tidak pernah lupa memberikan oksigen untuk pernafasan setiap makhluk.Andai satu minit sahaja bekalan oksigen ter berhenti seketika,mungkin kita akan mati.

“dia simpati dan lembut hatinya penuh kasih sayang.Antara si dia dengan DIA,siapakah yang lebih lemah lembut agakanya?”

“DIA la ..”

“Tepat.DIA Yang Maha Lemah lembut.Dari ayat al-quran juga telah menerangkan sikap lemah lembut-NYA.

“Maka berbicaralah kamu berdua kepadanya(Firaun) dengan kata-kata yang lemah lembut.Mudah-mudahan dia sedar dan takut (Surah Taha:44)

Itulah ayat ALLAH yang mengingatkan nabi musa dan Harun a.s supaya menyeru firaun dengan lemah lembut walaupun firaun itu mengaku dirinya tuhan.

Dan DIA juga memaafkan kesalahan dosa manusia walaupun melanggit tinggi jika dia bertaubat.DIA juga mengampuni segala bentuk lintasan buruk(yg bertentangan dengan iman danlintasan hati yang tidak di sengajakan)dari hati hamba-NYA selagi mana ia belum di amalkan atau di ucapkan.

“Dari Abu Hurairah R.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:

ALLAH telah mengampuni segala bentuk lintasan-lintasan buruk(yang bertentangan dengan iman dan yakin atau lintasan hati yang tidak di sengajakan)dari hati umatku selagi mana ia belum di amalkan atau di ucapkan(H.R Bukhari).”

“Antara si dia dan DIA,mana yang lebih mengambil berat kepada kita?”ana menjelmakan persoalan lagi supaya kenalan tersebut boleh berfikir.Sesungguhnya ALLAH membuat perumpamaan di dalam Al-Quran supaya manusia berfikir.

“of course la DIA”

“Aha..lagi sekali jawapan itu tepat.10 markah.Lihatlah,DIA tidak membiarkan kita lalai dan alpha di dunia.Lantas,DIA memberikan ujian supaya kita sentiasa mengingatinya.Saya ada satu cerita pendek.

Pada suatu hari Saidina umar berasa susah hati kerana sudah lama dia tidak mendapat kesakitan.Beliau amat risau kerana mungkin ALLAH tidak mengingatinya kerana tidak memberikan kesakitan padanya.

Oleh itu,usahlah bergundah-gulana andai ujian melanda,kerana di sini akan terasa akan kasih sayang ALLAH.Jika DIA tidak mengambil berat akan umatnya,maka DIA akan biarkan umatnya lalai dengan segala nikmat dunia ini sehinggalah tiba hari pembalasan.Saya juga yakin.dengan segala nikmat dunia ini kita akan lalai dari mengingati DIA bukan?

“Ya..betul tu.Kalau kita hidup mewah,bahagia,tiada masalah.Rasanya kita akan lupa padanya.Seperti Firaun yang mengaku dirinya tuhan.Firaun tidak pernah mendapat kesakitan dan tidak pernah mendapat ujian ALLAH.Lalu dia merasakan dia hebat lantas mengaku sebagai tuhan.”Jawab kenalan ana

Sifat pemurah itu akan menarik sesiapa sahaja untuk mendampinginya.Seperti seorang miskin yang amat memerlukan wang,lantas ada seorang yang dermawan menginfakkan sedikit hartanya kepasa si miskin.Si miskin itu amat gembira dan sentiasa mengucapkan terima kasih atas bantuan dermawan tersebut dan menyebarkan cerita tentang kebaikan si dermawan itu serta mendoakan si dermawan.

Adakah sikap dermawan itu lahir dari hatinya begitu sahaja?Mustahil bukan.Allah jualah yang memiliki hati-hati insan itu.ALLAH memberikan sikap dermawan itu kepada si penderma supaya dia menjadi seorang yang pemurah.

Begitu juga dengan seseorang yang sangat ikhlas dan lembut hatinya sehinggakan menitiskan air mata apabila melihat penderitaan anak-anak yatim dan juga orang susah.Adakah ia lahir begitu sahaja?

Tidak,ia lahir daripada ALLAH.Jika ALLAH tidak melembutkan hatinya,maka tidak akan setitis pun air mata yang akan tumpah kerana simpati kepada kesusahan anak-anak yatim dan orang susah.

Kita tertarik dengan si dia kerana keindahan rupanya yang mulus.Siapakah yang memberikan kecantikan itu?Adakah kerana hasil dia menjaga wajahnya,pergi ke salun,memakai berbagai-bagai jenama cuci muka menyebabkan dia kelihatan cantik?

Maka,jawapannya sama seperti di atas.ALLAH jua yang memberikan kecantikan itu.Walaupun si dia memakai berbagai jenama yang mahal untuk menjaga wajah,tetapi jika tidak dengan izin-NYA,maka tidak akan Berjaya juga untuk memperoleh kecantikan tersebut.Dan ALLAH jualah YANG MAHA INDAH.

Setelah banyak persoalan yang ana timbulkan,adakah masih ada keraguan untuk saling mencintai DIA?

Cinta-Mencintai,ALLAH itu mencintai kita.Selangkah kita kepada-NYA,seribu langkah DIA pada kita.Jika kita pergi dengan-NYA dengan berjalan,maka ALLAH akan datang dalam keadaan berlari.

Itulah jawapan kepada cinta-mencintai.Kita sanggup korbankan segalanya hatta nyawa sekalipun kerana memberikan cinta kita kepada-NYA.Maka ALLAH telah sediakan syurga Firdausi bersama ainul mardiah(syahid) di sana.

Seringkali rungutan kerana pengkhianatan cinta itu di luahkan.Tetapi,CINTA ini tiada pengkhianatan.Malah sudah tersedia balasan bagi cinta ini.

Kepada yang mencari-cari cinta manusia untuk melengkapkan separuh lagi diri,teruskan mencari.Tetapi usah berlandaskan nafsu.Tetapi berlunaskan iman,al-Quran dan sunnah.

Janganlah kalian mencari dan hanya melihat seseorang dengan mata nafsu,tetapi pandanglah dari mata iman.Kerana jika tersalah langkah,maka impaknya amat besar.Bukan kepada anda sahaja,tetapi juga kepada anak-anak kelak.

Adakah seorang lelaki yang tidak mampu untuk menjadi imam solat boleh menjadi imam pada keluarga yang akan anda bina kelak?

Adakah seorang wanita yang tidak mampu menjaga maruah dirinya sendiri mampu menjaga maruah anak-anak dan suaminya kelak?

Seorang anak yang kehilangan kasih keluarganya kerana penceraian kedua ibu bapanya akan menerima nasib malang akibat nafsu ibu-bapanya yang tidak menilai cinta berlandaskan iman.

Kasihan anak itu.Anak yang masih belum mengerti permainan dunia ini akan merasai tempias dari nafsu tersebut.

Nafsu yang tidak di jaga oleh ibu-bapanya ketika menjadi pasangan belangkas sebelum berkahwin,nafsu berpengangan tangan ketika belum ada ikatan yang sah.Nafsu ayat-ayat jiwang yang di luahkan sebelum ada apa-apa ikatan perkahwinan.

Sebuah bangunan yang di bina dengan asas yang rapuh akan mudah runtuh ketika di landai badai angin yang kecil,ribut yang belum menjadi taufan juga sudah mampu meranapkan bangunan tersebut.

Tertawanlah dengan imannya,jadikan iman sebagai hantaran yang paling mahal di antara segala hantaran dunia.Bukannya hantaran al-Quran yang indah,cantik,sedap mata memandang,tetapi akhirnya hanya menjadi perhiasan di almari .

Semaikan cinta ALLAH di dalam hati,kelak akan ada cinta manusia yang mencintai ALLAH di dalam secebis hatimu.

Dan cintaku hanya pada Pemilik Alam ini .Hatiku adalah kepunyaan-NYA.DIA lah yang menetapkan segala-galanya bagi diriku.Ya ALLAH,tetapkanlah rasa cinta ini mekar di dalam hatiku dan di dalam insan-insan yang aku kasihi dan sayangi kerana –MU.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Orang Yang Paling Bijak Ialah............

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Khas buat ingatan diri sendiri dan sahabat.Sesungguhnya kematian itu sangat hampir dengan kita.Dan sentiasa akan ada kematian di mana-mana


Hati yang ingat mati akan sentiasa hidup…Org yang paling bijak adalah org yang sentiasa ingat mati..

Ketika ia menjelma…

Adakah kita mati dalam husnul khatimah…

Ataupun su'u’ khatimah..

Adakah kita mati sebagai seorang syahid pejuang agama..

Ataupun mati sebagai pejuang maksiat..


Ketika malaikut maut bertandang…

Adakah kita dalam perjalanan berjuang di jalan ALLAH..

Ataupun dalam perjalanan menuju tempat maksiat…


Ketika Izrail menjemput..

Adakah kita berpakaian seorang muslim,menutup aurat..

Ataupun adakah dalam berpakaian seksi,menjolok mata


Ketika nyawa di hujung kerongkong..

Adakah kita bersama-sama sahabat menjalinkan ukhuwah dan berjuang..

Ataupun bersama-sama kekasih pujaan hati,berpegangan tangan..


Ketika ia tiba..

Adakah kita sedang bersangka baik dengan sahabat,org sekeliling dan kawan2.

Ataupun bersangka buruk dan berdendam dengan mereka…


Ketika kesakitan maut terasa…

Adakah kita tengah berkata-kata amar makruf nahi mungkar..penuh berhikmah..

Ataupun tengah berkata-kata keburukan,keaiban orang dan beromongan kosong..


Ketika roh di ragut keluar dari jasad..

Adakah kita sudah menjalankan tanggungjawab sebagai seorang anak..

Ataupun ketika itu menyakiti hati ibu-bapa..


Ketika izrail menjalankan tugas,

Adakah kita sedang menjalankan tugas sebagai khalifah di muka bumi..

Ataupun sebagai perosak di muka bumi..


Ketika izrail tiba di hadapan…

Adakah kita sedang berada di gelanggan bola ,menonton perlawanan..

Ataupun berada di masjid atau berqiamualill menangisi dosa-dosa..


YA ALLAH..

Sakitnya mati itu..

sakitnya nyawa di ceraikan dari jasad..

Sakitnya segala urat dan organ-organ badan..

Sakitnya…sehinggakan badan menjadi kejang..

Sakitnya… sehinggakan mata tidak mampu tertutup sendiri


Ya RABB

Aku inginkan syahid..

Kesakitan itu tidak terasa..

Hanya sekadar gigitan semut

Aku inginkan bertemu Mu dalam keadaan diri sebagai pejuang agama…

Bukan sebagai pejuang maksiat dan pembela maksiat..

Aku inginkan syurga Firdausi..

Aku inginkan syurga..

Di sana tiada keresahan,tida kelaparan,..tiada hasat dengki..tiada nafsu perosak

Org yang paling bijak adalah org yang sentiasa ingat mati..

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Jangan Biarkan Umur Berlalu Tanpa Amal

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Firman Allah Ta’ala:

“Dialah yang menciptakan kamu dari tanah, kemudian dari (setitis) air benih, kemudian dari sebuku darah beku, kemudian dari seketul daging; kemudian Dia mengeluarkan kamu berupa kanak-kanak; kemudian kamu (dipelihara) hingga sampai ke peringkat umur dewasa; kemudian kamu (dipanjangkan umur) hingga sampai menjadi tua dan (dalam pada itu) ada di antara kamu yang dimatikan sebelum itu. (Allah melakukan kejadian yang demikian) supaya kamu sampai ke masa yang ditentukan (untuk menerima balasan) dan supaya kamu memahami (hikmat-hikmat kejadian itu dan kekuasaan Tuhan).” (Surah Al-Mu’min : 67)


Syaikh Ibnu ‘Athaillah mengatakan:

“Apa yang telah luput daripada umurmu itu tidak akan ada ganti baginya. Dan apa yang telah berjaya bagimu daripada umurmu itu, tidak ternilai harganya.”

Usia manusia bagaikan awan yang berlalu. Sekali melintas maka selama-lamanya dia tidak pernah kembali. Oleh yang demikian, selagi hayat dikandung badan dan selagi kita mempunyai kesempatan, maka gunakanlah umur yang demikian amat berharga itu untuk melakukan dan mengumpulkan amal kebajikan sebanyak-banyaknya.

Sungguh rugi seseorang manusia yang tidak menggunakan usianya dengan baik. Kesempatan itu hanya datang sekali, selepas itu kita akan dihadapkan kepada Allah Ta’ala untuk mempertanggungjawabkan segala sesuatu yang telah lakukan selama hidup di dunia ini.

Perhatikanlah firman Allah Ta’ala, yang berbunyi:

Terjemahan: “Demi masa. Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal salih dan memberi nasihat dengan kebenaran dan memberi nasihat dengan kesabaran.” (Surah Al-’Asr : 1-3)

Begitu pentingnya masa (usia) itu, hinggakan Allah bersumpah dengannya. Sehubungan dengan hal ini, Imam Syafi’i pernah mengatakan:

“Jika sekiranya Al-Quran itu terdiri daripada satu surah saja, maka surah Al-’Asr sudah cukup untuk menjadi pedoman kehidupan manusia.”

Adapun mutiara yang dapat kita raih adalah sebagai berikut:

* Iman sebagai landasan hidup

Semenjak kecil, kita sudah diajar dan disuruh untuk menghafal rukun Iman yang enam, yakni percaya kepada Allah, percaya kepada malaikat-Nya, percaya kepada kitab-kitab-Nya, percaya kepada Rasul-Nya, percaya kepada hari kiamat dan percaya kepada qada’ dan qadar daripada Allah.

Bagaimanapun, rukun iman itu tidak memadai kalau hanya dihafal saja. Tetapi hendaklah ia diresapkan ke dalam hati kemudian dibuktikan dengan amal perbuatan.

Renungkan firman Allah Ta’ala:

“Tidakkah engkau melihat bagaimana Allah mengemukakan satu perbandingan, iaitu kalimah yang baik adalah sebagai sebatang pohon yang baik, yang akar tunjangnya tetap teguh, dan cabang pucuknya menjulang ke langit. Ia mengeluarkan buahnya pada setiap masa dengan izin Tuhannya. Dan Allah membuat perbandingan itu untuk manusia, supaya mereka beringat. Dan perbandingan kalimah yang buruk seperti pohon yang tidak berguna yang terjungkit akar-akarnya dari bumi; tidak ada tapak baginya untuk tetap hidup. Allah menetapkan pendirian orang yang beriman dengan kalimah yang tetap teguh dalam kehidupan dunia dan akhirat; dan Allah menyesatkan orang yang berlaku zalim; dan Allah berkuasa melakukan apa yang dikehendaki-Nya.” (Surah Ibrahim : 24-27)

Iman sebagai landasan hidup, adalah bagaikan sebatang pohon yang akarnya menghunjam ke dalam bumi, berdaun rendang (rimbun), berbuah lebat dan batangnya tegak dengan kukuhnya. Pohon seperti ini tidak akan tumbang walaupun dilanda oleh angin kencang. Daunnya yang rendang dijadikan tempat berteduh, batangnya dijadikan tempat bersandar dan buahnya untuk dimakan. Secara keseluruhannya, pohon itu mendatangkan manfaat yang amat besar kepada manusia.

Demikian juga dengan iman. Sebagai seorang yang beriman, hendaknya kita tidak mudah terumbang ambing oleh sebarang keadaan, yang sekaligus mendatangkan keberkatan dan manfaat kepada manusia.

* Mengerjakan amal salih

Menurut ajaran Islam, amal salih itu amat luas sekali. Bahkan segala sesuatu yang boleh mendatangkan kebaikan apabila dikerjakan (menurut syariat Al-Quran dan Sunnah), baik untuk diri sendiri, ahli keluarga mahupun orang lain, adalah tergolong dalam amal salih.

* Saling menasihati dengan kebenaran

Di dalam Al-Quran, surah Al-Ra’d ayat 17:

“Ia menurunkan air dari langit, lalu membanjiri tanah-tanah lembah menurut kadarnya, kemudian banjir itu membawa buih yang mengembang. Dan dari apa yang dibakar di dalam api untuk dijadikan barang perhiasan atau perkakasan, juga timbul buih seperti itu. Demikianlah Allah memberi misal perbandingan tentang perkara yang benar dan salah. Adapun buih itu maka akan hilang lenyaplah ia tak berharga, manakala benda-benda yang berfaedah kepada manusia maka ia tetap tinggal di bumi. Demikianlah Allah menerangkan misal perbandingan.”

Allah Ta’ala mengumpamakan kebenaran itu bagaikan air hujan dan kebatilan itu bagaikan buihnya. Maka air hujan itu akan mendatangkan manfaat yang besar bagi manusia, sedangkan buihnya akan lenyap tanpa bekas.

Oleh yang demikian, kebenaran hendaklah selalu ditegakkan, walaupun untuk melakukannya itu diperlukan perjuangan dan pengorbanan yang besar.

* Saling menasihati dengan kesabaran

Sabar adalah tahan menderita terhadap sesuatu yang tidak disenanginya, serta merasa redha terhadap segala sesuatu yang menimpa. Ikhlas dan menyerahkan diri sepenuhnya kepada ketentuan Allah setelah berikhtiar dan mengusahakan yang terbaik.

Dari penjelasan surah Al-’Asr di atas, jelaslah bagi kita bahawa orang-orang yang mengamalkan apa yang terkandung di dalamnya dengan sebaik-baiknya, akan beruntung sebesar-besarnya.

Akhirnya marilah kita renungkan pula sebuah syair para ahli hikmah berikut ini:

“Aku tangisi zaman muda yang telah pergi. Wahai kiranya muda, bilakah akan kembali lagi kepada kami? Sekiranya muda dapat dijual, maka akan ku bayar kepada penjualnya berapapun harga yang dikehendakinya. Tetapi masa muda itu, bila dia telah pergi menjauh, maka dia tidak akan kembali lagi…”

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Penyakit Manusia

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


1. MENYALAHKAN ORANG LAIN
Itu penyakit P dan K, iaitu Primitif dan Kekanak-kanakan. Menyalahkan orang lain adalah cara pemikiran orang primitif. Di pedalaman Afrika, kalau ada orang yang sakit, yang Dipikirkan adalah: Siapakah yang menyihirnya ? Selalu"siapa" Bukan"apa" penyebabnya. Bidang kedoktoran modern selalu mencari "apa" penyebabnya, bukan "siapa". Jadi kalau kita berpikir menyalahkan orang lain, itu sama dengan sikap primitif. Kekanak-kanakan. Kenapa ? Anak-anak selalu tidak pernah mahu disalahkan. Kalau ada piring yang jatuh," Adik itu yang salah", atau sebagainya.Kalau kita manusia yang berakal dan dewasa selalu akan mencari sebab terjadinya sesuatu.


2. MENYALAHKAN DIRI SENDIRI
Menyalahkan diri sendiri bahawa dirinya merasa tidak mampu. Anda pernah mengalaminya ? Kalau anda memberitahu tidak pernah, bererti anda bohong."Ah, orang itu boleh, orang itu kaya, orang itu dapat naik pangkat dan sebagainya, Lihat saya ini apa ?, wah saya tidak dapat jadi seperti dia. Dia punya ijazah, saya hanya diploma. Dia ada banyak waktu, saya sibuk, sudah pasti tidak boleh". Penyakit ini seperti kanser, bertambah besar, besar di dalam mental diri sehingga boleh mencapai "improper guilty feeling". Penyakit ini perlahan-lahan boleh membunuh kita. Merasa "inferior", kita tidak punya kemampuan. Kita sering membandingkan kejayaan orang lain dengan kekurangan kita, sehingga kejayaan orang lain dianggap Wajar kerana mereka mempunyai sesuatu kelebihan yang kita tidak punya.

3. TIDAK PUNYA GOAL / CITA-CITA
Kita sering terpaku dengan kesibukan kerja, tetapi arahnya tidak jelas. Sebaiknya kita selalu mempunyai target kerja dengan milestone. Buat target jangka panjang dan jangka pendek secara bertulis. Kalau "GOAL" kita hanya untuk "FUN", bagi mengisi waktu saja, hasilnya cuma biasa-biasa saja.

4. MEMPUNYAI "GOAL", TAPI SALAH MENCAPAINYA
Biasanya dialami oleh orang yang tidak "teachable". Goalnya salah, fokus kita juga salah, jalannya juga salah, arahnya juga salah. Ibarat seorang yang mahu kaya,lalu dia pergi merompak bank yang akhirnya di tangkap polis dan di penjarakan.

5. MENGAMBIL JALAN PINTAS, SHORT CUT
Kejayaan tidak pernah dicapai dengan jalan pintas. Jalan pintas tidak membawa orang ke kejayaan yang sebenarnya, "real success", kerana tidak mengikuti proses. Kalau kita menghindari proses, kejayaan yang di capai tidak sempurna.

6. MENGAMBIL JALAN TERLALU PANJANG, TERLALU SANTAI
Analoginya begini : Kapal terbang untuk membolehkannya take-off, harus mempunyai kecepatan minimum. Pesawat Boeing 737, untuk membuat take-off, memerlukan kecepatan minimum 300 km/jam. Jikalau kecepatan dia cuma 50 km/jam, manakan dapat untuk pesawat tersebut membuat take-off.

7. MENGABAIKAN HAL-HAL YANG KECIL
Dia mahunya yang besar-besar, yang hebar, tetapi ha-hal kecil tidak dilalukannya. Dia lupa bahawa struktur bangunan yang besar, pasti ada komponen yang kecilnya. Mahu saja yang hebat. Mengabaikan hal kecil saja tidak boleh, apatah lagi mengabaikan orang kecil.

8. TERLALU CEPAT MENYERAH
Jangan berhenti kerja pada masa percubaan 3 bulan. Bukan membuat kesalahan menjadikan seorang itu gagal tetapi berhenti pada tempat yang salah, jika kita membuat kesalahan, kita boleh memperbaikinya tetapi jika kita berhenti di tempat yang salah kita akan menyesal.

9. BAYANG-BAYANG MASA LALU
Kita selalu dipenuhi oleh memori kan? Apa yang kita lakukan, masuk memori kita, minimal sebagai pertimbangan kita untuk langkah kita berikutnya. Apalagi kalau kita pernah gagal, tidak berani untuk mencuba lagi. Ini berkaitan dengan penyakit nombor 3. Kegagalan sebagai akibat bayang-bayang masa lalu yang tidak terselesaikan dengan semestinya. Itu bayang-bayang negatif. Memori kita kadang- kadang sangat membatasi kita untuk maju ke depan. Kita kadang-kadang lupa bahawa hidup itu maju terus. "Waktu" itu terus berjalankan? Semuanya berjalan, hidup kita pun terus berjalan juga. berlari saja ke depan, kalaupun harus jatuh, pastikan jatuh ke depan. Orang yang berjaya, pasti pernah gagal. Itu memori negatif yang menghalangi kejayaan.

10. MENGHIPNOTIS DIRI DENGAN KEJAYAAN
Biasa disebut "Pseudo Success Syndrome". Kita dihipnotis dengan itu. Kita kalau pernah berjaya dengan kejayaan kecil, terus berhenti, tidak kemana-mana lagi. Sudah puas dengan kejayaan kecil tersebut. Napoleon pernah menyatakan: "Saat yang paling merbahaya datang bersama dengan kemenangan yang besar". Itu saat yang paling merbahaya, kerana orang lupa dan mabuk kemenangan. Jangan terjebak dengan goal-goal hasil yang kecil, kerana kita akan menembak sasaran yang besar, goal yang jauh. Jangan berpuas diri, jangan jadi sombong, terus takabur.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter