Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

50 Beza Lelaki Dan Perempuan

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Thursday, August 20, 2009 0 comments

Apakah yang menyebabkan lelaki tertarik pada wanita dan sebaliknya? Banyak hikmah mengapa lelaki dan wanita dijadikan serupa tapi tidak sama. Apa yang serupa itu menarik. Dalam pada itu apa yang tidak sama juga menarik. Itulah tanda-tanda kekuasaan Allah Yang Maha Bijaksana.

Perhatikan seorang wanita. Mengapa dia dianggap cantik? Kecantikan dapat difahami hasil membandingkan. Biasanya kalau putih dianggap cantik, kalau bersih pun dianggap cantik. Kalau mukanya seimbang, itu juga ditakrifkan cantik. Tapi siapa yang lebih cantik, lelaki atau wanita? Ayam, merak, itik, singa, ikan laga, unggas dan lain-lainnya. Perhatikan haiwan yang jantan. Mereka lebih cantik, lebih berwarna warni, lebih berkilauan, lebih anggun. Nabi Yusuf a.s. lebih cantik dari segala wanita yang cantik. Mungkin kerana itu lelaki tidak perlu 'make-up' atau pakai 'whitening creme' atau bergincu (melainkan lelaki yang meniru wanita).

Wanita pula bukanlah tidak cantik, namun wanita yang cantik parasnya pada pandangan lelaki adalah wanita yang tidak perlu pakai 'make-up'. Inilah 'natural beauty', iaitu ciri yang biasanya ada pada lelaki. Tapi wanita sebenarnya bukan suka lihat lelaki sangat, wanita lebih suka lihat wanita, apa yang dipakai, gincu warna apa, di mana beli, berapa harga. Wanita lebih cenderung rasa cemburu pada keterampilan dirinya sendiri dan membandingkan dirinya dengan wanita lain.

Walau apa pun, baik lelaki mahupun wanita, adalah lebih baik kelihatan cantik berbanding kelihatan tidak cantik. Berpakaian menutup aurat dan berdandan kemas serta menjaga kebersihan adalah antara ciri asas kecantikan. Berikut terdapat 50 beza antara lelaki dan wanita:


1. Rata-rata wanita tidur lebih lama 1 jam daripada lelaki pada waktu malam.

2. Sperma laki-laki yang menentukan jenis kelamin bayi.

3. Bayi perempuan cenderung lebih cepat berjalan dan berbicara, bayi laki-laki 2 bulan lebih lambat.

4. Lebih banyak kehamilan dan kelahiran dengan komplikasi saat mengandung bayi laki-laki daripada bayi perempuan.

5. Wanita mempunyai sel darah 1 juta lebih sedikit daripada laki-laki dan rata-rata berat otak laki-laki lebih dari 1.4 kg, wanita kurang dari itu.

6. Pergantian kelamin lebih banyak dilakukan oleh lelaki.

7. Basikal laki-laki mempunyai setang atau palang di tengah basikal.

8. Wanita sangat menimbang-nimbang masalah dan perubahan sehari-hari (misal: penggunaan alat baru). Ini kerana wanita lebih mudah merasa bosan berbanding lelaki.

9. Pada tulang punggung manusia, wanita lebih lebar dan besar, mengikuti perkembangan tulang pinggul untuk memudahkan bersalin. Lebih banyak timbunan lemak pada punggung wanita. Laki-laki lebih banyak timbunan lemak pada perut.

10. Wanita kurang mampu menahan dingin disebabkan permukaan kulit yang lebih besar, sehingga lebih suka pada suhu ruang yang lebih hangat.

11. Laki-laki lebih suka berterus-terang sesuai dengan tujuannya, sementara pembicaraan wanita terputus-putus dengan keraguan dan perasaan. Disebabkan serabut penghubung antara belahan otak kanan (intuisi) dan kiri (logika) lebih sedikit pada wanita. Ini menyebabkan ekspresi perasaan lebih mudah terjadi pada wanita.

12. Wanita lebih baik indera penciumannya disebabkan tingginya hormon estrogen yang diketahui sebagai aktivator reseptor penciuman.

13. Wanita mempunyai 75% lebih banyak kelenjar keringat atau peluh (yang menghasilkan bau badan) berbanding laki-laki. Kerana itu wanita lebih gemar memakai wangian.

14. Kemampuan indera lelaki untuk mengecap rasa masam, manis dan masin lebih rendah berbanding wanita.

15. Hubungan yang rapat dan intim diluar pernikahan, laki-laki dua kali lebih banyak.

16. Lebih dari dua kali pada wanita cenderung homoseksual pada usia 45 tahun berbanding laki-laki.

17. Pada saat usia tua wanita mengalami keguguran rambut, pada usia yang sama sebagian besar laki-laki mengalami kebotakan. Kebotakan disebabkan produksi berlebihan dari hormon androgen (hormon laki- laki).

18. Mata laki-laki rata-rata lebih besar daripada wanita, mata wanita lebih banyak bahagian yang berwarna putih.

19. Lebih banyak wanita menggunakan kacamata dan lensa kontak, antara usia 16-44 tahun.

20. Secara umum hidung laki-laki lebih besar daripada wanita. Sedangkan wanita rata-rata mempunyai bibir lebih besar dibanding laki-laki.

21. Rata-rata pendengaran laki-laki menurun sekitar usia 32, wanita usia 37.

22. Lebih banyak wanita dapat bernyanyi tanpa suara sumbang dibanding laki-laki. Pita suara laki-laki lebih panjang dan saluran nafasnya 30% lebih besar.

23. Bagi Lelaki, jika berkomunikasi dengan sesama jenis saling berjauhan dengan ada ruang antara diantara mereka dan bereaksi negatif jika seseorang masuk di antara ruang jarak pembicaraan. Laki-laki lebih mudah tertekan pada kerumunan yang membatasi ruang geraknya.

24. Lelaki menghadapkan tubuhnya bila berselisih dengan wanita. Wanita cenderung membalikkan badan, sering secara tidak sadar menempatkan tangan di depan badannya untuk melindungi dada.

25. Wanita menghasilkan dua juta sel telur selama hidupnya mulai usia 4 bulan ketika masih dikandung, laki-laki terus menghasilkan sperma hingga usia tua.

26. Kekuatan meramas bagi tangan laki-laki dua kali lebih kuat daripada wanita.

27. Kira-kira 48% laki-laki mendengkur ketika tidur, hanya 22% pada wanita.

28. Wanita rata-rata 153 saat berada di toilet, laki-laki 113 saat.

29. Hubungan keluarga yang baik meninggikan kualiti hidup: 62% wanita, 49% lelaki.

30. Satu berbanding empat, wanita dibanding laki-laki yang berbicara gagap.

31. 30% wanita secara sexual lebih aktif pada saat bulan purnama.

32. Lebih banyak wanita memakai cincin kahwin.

33. Ketika terjadi ketidak-sesuaian atau tidak bertegur-sapa antara sesama jenis, laki-laki akan mendekati (confront), wanita menjauhi.

34. Rata-rata laki-laki membaca lebih lama daripada wanita, tetapi lebih banyak dua kali wanita yang membaca daripada laki-laki.

35. Lebih dari dua kali ganda wanita yang hidup sendiri dibanding laki-laki setelah usia 65 tahun.

36. Memilih warna Merah atau Biru: Lelaki lebih banyak memilih merah, wanita warna biru.

37. Semua rekod Olimpik untuk kecepatan berenang, lari, lompat tinggi, lompat jauh dipegang atlet laki-laki.

38. Wanita lebih banyak menggunakan kataganti diri "Saya" dibanding laki-laki.

39. Laki-laki lebih baik dalam membaca peta dan dalam keahlian ukur ruang. Laki-laki cenderung lebih mudah melakukan dua pekerjaan (abstrak dan logika ) pada waktu bersamaan.

40. Sekita 99% pereputan tulang terjadi pada wanita setelah menopause, setelah hormon estrogen menurun. Tetapi wanita lebih sedikit mengalami pengerasan pembuluh darah, karena estrogen menjaga pembuluh darah lebih lentur dan menolong mencegah
naiknya kolesterol.

41. Penelitian di Amerika, wanita menggunakan waktu hampir dua kali lebih banyak untuk berbelanja dibanding lelaki.

42. Perkahwinan yang memuaskan lebih banyak terjadi pada lelaki yang berusia lebih tua, dibanding pada wanita pada usia sama.

43. Lebih banyak wanita yang menyatakan dirinya sakit kronik berbanding lelaki.

44. Penelitan di Australia, tiga kali ganda laki-laki dibanding wanita yang meninggal karena kanser paru-paru dan penyakit jantung.

45. Tetapi 2446 wanita berbanding 16 lelaki yang meninggal karena kanser payudara pada tahun 1990.

46. Jika berkahwin lelaki dapat meningkatkan usia harapan hidup. Tetapi bagi wanita pula, usia harapan hidup lebih tinggi jika hidup sendiri.

47. Penelitian di Australia, pembunuhan dilakukan 86% oleh laki-laki, 95% penghuni penjara adalah lelaki.

48. Penelitian di England, anak laki-laki lebih mudah dibohongi atau diperdaya daripada anak perempuan.

49. Wanita lebih berani, lebih dari 55% wanita memeriksakan giginya secara rutin berbanding 40% pada lelaki.

50. Secara umumnya wanita yang lebih cenderung menentukan corak dan gaya pakaian yang dipakai.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter