Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Kursus Asas Kejurulatihan Fasa 1, 2010

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Wednesday, April 28, 2010 2 comments
Print

Warta Hari Ini Edisi Ke 13

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 2 comments
Print

Doa Mohon Perlindungan

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


[1] Mohon Perlindungan Dari Segala Kejahatan

"Aku berlindung dengan kalimah Allah yang sempurna dari segala kejahatan / bahaya yang telah diciptakan." [HR Muslim dan At-Tarmizi]


[2] Mohon Perlindungan Dari Sebarang Ancaman

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon ampun dan sihat yang sempurna kepadaMu, dalam agamaku, duniaku, keluargaku dan harta kekayaanku. Ya Allah, lindungilah semua kecelakaanku dan sentosakanlah ketakutanku. Ya Allah, peliharalah aku dari depanku, dari belakangku, dari kananku, dari kiri dan dari atasku. Dan aku berlindung dengan keagunganMu, untuk diancam dari bawahku." [HR Al-Bazzar]


[3] Tiada Sesuatu Memberi Mudarat

"Dengan nama Allah, tiada sesuatupun yang boleh memberi mudarat kepadaku di bumi dan juga di langit dengan berkat namaNya (Allah), dan Allah maha Mendengar lagi maha Mengetahui."

Menurut hadis Rasulullah SAW, sesiapa yang mengamalkan membaca doa ini 3 kali setiap pagi dan petang, maka dia terhindar dari bahaya segala sesuatu.

[Riwayat Abu Daud dan Tarmizi dari Usman Ibni Affan RA]


[4] Mohon Dijauhi Bala Bencana

"Ya Allah wahai Tuhan kami, kami berlindung denganMu daripada segala bala bencana, daripada mendapat kecelakaan yang berpanjangan dan kesudahan yang buruk. Kami juga mohon perlindunganMu daripada kegembiraan orang-orang yang membenci kami di atas kekecewaan kami; dan kami mohon perlindunganMu daripada menghidap sebarang penyakit dan harapan yang menghampakan."


[5] Doa Tolak Bala

"Wahai Tuhan yang Menolakkan Bala Bencana! Ya Allah, wahai Tuhan yang Menolakkan bala bencana; Ya Rahman, tolakkanlah daripada kami sekalian bala dunia dan akhirat. Dan juga bencana dunia dan bala bencana akhirat. Dan juga bencana yang datangnya dari musuh-musuh, dari manusia dan jin, dari syaitan dan iblis. Dan apa-apa yang turun dari langit dan keluar dari bumi. Dengan rahmat engkau, wahai yang maha Pemurah lagi maha Penyayang."


[6] Mohon Perlindungan Dari Penipuan

"Ya Allah, sesungguhnya aku memohon perlindungan dengan Engkau daripada kawan yang menipu, matanya melihatku dan hatinya menjagaku; sekiranya dia melihat kebaikan, dia menyembunyikannya; sekiranya dia melihat keburukan, dia menyebarkannya."


Wallahu'alam.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Ujian Tingkat Kematangan

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Tiada manusia yang tidak diuji dengan tekanan. Sama ada di rumah, pejabat atau keluarga; tekanan tetap ada. Malah tekanan dianggap sebagai lumrah dalam perjuangan dan hidup manusia.

"Sesungguhnya orang mukmin akan menerima tekanan hidup kerana tidak ada satu bencana sama ada kerana terkena duri atau yang lebih besar, tidak juga ketakutan melainkan Allah SWT akan mengangkat darjatnya satu darjat dan menghapuskan satu kesalahan dengan kesabarannya menghadapi bencana dan kesusahan tersebut". [Riwayat Al-Hakim]


Ingatlah bahawa ujian selalu seiring dengan perjuangan. Oleh itu, ia tetap memerlukan bekalan iman, sabar dan istiqomah. Ujian dijadikan Allah untuk mengukur tahap keimanan seseorang itu kepada Allah SWT dan seluruh ajaran-Nya adalah benar dan diikuti oleh perlakuan dan tindakan atau hanya terhenti setakat di mulut sahaja.

Umat Islam akan diuji dengan 5 perkara iaitu :

1. Saudara seagama yang sentiasa dengki terhadapnya;

2. Orang munafik yang sentiasa membencinya;

3. Orang kafir yang sentiasa memeranginya;

4. Syaitan yang sentiasa berusaha menyesatkannya;

5. Bisikan hawa nafsu yang sentiasa menggoncang keimanannya.

Semuanya ini menuntut kesabaran dan di dalamnya terdapat ganjaran pahala yang besar daripada Allah SWT.

Lawan bagi sabar adalah mengeluh dan merupakan perbuatan yang amat dilarang oleh agama; kerana mengeluh akan melemahkan semangat dan menerbitkan kecewa serta putus asa; sedangkan Allah SWT berfirman yang bermaksud;

"Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan". [Al-Insyirah: 6]

Yang penting, sering sematkan dalam hati; tanpa masalah atau ujian, tidak akan lahir kematangan kerana pengalaman dalam menyelesaikan masalah adalah guru terbaik dalam menjamin kejayaan dalam kehidupan.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Ejakulasi Pendekkan Umur Lelaki

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Selama hayat lelaki, rata-rata melakukan ejakulasi (pancutan air mani) sebanyak 5,000 kali. Setiap ejakulasi mengeluarkan 200 juta sperma. Bermaksud seorang lelaki menghasilkan 1 trilion sperma selama hidupnya.

Air mani atau sperma yang dikeluarkan mengandungi vitamin, mineral, protein dan kalori yang memerlukan sperma untuk berenang melepasi vagina dan terus mensenyawakan telur.


Sel prostat pada lelaki juga menghasilkan zat alkali yang berfungsi menjaga supaya sperma boleh terus hidup ketika melalui vagina yang bersifat asid. Akibat proses ejakulasi, umur lelaki menjadi 6 tahun lebih pendek berbanding wanita.

Ini kerana setiap ejakulasi, lelaki akan berasa letih dan akan kehilangan kira-kira 5ml zink, selenium, protein, vitamin A, C, E dan gula. Kehilangan zat gizi ini mengakibatkan rasa letih, lemas dan lapar berpanjangan.

Tenaga yang dikeluarkan semasa melakukan hubungan seks adalah sebanyak 36 kalori atau bersamaan berlari sejauh 1.5km.

Wallahu'alam.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter