Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Pandanglah Kehidupan Dengan Hikmah

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Monday, August 17, 2009 0 comments


"Taufik, tahukah kamu, kehidupan manusia ini ada tiga (3)." Tanya seorang haji yang agak berusia.

Melihatkan pada raut wajah dan perwatakannya, kemungkinan berusia lewat 70-an.

"Apa dia itu haji?" Jawab saya pendek.
"Tapi... yang saya tahu, manusia itu pada mulanya di alam roh, kemudian alam dunia dan akhirnya alam akhirat." Tambah saya lagi.

"Ya, betul tu. Tapi bukan yang itu pakcik maksudkan." Jawabnya menafikan.

"Entahlah haji, saya tak tahu pula. Kongsikanlah dengan saya. Saya pun nak juga tahu apakah yang tiga (3) itu." Jawab saya kebingungan.

Senyumnya terukir diraut wajah yang dimamah usia. Sambil terbatuk - batuk kecil, dia membetulkan kedudukannya. Dia mengambil pen yang berada dikocek bajunya. Berkopiah dan mengenakan baju melayu berwarna merah cerah sememangnya menenggelamkan usianya yang sebenar.

"Kamu pernah menulis?'' Tanyanya lagi.

"Menulis? tentulah pernah haji, malah sehingga kini pun saya masih menulis." Jawab saya mengiakan.

Pen berwarna hitam ditangannya dipusingkannya berulang kali untuk menarik perhatian saya. Sambil memandang pen tersebut, dia bersuara semula.

''Pernahkah kamu menulis menggunakan pen? mesti pernahkan? Manusia ni sebenarnya bolehlah diibaratkan dengan sebatang pen."

"Kenapa pula begitu haji?'' Tanya saya.

"Jikalau kamu menulis, lama kelamaan, dakwatnya akan habis bukan? Haji tersebut bertanya sambil menunjukkan pen tersebut.

"Ya tentulah." Jawab saya ringkas sambil tersenyum.

Dia menganggukkan kepalanya. Mungkin kerana mesej yang ingin disampaikan kepada anak muda seperti saya telah hampir berjaya. Ya, tentulah, melalui pertanyaan dan pendekatannya sahaja telah membuatkan saya tertanya - tanya ingin tahu. Terlintas dihati saya pada ketika itu, mungkin pendekatan inilah yang dimaksudkan oleh Rasulullah SAW sebagai 'secara berhikmah'.

"Lihatlah sesuatu sebagai hikmah" Jelasnya pendek sambil membelek belek pen yang dipegangnya daripada tadi.

"Baiklah taufik, saya jelaskan pertanyaan pertama saya tadi. Kehidupan manusia ini Taufik, ada tiga (3) iaitu jauh, hampir dan sedikit. Jauh maksudnya, jauh perjalanan yang telah kita tempuhi. Hampir pula berkait dengan jauh perjalanan iaitu, apabila semakin jauh perjalanan kita, maka semakin hampirlah kita kepada kematian. Kedua-dua perkara (jauh perjalanan dan hampir kepada kematian) pula berkaitan kepada yang ketiga iaitu sedikit umur yang tinggal. Apabila dah umur 70-an macam pakcik, banyak lagikah umur yang tinggal? Tak... sedikit sahaja. Umur yang ada ini pun subsidi sahaja." Jelasnya secara panjang lebar.

"Oo.. begitu." Saya hanya mampu tersenyum.

"Begitu juga dengan pen, semakin banyak kamu menulis, semakin jauhlah cerita kamu dan semakin hampirlah untuk kamu menamatkan penulisan dan akhirnya, semakin sedikitlah dakwat pen yang telah kamu gunakan." Haji tersebut tersenyum lebar.

" Betul itu haji, maka perjalanan itu diibaratkan kita menulis cerita kita sendiri. Semakin panjang kita menulis, semakin panjanglah kehidupan yang telah dilalui. Maka, kalau begitu, jika baiklah jalan ceritanya, maka baiklah apabila dibacakan di Mahsyar kelak. Bukankah begitu haji?" Saya menambah.

"Betul itu Taufik, ulama nusantara, Professor Hamka pernah menulis,

Orang yang ingat kematian dengan akal dan hikmahnya, tidak ubah seperti orang yang ingin menunaikan haji. Selama dalam perjalanannya, dia tidak lupa bahawa dia akan menunaikan haji, dihafalnya manasik, disediakan bekalan dan belanja, jangan sampai hajinya kecewa. (Prof Hamka)"Begitulah kita, pandanglah sesuatu kehidupan dengan hikmah, ingat tentang kematian dan buat persediaan untuk menghadapinya" Kata-kata terakhir haji sebelum berlalu pergi sambil menepuk bahu saya.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Tukar Kepada Hati Yang Baru. Jika Tidak!!

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


"Hati awak da rosak. Kita perlu lakukan pembedahan hati, awak hanya ada masa satu (1) bulan untuk mencari hati yang baru. Jika tidak.." Kata seorang doktor. Belumpun sempat doktor menyambung, si pemuda ini mencelah,

" Jika tidak apa doktor??" Pemuda tersebut bertanya dengan nada yang agak terkejut.

Doktor yang berkaca mata itu menarik nafas panjang. Matanya tepat ke arah pesakitnya. Rasa tidak sanggup untuk dia memberitahu pesakitnya itu. Tetapi, memberitahu sesuatu yang benar adalah satu kewajiban baginya sekalipun ianya pahit. Itulah tugasnya. Itulah yang perlu dihadapinya sebagai seorang doktor. Bukannya tidak pernah dia mengalami situasi seperti itu, tetapi inilah yang paling sukar baginya. Dia memejamkan matanya sebentar. Mencari kekuatan untuk memaklumkan berita sedih itu kepada pesakitnya.

"Doktor?? Jika tidak kenapa doktor? Saya akan mati? Tanya pemuda tersebut seolah-olah dapat menjangkakan jawapan doktor tersebut.

Doktor merenung tepat ke arah pesakitnya sambil menggelengkan kepalanya.
"Tidak.." Jawabnya pendek.
"So?" Tanya si pemuda tersebut.

Doktor tersebut memberikan 'personal touch' dengan menepuk-nepuk bahu si pemuda tersebut untuk meredakan hati pesakitnya itu.

"Awak akan menjadi lebih teruk daripada sekarang ini."Doktor tersebut memberikan jawapannya.

"Maksud doktor??" Tanya si pemuda itu.

Dia hanya bertubuh sederhana. Berbaju T-Shirt dan berseluar jeans. Sebelum ini, dia kerap merasa tidak tenang. Jantungnya kadang kala laju mengepam. Seolah olah adrenal medulla di dalam tubuhnya kerap merembeskan adrenalin. Kerap terjaga di dalam tidurnya. Hatinya seringkali berasa gelisah dengan tidak semena - mena. Hampir setahun dia menghidap penyakit itu. Walaupun reaksinya agak ceria namun tidak pernah dia menceritakan derita yang ditanggungnya kepada keluarganya. Seminggu sebelum ini, penyakitnya semakin menjadi - jadi. Gelisah dan tidak tenang. Hari ini, dia nekad bertemu dengan seorang doktor dengan harapan doktor tersebut dapat membantu sakit yang dihidapinya.

"Lebih teruk? Bagaimana itu doktor?" Pemuda tersebut bertanya.

"Beginilah, dua tiga hari ini awak sahajalah yang dapat mengubatkan hati awak. Jika tidak dapat juga, awak kena ganti hati yang baru. Buat masa ini, saya hanya mampu memberikan kepada awak buku panduan ini, awak baca dan cari sendiri"

Doktor tersebut memberikan buku tersebut kepada pesakitnya. Dia mengambilnya dengan terpinga-pinga dan perlahan lahan membuka sinopsis buku tersebut yang bertajuk ...

"Rahsia ketidaktenangan hati dan obatnya"

Hati kita sering terbeli oleh orang yang berbuat baik kepada kita Itulah chinta.. chinta yang mebuat kita ringan berbuat dan bahkan berkorban kita chinta kepada oran tua yang banyak memberi kebaikan kita pun chinta kepada siapa sahaja yang membuatkan kita mendapat nikmat kebaikan. Tetapi sesungguhnya semua sumber kebaikan semuanya daripada Allah, sedangkan makhluk adalah jalan nikmat yang dia berikan kepada kita. Oleh jikalau itu, jika kita ingin menumpahkan cinta, cinta sejati kita ialah chinta kpd sumber kebaikan, sumber kebahagiaan. Dialah Allah, yang Maha Pechinta dan yang layak dichintai..

Airmatanya bercucuran jatuh dengan tidak semena-mena apabila membaca kata-kata yang terdapat di dalam buku tersebut.

"Terima kasih doktor, terima kasih, saya faham maksud doktor" Kata pemuda tersebut sambil memeluk erat doktornya. Doktor tersebut lantas menyampaikan amanatnya,

"Saudaraku, Abdullah Ibn Mas'ud pernah berkata:

Bawalah hatimu mengunjungi tiga (3) tempat. Pertama ke tempat orang yang membaca Al Quran tidak kira sama ada kamu mengikutnya membaca atau kamu sekadar mendengarnya. Kedua kamu menghadiri majlis ilmu yang mengingatkan kamu kepada Allah. Ketiga, kamu mencari satu waktu yang sunyi, contohnya pada waktu malam dan ketika itu kamu bangun melaksanakan ibadat kepada Allah serta memohon kepada-Nya agar diberikan ketenangan dan kedamaian hati. Jika selepas melakukan itu jiwamu masih tidak tenteram, mintalah kepada Allah agar digantikan hatimu yang baru kerana sesungguhnya hati yang kamu miliki sekarang ini bukan hatimu.

Jika kamu gagal mengubatinya, kamu masih ada satu bulan Ramadhan untuk mengubatinya" Kata doktor itu lagi sambil tersenyum.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Wan Gelek Lagi!!

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter