Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Apa Yang Salah Pada Gambar Ini?

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Monday, November 23, 2009 12 comments


cuba la teka..
apa yg pelik pd gambar ini..
tu pun kalu bijak laaa
dan pantang dicabar...hehehhee

TUTUP..DAH DIJAWAB..SYABAS DAN TAHNIAH!!Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Kenangan

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments
Print

Tahukah Anda

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments
Print

Erti Cinta~Pernikahan

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


“Aku terima nikahnya…..dengan mas kahwin….tunai”

Apabila mengatakan tentang CINTA- lelaki dan perempuan- pasti tidak boleh dipisahkan dengan PERNIKAHAN. Semestinya ia berkaitan antara satu dengan yang lain. CINTA tanpa impian pernikahan adalah sesuatu yang tidak relevan dan niat yang salah.

Tetapi haruslah diingat rasa CINTA sebelum perkahwinan bukanlah matlamat yang sebenar. Biarlah CINTA hadir dengan sendirinya InsyaAllah selepas diijabkabulkan.


Rukun Nikah


1.
Suami
2.
Isteri
3.
Saksi
4.
Wali
5.
Akad-Ijabkabul

Apa jua perasaan sebelum diijabkabulkan tidak menjamin keharmonian dan kebahagiaan di dalam rumahtangga. Percaya atau tidak ramai yang menitikberatkan perasaan CINTA hadir sebelum pernikahan berlangsung. “Saya tidak cintakan awak, macam mana kita nak kahwin dan hidup bersama?” Sudah pasti kata-kata ini akan dilafazkan oleh seseorang yang terlalu menitikberatkan rasa CINTA. “Saya tak mahu roh saya menderita dan awak juga pasti akan menderita”. Menderita atau tidak bukan kerana rasa CINTA.


Memang tidak dinafikan setiap makhluk yang bernyawa pasti mempunyai rasa CINTA.Jika diselidik dengan sebenar-benarnya, kita akan mendapati rasa CINTA bukan sahaja dikurniakan oleh ALLAH tetapi Syaitan juga boleh menerapkan rasa CINTA di dalam hati kita. Pernahkah kita mendengar ayat “CINTA pertama tidak boleh dilupakan”. Saya yakin jawapannya pasti “YA”. Ada pernikahan dan rumahtangga yang hancur dan musnah kerana orang ketiga yang biasanya “kekasih lama dan yang pertama”. Pada saya sifat begini haruslah dielakkan sepenuhnya kerana mengapa “Yang pertama” masih dijadikan jalinan diingatan padahal telah pun menjalinkan hubungan dengan “si dia” yang setia.


Kita melihat ramai yang berCINTA sebelum pernikahan tetapi ia semestinya tidak menjamin kebahagiaan. Pernikahan itu biarlah kerana ISLAM tidak semestinya kerana CINTA. InsyaAllah kerana ISLAM terutama pasti rasa CINTA akan timbul. Telahpun saya rungkaikan cara-cara untuk rumahtangga bahagia sebelum ini. jadi amatilah semua dah fahamilah maksud yang tersurat dan tersirat dengan jelas. InsyaAllah pernikahan yang ijab yang dilafazkan pasti membahagiakan ke akhir hayat di dunia dan akhirat.


Perkara yang terutama dilakukan sebelum membuat keputusan melangsungkan dan menjalankan pernikahan adalah ISTIKHARAH yang mana memohon pertolongan dan keputusan kepada ALLAH. Tetapi harus diingat bahawa istikharah yang dilakukan bukanlah setelah menjalinkan hubungan selama 4 tahun. Mulakanlah dengan jelas dan secara tekun sebelum membuat pilihan. Jika tidak pastilah masa dan wang dibazirkan. Begitu juga hati dan perasaan antara dua belah pihak pasti ada yang kecewa.
Setelah tiba masanya pastilah ijab dilafazkan dengan sepenuh hati. Terapkanlah rasa keikhlasan dan kejujuran kerana ALLAH. InsyaAllah berbahagia. Di permulaan kata saya telah mempamerkan kata-kata dan masa yang ditunggu-tunggu oleh setiap insan terutamanya pihak lelaki.

Apabila selesai dilafazkan pastilah bermulanya era baru di dalam kehidupan sebagai pasangan suami dan isteri. terikatlah dua jalinan kekeluargaan. Amanah juga mesti dijalankan sepenuhnya dalam pelayaran bahtera. Tanggungjawab bertambah dan kedua-dua mestilah bantu membantu dan bekerjasama sentiasa. Perselisihan faham dan petengkaran mestilah di selesaikan dengan sebaik-baiknya.
Syariah ALLAH mestilah sentiasa dipelihara dan setiasa di jaga. InsyaAllah anak-anak yang soleh solehah dilahirkan pasti membawa sinar kebahagiaan yang berterusan di dalam sinar CINTA selepas pernikahan atau ijabkabul.

Tips-tips rasa CINTA dihadirkan dalam hati dan jiwa kerana ALLAH.
“Ya Allah, jadikanlah aku dari kekasih-kekasihMu. Sesungguhnya Engkau jika mengasihi seorang hamba, maka Engkau akan ampunkan dosanya walaupun ianya besar, dan Engkau akan terima amalannya walaupun kecil.”

Sesungguhnya Nabi Daud as berdoa dengan ucapan “Ya Allah,
sesungguhnya aku memohon kecintaanMu, dan kecintaan orang yang mencintaiMu dan kecintaan amalan yang menyampaikan aku kepada kecintaanMu. Ya Allah jadikanlah kecintaan kepadaMu sesuatu yang lebih aku cintai dari diriku sendiri, keluargaku, hartaku dan daripada air dingin.”

Telah berkata Rasulullah saw :
“Telah datang TuhanKu kepadaku dalam mimpi seraya berkata Wahai Muhammad ucapkanlah Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kecintaanMu dan kecintaan orang yang mencintaiMu dan amalan yang menyampaikan aku kepada kecintaanMu”.

Di antara doa Rasulullah saw adalah :
“Ya Allah, kurniakanlah kepadaku kecintaanMu dan kecintaan orang yang memanfaatkan aku kecintaannya di sisiMu. Ya Allah, segala apa yang Engkau berikan padaku dari apa yang aku cintai, maka jadikanlah ia suatu kekuatan bagiku bagi apa yang Kau cintai.”

Amatilah ayat ini. Menunggu masa dilafazkan. “Kulafazkan kata keramat di kala ini bukti keikhlasanku padamu. Dirimu kuCINTAi kekasihku, pemata permaisuri hatiku. Syurga matlamatku bersamamu”

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Hubungan Iman Dengan Cinta

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


Sering diperkatakan &  Aku cinta pada si dia kerana Allah.. Namun apakah ertinya cinta kerana Allah tersebut. Adakah ia hanya satu frasa biasa yang diungkapkan apabila meluahkan perasaan kasih dan sayang kita kepada seseorang. Atau terdapat pengertian yang lebih mendalam daripada ayat tersebut. Apakah erti sebenarnya  I love you 

Rasulullah pernah bersabda, dari Abi Hamzah Anas bin Malik radiyallahuanh, khadam Rasulullah s.a.w. : Tidak beriman seseorang daripada kamu hingga ia mencintai untuk sahabatnya apa yang ia cintai untuk dirinya.
( Bukhari dan Muslim )

Hubungan cinta dengan Iman memang sesuatu yang sepatutnya tidak dipisahkan. Cinta atau kasih sayang terhadap sesorang Mumin yang lain seharusnya dihubungi dengan Iman. Maka akan berkurangan iman kita kalau kurangnya cinta. Dan cinta yang dimaksudkan ialah yang didasarkan kepada agama bukan kepada perkemanusiaan semata-mata.

Erti tiada iman dalam hadith yang disebutkan di atas ialah tidak sempurna iman (bukan tiada iman) dari orang yang tidak cinta kepada saudaranya sebagaimana ia cinta pada dirinya sendiri. Seharusnya apa yang kita hajatkan untuk diri kita seharusnya dihajatkan kepada saudara kita jua. Dan sememangnya hajat tersebut ialah untuk memperoleh kebaikan dan manfaat. Dan cinta tersebut bukanlah cinta kerana tabiat kemanusiaan tetapi kerana roh keagamaan. Kerana tabiat kemanusiaan sememangnya tidak suka melihat orang lain mendapat kebaikan atau orang lain itu berbeza keadaan daripadanya.

Imam Nawawi menerangkan bahawa kalau seseorang itu tidak cinta pada saudaranya sebagaimana ia cinta pada dirinya maka dia adalah seorang pendengki. Menurut Imam Ghazali pula, pendengki ini terdiri daripada 3 jenis dan ketahuilah ketiga-tiganya adalah haram bagi setiap muslim.

1. Bercita-cita supaya hilang terus nikmat orang lain dan berpindah nikmat itu kepadanya.

2. Bercita-cita supaya hilang nikmat tersebut sekalipn ia tidak mendapatnya. Kerana boleh jadi, dia telah mempunyai nikmat tersebut atau nikmat tersebut tidak disukainya.

3. Tidak bercita-cita hilang nikmat itu dari orang lain, tetapi dia tidak suka melihat orang itu lebih tinggi daripadanya.

Sesungguhnya sesiapa yang tidak suka akan apa yang telah ditentukan Allah adalah melawan ketentuan dan kebijaksanaan Allah serta tidak ada perasaan insaf dan timbang rasanya atau kasih sayangnya. Oleh itu, untuk mempastikan perasaan cinta ini terus didasari jalan yang benar, ambillah hadith ini sebagai pedoman :

Berzuhudlah pada dunia nescaya engkau dicintai Allah dan berzuhudlah pada apa yang ada di tangan manusia, agar engkau dicintai manusia ... 

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Takdir Allah Adalah Ketentuan

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


RAMAI di kalangan kita menyebut "sudah takdir" jika berlaku sesuatu seperti kematian, kemalangan, kerugian, kecurian, kemiskinan dan apa juga malapetaka yang menimpa diri kita. Malah perkataan itu juga sering disebut jika kita tiba-tiba kaya, untung dan berjaya dalam peperiksaan.

Sebenarnya, takdir Allah swt adalah ketentuan yang telah Allah tetapkan. Bahkan jauh sebelum semua makhluk diciptakan, Allah telah menuliskan semua takdir makhluknya dari permulaan hingga akhir hayat.

Namun harus kita fahami bahawa takdir itu tidak ada yang tahu kecuali hanya Allah. Jadi kita tidak boleh menyatakan, misalnya: "Saya ini tidak menjadi kaya kerana takdir Allah.". Dari mana kita tahu bahawa pada masa akan datang itu kita akan terus miskin?

Jadi bagi manusia dan semua makhluk, takdir Allah itu adalah hal ghaib dan misteri. Kerana itu haram hukumnya seseorang berpeluk tubuh tanpa berusaha dengan alasan sudah takdir.

Padahal Allah sendiri sebagai Penulis Takdir telah memerintahkan kita untuk berusaha, bekerja dan berikhtiar dan akhir sekali bertawakal. Kerana itu menyalahkan takdir adalah dosa kerana melawan perintah Allah.

Orang dahulu sebelum kita pun pernah berselisih faham mengenai takdir. Ada yang menyerahkan semua perkara pada takdir hingga tidak mahu bekerja dan berusaha untuk memperbaiki diri, keluarga dan masyarakat.

Golongan kedua pula tidak percaya pada takdir dan berpendirian bahawa manusia 100 peratus menentukan apa yang akan terjadi. Bagi Ahli Sunnah Waljamaah, kedudukan yang benar adalah di antara kedua-duanya, iaitu tidak menafikan takdir tetapi tetap berusaha.

Daripada Ali bin Abi Talib bahawa Rasulullah saw bersabda, bermaksud: Tidak ada seorang pun daripada kamu melainkan telah dicatat dan ditentukan tempat kembalinya, ke syurga atau ke neraka. Sahabat bertanya: Kalau begitu sebaiknya kita meninggalkan ibadah dan amal lalu bertawakal saja? Rasulullah saw bersabda: Beramallah kerana semua orang dimudahkan oleh Allah sesuai dengan penciptaannya. Hadis riwayat Bukhari, Muslim.

Sebenarnya, takdir memiliki empat tingkatan yang wajib dipercayai.

Pertama; Al-Ilmu iaitu seseorang harus meyakini bahawa Allah mengetahui segala sesuatu baik secara global maupun terperinci. Dia Maha Mengetahui apa yang telah terjadi dan apa yang akan terjadi. Kerana segala sesuatu diketahui oleh Allah, baik yang terperinci maupun jelas atas setiap gerak-geri makhluknya.

Pada sisi Allah kunci-kunci semua yang ghaib; tidak ada yang mengetahuinya kecuali Dia sendiri dan Dia mengetahui apa yang di daratan dan di lautan, dan tiada sehelai daun pun yang gugur melainkan Dia mengetahuinya, dan tidak jatuh sebutir biji pun dalam kegelapan bumi, dan tidak sesuatu yang basah atau yang kering, melainkan tertulis dalam kitab yang nyata." � Surah Al-an`am, ayat 59.

Kedua; Al-Kitabah � Bahawa Allah mencatat semua itu sebagaimana firman-Nya: �Apakah kamu tidak mengetahui bahawa sesungguhnya Allah mengetahui apa saja yang ada di langit dan di bumi? Bahawasanya yang demikian itu terdapat dalam sebuah kitab. Sesungguhnya yang demikian itu amat mudah bagi Allah. � Surah Al-Hajj, ayat 70.

Ketiga; Al-Masyiah � Kehendak Allah ini bersifat umum. Tidak ada sesuatu pun di langit mahupun di bumi melainkan terjadi dengan iradat/masyiah (kehendak/keinginan) Allah SWT. Maka tidak ada dalam kekuasaannya yang tidak diinginkannya selamanya. Baik yang berkaitan dengan apa yang dilakukan oleh Zat Allah atau yang dilakukan oleh makhluk-Nya.

Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: "Jadilah!" maka terjadilah ia. � Surah Yasin, ayat 82.

Dan kalau Allah menghendaki, nescaya tidaklah berbunuh-bunuhan orang-orang sesudah rasul-rasul itu, sesudah datang kepada mereka beberapa macam keterangan, akan tetapi mereka berselisih, maka ada di antara mereka yang beriman dan ada di antara mereka yang kafir. Seandainya Allah menghendaki, tidaklah mereka berbunuh-bunuhan. Akan tetapi Allah berbuat apa yang dikehendaki-Nya. � Surah Al-Baqarah, ayat 253.

Keempat: Al-Khalqu � Bahawa tidak sesuatu pun di langit dan di bumi melainkan Allah sebagai penciptanya, pemiliknya, pengaturnya dan menguasainya.

Sesungguhnya Kami menurunkan kepadamu Kitab dengan kebenaran. Maka sembahlah Allah dengan memurnikan ketaatan kepada-Nya. � Surah Al-Zumar, ayat 2.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter