Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

E-Book Rahsia Wanita

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Saturday, November 7, 2009 0 comments
Print

Apa Yang Salah Pada Gambar Ini?

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 5 comments

cuba la teka..
apa yg pelik pd gambar ini..
tu pun kalu bijak laaa
dan pantang dicabar...hehehhee


TUTUP..
DAH DIJAWAB..
SYABAS DAN TAHNIAH!!


Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Wasiat Imam Shafie

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


SEBELUM Imam Syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat Islam seluruhnya. Berikut ialah kandungan wasiat tersebut: “Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara.”

PERTAMA: HAK KEPADA DIRI. Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

KEDUA: HAK KEPADA MALAIKAT MAUT Iaitu: Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

KETIGA : HAK KEPADA KUBUR Iaitu : Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.

KEEMPAT: HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR Iaitu : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

KELIMA : HAK KEPADA MIZAN (NERACA TIMBANGAN AMALPADA HARI KIAMAT) Iaitu : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

KEENAM : HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGINERAKA PADA HARI AKHIRAT)Iaitu : Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

KETUJUH : HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA) Iaitu : Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak.

KELAPAN : HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA) Iaitu : Berasa redha dengan Qadha’ Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat.

KESEMBILAN : HAK KEPADA NABI S.A.W Iaitu : Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat,dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

KESEPULUH : HAK KEPADA ALLAH SWT Iaitu : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia darikemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Hayati Wasiat Nabi Adam

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments


NABI Adam adalah manusia pertama. Diriwayatkan, baginda ada berwasiat mengenai lima perkara kepada anaknya dan menyuruh anaknya mewasiatkan perkara itu kepada cucu-cicit dan seterusnya. - Janganlah kamu berasa tenang dan seronok dengan dunia ini kerana ketika aku berasa tenang dengan syurga Allah, Allah tidak reda dan mengusir aku kerana keterlanjuranku. - Jangan menurut hawa nafsu wanita.

Sesungguhnya, gara-gara aku menuruti hawa nafsu wanita, aku termakan buah larangan di syurga dan kemudian aku menyesal. - Setiap amalan dikerjakan harus difikirkan akibatnya. Seandainya aku sedar, tentu aku tidak akan menerima kesan akibat itu. - Jika hati tidak tenang, hindari setiap perbuatan, sebab ketika aku memakan buah larangan, hatiku bergoncang tetapi aku tidak hiraukan hingga akhirnya aku menyesal. - Berbincang dan bermusyawarah dalam semua urusan. Jika aku bermusyawarah dengan malaikat, aku tidak terkena akibat itu.

Wasiat itu boleh diguna pakai hingga sekarang, terutama membabitkan pengaruh syaitan yang sentiasa menguji minda manusia supaya berbuat dosa dan mungkar. Ini termasuk apabila tunduk pada nafsu wanita dan enggan bermusyawarah dalam pelbagai urusan penting.

Niat baik Segala perlakuan di dunia harus menjurus dengan niat baik untuk mendapat pahala dan keredaan Allah hingga terbuka pintu syurga untuk kita. Al-Quran banyak menyebut mengenai syurga dengan sifat-sifatnya secara umum, termasuk tempat tinggal yang penuh kenikmatan serta kekal, rumah yang penuh kesejahteraan, penuh bau-bauan harum dan lebarnya selebar langit dan bumi.

Rasulullah s.a.w dalam hadisnya banyak menyentuh hal syurga dengan sifatnya secara umum, bahkan baginda ersumpah: "Demi Allah bahawa syurga itu berupa cahaya berkilau, penuh dengan bau harum, pesat dengan bangunan menjulang tinggi, penuh dengan sungai yang mengalir, penuh dengan buah-buahan yang sedang masak. "Di sana tinggal isteri yang baik, yang cantik jelita, penuh bermacam hiasan. Syurga pula adalah tempat tinggal abadi. Ia rumah yang penuh kedamaian, dikelilingi kebun serta buah-buahan dan penuh dengan kenikmatan yang tiada bandingannya."

Jika seseorang penghuni syurga menampakkan diri serta perhiasannya ke dunia, pastilah menjadi redup sinar matahari, seperti redupnya sinar bintang disebabkan munculnya matahari. Dan tidak mampu akal manusia sekalipun sangat jauh jangkauan fikirannya untuk menggambarkan sesuatu yang ada di syurga, daripada pelbagai kenikmatan, kelazatan segala yang di sediakannya.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

E-Book Rahsia Lelaki

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter