Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Tanda-Tanda Mati Yang Buruk

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Thursday, September 24, 2009 2 comments

Semua orang pasti akan mati.Ada dua keadaan; pertama orang mati dengan kesudahan yang baik,yang akan mendapat ganjaran syurga . Ada orang akan mati dengan kesudahan buruk yang akan mendapat balasan neraka.

Dalam kitab Al Kaba'ir susunan Imam Syamsudin Az Zahabi beliau telah menyenaraikan beberapa perbuatan manusia yang dianggap dosa besar yang boleh menyebabkan mereka mati dengan kesudahan yang buruk.Artikel kali ini akan menurunkan beberapa perbuatan yang disenaraikan oleh imam berkenaan untuk menungan dan ingatan pembaca.

Menyelidiki dan menyibar rahsia orang lain.

Menyelidiki dan menyibarkan rahsia orang lain kepada umum dalam istilah syariat disebut "tajassus". Erti tajassus ialah membahas atau membincang (aib dan kecelaan orang Islam) perbuatan tersebut adalah dicela dalam Islam dikutuk oleh Allah. Nabi SAW mengancam perbuatan tajassus. Daripada Mu'auwiyyah R.A bahawa Rasulullah SAW bersabda maksudnya: "Jika engkau selalu menyelidiki kesalahan (aib) kaum muslimin bererti engkau telah merosakan mereka atau hampir merosakan mereka" (Riwayat Abu Daud) Dalam hadis lain Nabi SAW bersabda lagi, "Barangsiapa mendengar cerita (keburukan) sesuatu kaum maka diakhirat Allah akan menuangkan timah yang telah dicairkan kedalam telinganya." (Al-Bukhari)


Mengadu domba

Mengadu domba atau dalam istilah syariat disebut "namman" ialah perbuatan memfitnah (melagakan) diantara satu sama orang dengan satu orang yang lain atau satu golongan dengan golongan yang lain bertujuan diantara mereka saling bermusuhan dan membenci. Orang yang membawa berita kepada satu orang atau kepada satu golongan kemudian ia pergi pula kepada orang atau golongan yang lain untuk supaya mereka saling bermusuhan ialah berdosa besar. Kadang-kadang cerita yang dibawa itu cerita benar,tetapi diantara seorang dengan seorang atau diantara satu golongan dengan golongan yang lain tidak patut ketahui atau kadang-kadang cerita itu sengaja dicipta untuk supaya kedua pihak bergaduh. Sama ada cerita itu benar atau tidak, sekiranya kita sampaikan (ceritakan)mereka boleh bermusuhan maka ia dianggap 'adu domba'.
Di dalam Al-Quran surah Al-Qalam ayat 10-11 Allah melarang perbuatan mengadu domba dan diancam dengan neraka. Sementara Rasulullah SAW pula dalam sebab-Nya telah bersabda, maksudnya, "Tidak akan masuk syurga orang yang suka mengadu domba (kesana kemari menyibar fitnah)." (Abu Daud dan At Tirmizi)


Mengutuk sesama Muslim

Terhadap sesama muslim kita diwajibkan menjaga hati dan menjaga hubungan persaudaraan dan dilarang memecahkan ukhwah. Perbuatan mengutuk dan mencaci boleh memecahkan ukhwah. Oleh sebab itu Allah melarang kita mengutuk sesama muslim walaupun ia melakukan kesalahan. Kalau kita dapati ada orang muslim melakukan kesalahan, kita diwajibkan menasihati dengan baik. Bukan mengutuknya lebih-lebih lagi dihadapan umum pula. Nabi SAW bersabda maksudnya, "Mencaci sesama Islam termasuk perbuatan Fasiq dan membunuh menjadi kafir." (Bukhari dan Muslim) Abu Hurairah pula meriwayatkan hadis bahawa Nabi SAW bersabda, "Tidaklah seorang yang beriman itu suka mencerca (mengutuk) menggelar seseorang dengan gelaran yang buruk,berbuat keji dan bercakap tidak sopan." (Muslim). Hadis ini jelaskan bahawa orang yang beriman tidak melakukan kerja-kerja tersebut. Akan tetapi sekiranya kita dapati ada orang yang mengakui Islam atau beriman,tetapi ia bukanlah tergolong dalam golongan orang yang beriman.

Mencaci dan menyakiti hati sesama Islam.

Termasuk orang yang menyakiti hati orang muslim ialah mereka yang mencipta cerita tidak benar (fitnah) dan menyibarkan berita bohong itu keserata tempat,merosakan nama baik seseorang muslim,membongkar rahsia peribadi (yang disembunyikan) menjatuhkan martabat dan kedudukannya didalam masyarakat dan menghilangkan kepercayaan orang lain terhadap nya dan lain-lain sama ada menyentuh peribadinya, keluarganya dan keturunannya atau nasabnya atau agamanya. Segala perbuatan yang boleh menyakiti hati orang muslim sama ada dilakukan melalui percakapan,tulisan, sindiran dan hatta jelingan mata yang menyentuhi hatinya,semuanya termasuk dalam dosa besar dan di akhirat disiksa di dalam neraka. Allah SWT berfirman dalam Al-Quran, "Dan orang-orang yang menyakiti orang-orang mukmin,lelaki atau wanita tanpa kesalahan yang mereka perbuat,maka sesungguhnya mereka itu telah melakukan kebohongan dan dosa yang nyata." (Surah Al-Ahzab ayat 58) Firman Allah SWT lagi bermaksud: "Hai orang yang beriman,janganlah salah satu kaum mengejek-ngejek kaum yang lain,kerana mungkin kaum yang diejek itu lebih baik daripada yang mengejek dan janganlah para wanita itu mengejek para wanita yang lain boleh jadi wanita yang kena ejek itu lebih baik daripada yang mengejek. Janganlah kamu mencela diri kamu sendiri. Janganlah kamu menggelar seseorang dengan gelaran yang jelek. Seburuk-burukkan gelaran ialah gelaran yang buruk ( yang boleh mengaibkan seseorang) sesudah ia beriman. Barang siapa yang tidak bertaubat (daripada pekerjaan mengejek dan menggelar seseorang serta menyakiti hati sesama Islam) maka mereka itu adalah orang yang zalim.."(Al Hujerat ayat 11)

Mendedahkan rahsia peribadi seseorang.

Setiap orang mempunyai rahsia peribadi tertentu yang ia tidak mahu diketahui oleh orang lain. Sekiranya rahsia peribadinya diketahui, ia akan merasa amat malu sekali. Atau kalau ada orang lain endedahkan rahsianya kepada orang lain atau kepada umum,menjadikan ia marah dan boleh menimbulkan pergaduhan dan pecah ukhwah. Maka sebab itu rahsia peribadi seseorang amat dilarang oleh Islam mencerita-kan kepada orang lain atau kepada umum,yang mungkin mengakibatkan harga diri seseorang itu jatuh atau menghilangkan kepercayaan orang lain terhadapnya. Sekiranya kita dapati ada seorang yang dipandang baik oleh masyarakat dan taat kepada Allah,namun ada segi yang lain ia mempunyai kelemahan peribadi tertentu.Umpamanya ia membuat sesuatu yang melanggar syariat,tetapi perbuatan itu tidak pula merugi dan berbahaya kepada masyarakat maka perbuatan itu dianggap sebagai rahsia peribadinya yang orang lain yang mengetahui rahsia itu tidak boleh,bahkan dilarang menyebar atau menceritakan kepada orang lain atau kepada umum. Akan tetapi sekiranya perbuatannya itu melanggar syariat itu boleh membahayakan masyarakat, maka tidak salah rahsia itu didedahkan kepada orang-orang tertentu atau kepada umum demi mengelak orang lain terkena bahaya dan tertipu.
Firman Allah SWT : "Sesungguhnya orang-orang yang ingin agar berita perbuatan keji seseorang itu tersiar dikalangan orang yang beriman,maka bagi mereka (yang menyibarkan berita itu) azab yang pedih diakhirat." (An-Nur ayat 19)


Munafik

Orang munafik adalah orang yang zahirnya atau pada nampaknya adalah orang Islam dan memperjuangkan Islam tetapi dia sebenarnya menyembunyikan rasa benci kepada Islam dan memusuhi Islam.Diantara tujuannya ialah ia ingin mencapai sesuatu matlamat dirinya dari Islam sedangkan hatinya menolak Islam dan hukum hakamnya,menolak peraturan dan kaedah ibadahnya.Dalam al Quran tuhan menceritakan bahawa mereka akan mengaku memperjuangkan Islam jika mereka bertemu orang beriman,tetapi bila bertemu orang yang membenci Islam,mereka pun turut menyatakan kebencian mereka. Orang munafik ini ada di zaman Rasulullah dan ada dalam masyarakat kita.Perhatikanlah! Sabda Rasulullah: Sifat orang mukmin itu apabila ia berbuat dosa ia merasa seperti ada sebuah gunung di atas kepalanya yang akan menghempap dirinya,ia merasa amat takut lalu ia bertaubat. Sementara orang munafik,apabila ia berbuat dosa,dosanya dirasakan amat kecil seperti lalat yang terbang lalu ke hidungnya dan ia memandang remeh dan tidak merbahaya bagi dirinya. Riwayat Bukhari Dalam masyarakat kita hari ini,kita kerap bertemu orang-orang yang berdegar-degar bercakap mengenai Islam.Tetapi apabila peraturan hidup Islam dikenakan dan dikuatkuasakan,mereka berdegar-degar pula menetang.Bila diajak ke masjid,bila diajak ke majlis ilmu,bila diajak menyumbang kepada program ;mereka lantas bangkit menyebarkan penentangan.Apakah mereka boleh disifatkan seperti orang... .. Walluhu'aklam!

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Bila Usia Makin Meningkat

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments

Petikan dari Surah An-Nur Ayat 37 yang Maksudnya : (Ibadat itu dikerjakan oleh) orang-orang yang kuat imannya yang tidak dilalaikan oleh perniagaan atau berjual beli daripada menyebut serta mengingati Allah dan mendirikan sembahyang serta memberi zakat; mereka takutkan hari (kiamat) yang padanya berbalik-balik hati dan pandangan.

Masa terus berjalan, sedar atau tidak, suka atau tidak, usia kita juga kian bertambah dari hari ke hari. Inilah ketentuan yang tertulis untuk kita sebagai makhluk yang dicipta olehNya.

Ingatlah lima perkara sebelum datang lima perkara. Hidup sebelum mati. Dalam usia sedang menganjak, meningkat dari tahun ke tahun, persoalan yang sering bermain di minda saya adalah, "selama aku hidup, apa yang telah aku lakukan "

Tahun demi tahun, saya meneruskan kehidupan di alam baru alam bergelar pelajar menara gading dan sekarang, alam pekerjaan. Astaghfirullah.. Jalan yang terpaksa di lalui rupanya kian lama kian sukar. Onak dan duri menanti di sepanjang perjalanan. Ada masanya saya kuat menempuh halangan dan ada masanya saya tewas.

Titik hitam mula berkumpul dalam diri ini, setitik demi setitik, hingga lama kelamaan menjadi banyak. Iman pula sentiasa di paras yang berbeza-beza, ada pasang surutnya yang tersendiri. Saya kian banyak melakukan dosa. Ampunkanlah aku wahai Tuhan. Apa gunanya aku hidup, andai kehidupan ini semata-mata untuk menambah bebanan dosa? Dan kenapa Tuhan izinkan aku hidup sedangkan timbangan dosa ku kian lama kian berat?

Astagfirullahalazim.. Setiap apa yang Allah ciptakan, biarpun sebesar zarah, pasti ada hikmahnya, pasti ada sebabnya. Allah Maha Bijaksana Lagi Maha Mengetahui. Ajal maut semuanya di tangan Dia dan hanya Dia yang tahu, bila tiba masanya Izrail harus datang menjemput.

Dia yang Maha Berkuasa. Pernahkah kita terfikir, kenapa kita masih hidup hari ini? Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar..Bersyukurlah kerana sehingga hari ini, kita masih lagi dipanjangkan umur, tempoh pinjaman jasad dan nyawa ini masih lagi dipanjangkan.

Terfikirkah kita, kita masih hidup hari ini kerana Allah ingin memberi peluang kepada kita untuk menyuci diri dan menghapuskan dosa semalam? Kita masih hidup agar kita dapat memohon maaf kepada mereka yang pernah kita lukai hatinya, kita masih hidup agar kita dapat melunaskan hutang yang belum terbayar.

Terfikirkah kita, kita masih hidup hari ini kerana masih ada yang memerlukan kita, memimpin tangan mereka, menyapu air mata mereka, meminjamkan bahu dan telinga untuk mereka di kala mereka sedang berduka lara.

Terfikirkah kita, kita masih hidup hari ini kerana masih ada tugas yang belum terlaksana sempurna. Masih banyak yang belum kita lakukan. Amalan dan bekalan untuk di bawa ke akhirat yang kekal abadi masih tidak mencukupi.

Aduh, rupanya perjuangan kita di alam kehidupan ini masih belum selesai. Masih banyak yang harus kita persiapkan. Bila usia meningkat, ramai yang risau, kecantikan dan keremajaan bakal hilang, lalu sibuklah mereka menyuntik sana sini, makan vitamin itu dan ini. Malangnya ramai yang lupa, bila mati, jasad di timbus tanah, ulat dan cacing datang menggigit, semuanya akan reput, daging dan kulit di makan tanah.. Kita kembali menjadi tanah. Apa gunanya cantik?

Bila usia meningkat, ramai yang risau, harta dan kekayaan yang dikumpul masih ditakuk lama, wang simpanan masih tidak mencukupi.. Malangnya ramai pula yang lupa untuk mempersiapkan diri dan memperbanyakkan amalan dan mengumpul bekalan untuk di bawa ke sana.

Aduhai.. Saya bagaimana pula? usia saya juga kian meningkat, esok atau lusa mungkin tiba masa saya di jemput kembali pulang ke alam barzakh.. Ya Allah, ampunkanlah segala dosaku, tunjukilah aku jalanMu yang lurus, selamatkanlah dan bahagiakanlah aku serta seluruh muslimin dan muslimat, dunia dan akhirat.

Amin..

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Kelebihan Bismillahir Rahmaanir Rahiim

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments

BISMILLAH adalah sebutan/nama singkat dari lafaz "BISMILLAHIR RAHMAANIR RAHIIM" yang bermaksud: "Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang."

KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH

1) Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah turunkan kepada Jibrail.

2) "BISMILLAH untukmu dan umatmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam." (Hadith Qudsi)

3) Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.

4) Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya.

5) Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.

6) Jumlah huruf dalam BSMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19. Ibnu Mas'ud berkata: "Sesiapa yang ingin Allah selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari."

7) Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, "Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya. "

8) Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

9) Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.

10) Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.

11) Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada si pembaca.

Sabda Rasulluah, "siapa yang menyampaikan satu ilmu dan orang
mengamalkannya maka dia akan beroleh pahala walaupun sudah tiada... ."

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

DJ Fairoz Beraya

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 commentsni la dj fairoz..dj desa fm tu..beraya kat rumah admin daa..siap bawa isteri ke 3 lagi..hahahahahaaa..cayalah..apa2 pun Selamat Hari Raya..jupa lagi kalu panjang umurBaca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter