Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Usah Malu Luah Kasih Sayang

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Monday, September 28, 2009 2 comments

Indahnya terasa dunia ini jika dianugerah lelaki yang bergelar suami dengan sifat penyayang, ikhlas, jujur, penuh berhemah dan sanggup melakukan apa saja untuk kebahagiaan anda.Lelaki sedemikian anugerah tidak ternilai harganya berbanding emas berjuta.

Bayangkan pada hari-hari tertentu yang memang anda tunggu, si dia pulang penuh dengan kejutan. Cenderamata teristimewa dibawa untuk isteri tercinta dengan pelukan manja yang membuatkan anda merasakan kebaha giaan inilah yang dicari.

Malangnya, kebanyakan situasi indah itu hanya berlaku pada awal perkahwinan atau pada saat bulan madu.

Apabila usia perkahwinan meningkat, sepatutnya kasih sayang itu terus disirami dengan baja kasih sayang.

Walau apapun, terdapat 20 petua yang boleh dimanfaatkan bagi mengikat kasih sayang sepanjang hayat.

Adalah sesuatu yang menyeronokkan apabila anda menyatakan hanya dia seorang saja anda cintai untuk selamalamanya dan tidak akan ada duanya.

Paling menarik apabila sekali sekala anda mengirim kan kad ucapan yang dibuat sendiri.

Jangan tunggu sehingga hari jadinya atau pada hari kekasih, hari biasa juga anda boleh meluahkan perasaan cintamu padanya.

Setiap saat anda harus mengingatinya dalam sebarang pekerjaan yang anda lakukan.

Percayalah apabila anda mengingatinya, si dia juga pasti akan mengingati anda.

Sentiasa berkongsi rahsia dengannya. Si dia akan merasakan dirinya amat penting dalam hidup anda kerana dalam semua hal, anda tidak pernah berahsia dengannya.

Setiap kali si dia melakukan kesilapan jangan sesekali merendah-rendahkannya. Tugas anda adalah memberi sokongan kepadanya agar bangkit memperbaiki kesilapan, bukan membuatkan dia lebih rasa Jangan malu untuk beri mesej ataupun ucapkan sendiri padanya anda rindukan dia terutama apabila si dia tidak ada di samping anda walaupun sesaat.

Jangan terlampau berdandan sehingga membuatkan si dia bosan dengan anda.

Lelaki juga sukakan hadiah tetapi mereka tidak menunjukkannya, jadi apa kata yang perempuan sekali sekala berilah si dia hadiah walaupun hari jadinya lambat lagi.

Begitu jugalah dengan lelaki yang sememangnya sudah sedia maklum perempuan suka terima hadiah.

Berbunga-bunga hati bila anda beri hadiah kepadanya.

Janganlah rasa terlalu kecewa sekiranya si dia terlupa melakukan sesuatu yang kecil untuk anda.

Jangan bandingkan dirinya dengan sesiapa kerana si dia akan menganggap anda lebih suka orang lain selain dirinya.

Raikan hari jadinya dan lakukan kejutan dan sambutan yang berlainan setiap tahun.

Belajarlah membuat keputusan sendiri. Jangan sekadar menyerahkan kepadanya bulat-bulat untuk membuat keputusan.

Jangan selalu menganggap si dia boleh membaca semua yang ada dalam hati anda.

Belajarlah berterus terang? Setiap malam telefonlah si dia untuk mengucapkan selamat malam.

Jika dia membayar tiket wayang, apa salahnya anda pula yang membeli makanan dan minuman ringan.

Hargailah ‘privacynya’, jangan sesekali menceroboh membaca diarinya.

Sekiranya ada kelapa ngan, ajaklah si dia bercuti.

Jika anda mempunyai lesen memandu, janganlah biarkan hanya si dia saja yang memandu.

Tawarkanlah bantuan anda untuk membantunya memandu.

Tidaklah si dia rasa dirinya seperti seorang pemandu.

Berikan nama gelaran yang mesra tetapi anda berdua saja yang mengetahuinya.

Apabila berlaku perkara yang memalukan pada dirinya, berpura-puralah yang anda tidak mengetahuinya.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Solat Malam

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments

Firman ALLAH swt dalam Surah Al-Muzzammil ayat 6,

“Sesungguhnya jiwa (orang) yang terbentuk di waktu malam itu lebih mantap (keperibadiannya) dan lebih jitu kata-katanya.”

Rasulullah saw berkata,

“Tunaikanlah sembahyang dua rakaat dalam kegelapan malam, demi kesunyian di kubur.”

“Hendaklah kalian mengerjakan sembahyang di waktu malam, justeru itu adalah amalan orang-orang yang solat sebelum kamu dan yang mendekatkan kamu kepada Tuhanmu. Ia penebus segala dosa, pencegah dari segala keburukan. Ia dapat menghapuskan penyakit yang ada dalam badan seseorang.”

(Hadith riwayat Tarbani dan Tarmizi)

Jibril datang menemui Rasulullah saw dan berkata kepada baginda,

“Hai Muhammad, hiduplah seperti mana yang engkau kehendaki, TETAPI INGAT, engkau pasti akan mati. Berbuatlah apa yang engkau kehendaki TETAPI INGAT, engkau pasti akan ditanya tentangnya. Dan cintailah sesiapa yang engkau kehendaki TETAPI INGAT, engkau pasti akan berpisah dengannya. Ketahuilah bahawa kemuliaan seorang mukmin itu terletak pada qiamullail, dan kehebatannya apabila ia tidak bergantung kepada orang lain.

(Hadith Riwayat Tabrani)

Sembahyang malam dapat membentuk para dai’e menjadi hamba Alah yang Rabbani, kerap berhubung dengan ALLAH, berjiwa cerah, mempunyai hati yang peka, kewaspadaan yang tinggi serta kekritisan daya berfikir.

Sembahyang malam tidak akan dapt dijadikan amalan kebiasaan kecuali dengan menggagahkan diri, melawan syaitan dan nafsu khasnya pada peringkat awal. Rasulullah pernah bersabda:

“Apabila seseorang hendak menunaikan sembahyang malam, datanglah malaikat seraya berkata kepadanya: Bangunlah, hari telah pagi, sembahyang dan ingatlah Tuhanmu. Syaitan pun datang juga dan memujuknya. Malam masih panjang, engkau boleh tidur lagi, nanti engkau boleh bangun. Kalau ia bingkas bangun dari tempat tidurnya bersembahyang, maa badannya akan menjadi ringan (cergas) dan sihat. Kalau ia patuh kepada syaitan, tidur hingga ke siang, syaitan akan kencing di dalam telinganya.”

(Hadith Riwayat Tabrani)

Sembahyang adalah penggerak utama kebangunan nubuwwah. Rasulullah menjelaskan bahawa keutamaan ‘ibadah sembahyang di waktu malam amat besar dalam kehidupan di dunia dan akhirat. Sembahyang malam membekalkan para mukmin dengan potensi dan daya juang yang tidak dapat digambarkan hebatnya. Itulah kurniaan ALLAH dan pemberiaannya.

Dilihat dari konteks diri sebagai seorang pelajar, kita amat-amat memerlukan kehebatan dan daya juang yang tinggi dalam diri, pemikiran yg tajam, badan yg cergas dan sihat. Begitu juga sebagai seorang dai’e (siapa yg berkata ‘lailahaillallah’ maka dia adalah dai’e) tugas daie berdepan dengan mehnah dan tribulasi, halangan2 dan ujian tak kira dari mad’u atau dari dalam diri (nafsu) dan syaitan….

Sama-samalah kita menjana kehebatan dalam diri, moga-moga beroleh kebaikan dan kejayaan dunia akhirat. Ameen.

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Seandainya Ini Yang Terakhir

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments

Seringkali, kita terbaca di dada-dada akhbar, bila terjadi kemalangan, atau kematian, yang diistilahkan oleh pihak polis sebagai kematian mengejut, pasti akan ada berita samping, dan kebiasaannya, ahli keluarga yang malang itu pasti tidak akan menyangka yang mereka akan kehilangan orang yang mereka sayangi selama ini. Mungkin ada kata-kata yang mereka anggap sebagai gurauan, atau tiada berkesempatan untuk memakai baju yang baru, menikmati makanan yang baru dibeli dan sebagainya. Setelah kehilangan, barulah kita menyedari semuanya, tetapi sudah terlambat.. Tetapi, mengapa.. sudah seringkali kita membacanya di dada akhbar, hampir setiap hari.. tidak juga kita mengambil pengajaran darinya ?
Amat hairan sekali, kita amat mudah meluahkan perasaan marah kita, hanya kerana perkara yang remeh temeh.. sedangkan terlalu amat berat untuk kita memohon maaf, atau memberi kemaafan dan yang paling utama, melafazkan kata sayang pada insan-insan yang kita sayangi.. Seringkali kita menyatakan, " Ah ! Besok masih ada ! ", Benar, besok masih ada untuk kita, dan untuk orang yang kita sayangi.. Tetapi, apakah kita akan ada untuk hari besok, dan apakah insan-insan yang kita sayangi, jua akan ada untuk hari besok.. Janganlah kita menganggap, perpisahan pada hari ini, hanyalah sementara sahaja, dan pasti akan bersua kembali, bersama munculnya sirna suria esok.. Kerana kita tidak dapat menduga dan meneka segalanya.. Mengapa tidak kita hargai, setiap detik dan setiap masa, sewaktu kita masih bersama.. mengapa harus kita penuhi dengan pelbagai perasaan dengki, cemburu, marah, dendam dan segalanya.. Sememangnya, sebagai insan, kita tidak akan dapat lari dari perasaan tersebut. Namun, cubalah kita fikirkan, mana lebih menyenangkan, dengan kita memberi kemaafan, dan melawan perasaan marah yang ada dihati kita, kerana ianya bersifat sementara cuma.. kita mungkin hanya akan terasa ' sakit ' cuma sekejap sahaja.. Tetapi jika insan yang kita sayangi meninggalkan kita buat selama-lamanya, tanpa sempat untuk kita menyatakan betapa kita menyayanginya, pasti perasaan bersalah, dan penyesalan itu akan membebani kita untuk selama-lamanya..
Kerana itu, mengapa tidak kita isikan setiap saat yang berharga ini, dengan segala kasih sayang dan kemesraan.. kerana kita tidak akan tahu, apakah saat-saat ini, merupakan saat-saat yang terakhir untuk kita bersama dengan insan yang kita sayangi.. Sesungguhnya, demi masa, manusia itu di dalam kerugian.. kerana kita tidak pernah mengerti, tidak pernah ambil tahu dan tidak pernah menghargai setiap detik masa yang telah Tuhan kurniakan kepada kita.. Pandanglah ke langit, jernihkanlah kekeruhan yang ada di hati kita.. dan semoga kita tidak akan terlambat untuk melafazkan kata sayang pada insan yang kita sayangi selama ini.. Dan untuk itu, kerana daku jua tidak mengetahui.. seandainya inilah yang terakhir bagiku.. aku memohon maaf kepada semua pembaca blog ku ini, seandainya ada kekhilafan dariku selama ini.. Dan sebelum terlambat, ingin ku mengucapkan betapa daku amat menyayangi kalian semua.. Hingga berjumpa lagi, salam manisku...

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Kelebihan Memberi SALAM

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments

Assalamualaikum warahmatullah...
apa khabar abang-abang,adik-adik dan juga kakak-kakak sekalian...
moga sentiasa dibawah keredhaan,keberkatan dan naungan ALLAH subhanahu wata'ala...
ana akan menceritakan kelebihan memberi salam melalui hadith berikut...

Iblis menangis bila orang memberi salam...

Sabda Nabi: "Orang2 yg mendahului salam terlepas daripada sifat sombong,bongkak dan tinggi diri"

Sabda Rasulullah saw: "Wahai manusia sampaikanlah salam, berikanlah makan dan solatlah diwaktu malam, diwaktu orang-orang lain sedang tidur, maka kamu akan masuk syurga".

Sabda Rasulullah SAW.:"Sesungguhnya di dalam syurga itu terdapat kamar yang bermacam-macam, semuanya boleh dilihat dari luar isi dalamnya dan dari dalam boleh lihat diluar. Di dalam syurga itu terdapat kenikmatan yang belum pernah dilihat oleh mata, yang belum didengar oleh telinga dan tidak pernah dibayang oleh hati manusia."

Lalu bertanya pula sahabat: "Ya Rasulullah, untuk siapakah kamar-kamar itu?"

Sabda Rasulullah saw: "Ianya adalah bagi orang yang menyampaikan salam, bagi orang yg memberi makan, bagi orang yg selalu berpuasa, bagi orang yang mengerjakan solat malam ketika orang lain sedang tidur."

Bertanya para sahabat: "Siapakah yang kuat mengerjakan semua itu ya Rasulullah?

"Sabda Rasulullah saw.:"Akan aku terangkan kepada kamu semua:

1. Barang siapa bertemu dengan saudaranya (semua orang Islam) dan memberikan salam kepadanya, maka sesungguhnya dia telah menyiarkan salam.

2. Barang siapa yang memberi makan ahli keluarga/ anak isterinya hingga kenyang maka sesungguhnya ia telah memberi makan.

3. Barangsiapa berpuasa dalam bulan Ramadhan, kemudian dia puasa enam hari dalam bulan syawal (selain 1 Syawal, diharam puasa) bererti dia sudah sentiasa berpuasa sepanjang tahun.

4. Barangsiapa solat Isyak dan solat subuh berjemaah, maka sesungguhnya dia telah mengerjakan solat malam ketika orang lain sedang tidur.

Sabda Rasulullah saw:"Barang siapa yang berbicara sebelum memberi salam, maka janganlah kamu jawab."

Ibnu Abbas ra berkata: "sesungguhnya Iblis yang terkutuk itu menangis, sewaktu seseorang mukmin itu bersalam dan dia mengeluh: "Aduh celaka, kedua mukmin itu tidak berpisah keduanya melainkan diampuni dosanya".

p/s: mari la kita rajin2kan diri utk memberi salam bila berjumpa ngan sesama muslim...semoga mendapat rahmat ALLAH swt.. Aamminnn...

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Jamuan Hari Raya Maktab Punya Daaaa

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 commentsHaaa...mai-mai..makanan free..jgn tak makan..mai-mai..laksa penang mai ni
makan makan jugak..senyum mesti sokmo..hahahhaBaca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter