Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Keliru

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Wednesday, August 25, 2010


Manusia sering saja keliru dalam memilih jalan hidup yang boleh membahagiakan mereka. Manusia sering keliru antara kebenaran dan kepalsuan, antara keseronokan dan kebahagiaan, antara hak dan tanggungjawab, antara kemewahan dan kecukupan serta berbagai kekeliruan yang mengantar manusia kepada kekecewaan dan keputus asaan. Sedangkan kesemuanya itu terlalu berbeza; seperti kegelapan dan cahaya, seperti bergerak dan diam; perbezaan yang tidak pernah ada pertembungan. Jadi darimanakah datangnya segala kekeliruan ini?


Mungkin mereka terlalu sibuk untuk duduk dan merenung seketika jalan mana yang perlu mereka pilih. Atau mungkin mereka sengaja menyibukkan diri untuk itu. Apa yang sebenarnya mereka sibukkan ? Bukankah semua kita mencari cahaya kebahagiaan namun kenapa kegelapan yang datang menyelubungi kita ? Bukankah kita mencari kebenaran tapi kenapa kepalsuan pula yang menguasai diri kita dan menentukan gerak laku kita ?

Mungkinkah kita kehilangan panduan untuk mendapatkan itu semua ? Panduan yang benar-benar dapat memimpin kita kepada apa yang sebenarnya kita cari. Sememangnya manusia itu makhluk yang unik dan kompleks. Sukar untuk kita memahami walaupun diri kita sendiri.

Mungkinkah ada yang lebih memahami manusia daripada manusia itu sendiri; yang lebih mengetahui selok belok hati manusia, kecenderungan jiwanya, kelemahan dan kekuatan dirinya bahkan apa sebenar mahunya manusia itu? Mungkin persoalan ini nampaknya seperti tidak masuk aqal terutamanya di zaman sains dan teknologi.... zaman robotik ini.

Kalau kita ambil contoh robot. Bukankah ada yang merekanya dan bukankah perekanya adalah orang paling tahu tentang robot rekaannya? Kenapa perkara yang sama tidak berlaku pada manusia? Bukankah manusia itu ada penciptanya ? Dan tentunya penciptanya lebih mengetahui tentang manusia ciptaannya.

Pernah berlaku satu perbualan antara 2 orang yang berbeza pendapat tentang adanya pencipta manusia dan alam semesta ini. Ketika itu mereka berada di sebuah galeri lukisan. Lalu pemuda yang mempercayai adanya Pencipta itu mengeluarkan satu pertanyaan. "Percayakah kamu jika aku katakan bahawa semua lukisan yang sedang kita lihat ini terjadi dengan sendirinya, malam tadi semua kertas-kertas lukisan ini masih kosong dan bersih tanpa sebarang lukisan padanya, tiba-tiba cat-cat ini tertumpah sendiri, lalu memenuhi plate-plate lukisan dan berus-berus cat ini pun bergerak sendiri mewarnai kertas kosong itu dengan cat-cat yang tertumpah sendiri itu hingga terhasillah lukisan cantik seperti yang sedang kita lihat ini ? lalu jawab pemuda yang bersamanya " Tidak mungkin perkara itu terjadi". Lalu kata pemuda tadi " Jadi apa yang menyebabkan kamu mempercayai perkara yang sama berlaku pada diri manusia dan alam ini?" Pemuda itu lalu terdiam seribu bahasa.

Jadi bukankah kita tidak terjadi dengan tiba-tiba saja? Bukankah ada Pencipta yang lebih memahami manusia itu dari manusia itu sendiri; yang lebih mengenali kamahuan dan kehendak manusia itu serta apa yang baik dan buruk baginya? Bukankah Allah yang menciptakan manusia itu menyediakan manual sebagai panduan hidup kepada manusia yang Dia jadikan itu? Jadi kenapa kita tidak mengambil segala panduan yang disediakan khusus untuk kita supaya kita benar-benar bahagia. Kalau kita beli sebuah kereta...katakan kereta Toyota tetapi kita menggunakan manual untuk kereta Volvo lalu apa yang akan terjadi pada kereta kita ? Jika Allah yang menjadikan manusia ini telah menyediakan satu panduan khusus untuk kita, kenapa kita masih mencari panduan lain?

Bukankah daripada panduan atau manual yang disediakan untuk manusia itu menyebutkan bahawa antara sumber yang boleh membahagiakan manusia itu adalah 'kecukupan' jadi kenapa kita mengejar kemewahan dunia hingga akhirnya kita mati kehausan...seperti pepatah arab " Dunia itu seperti air masin semakin diminum semakin terasa dahaga". Bukankah kita melihat ada orang yang bergaji kecil tetapi rumahtangganya aman bahagia, ada pula orang yang kaya raya tetapi keluarganya porak peranda; rumah besar dirasakan seperti neraka, makan yang lazat-lazat dirasakan seperti pasir, tidak ada lagi rasa hormat anak pada ayah dan tiada pula rasa kasih ayah kepada anak.

Kenapa kita tidak kembali mengambil Al Quran...panduan yang Allah SWT sediakan khusus untuk kita hambanya. Bukankah kita merasa hairan manusia hari ini hidup dalam kegelapan sedangkan padanya ada satu suis yangmana apabila dia bergerak sedikit saja untuk memetik suis itu maka kegelapan itu akan hilang tiba-tiba dan cahaya terang akan menerangi hidupnya dan suis itu ialah Al Quran.
Jadi apa yang sebenarnya yang kita cari?????
Kekayaan, Kemewahan dan Keseronokan
ATAU
Kecukupan, Ketenangan dan Kebahagaiaan

Print

0 comments

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter