Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Sukarnya Untuk Buat Keputusan

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Friday, September 3, 2010


Hampir semua orang merasakan dirinya bebas atau sekurang-kurangnya semua orang inginkan kebebasan tetapi apabila tiba masa untuk membuat keputusan kita akan rasa terkongkong dengan bermacam-macam hal. "Nanti orang kata apa pulak", "Nanti orang kata aku ni ketinggalan zamanlah, kolotlah....", "Macamana kalau orang tengok aku dah jadi baik...tentu dia orang akan ketawakan aku sebab dulu aku selalu ejek dia orang" dan bermacam lagi perkara yang kita fikirkan hingga niat kita untuk berubah jadi baik terkubur begitu sahaja.


Di sinilah KEEGOAN mula menunjukkan kuasanya, disinilah kebebasan kita tergugat. Di sinilah kita benar-benar perlu kepada prinsip hidup yang jelas, persandaran kepada Yang Maha Kuasa dan penyerahan pada takdir dan iradahNya.

Inilah mata rantai pertama yang perlu kita leburkan untuk kita terus melangkah menuju redho Allah iaitu rantai keegoan dan keangkuhan yang merupakan berhala pertama yang menjadi sembahan manusia jahil. Kerana keegoan inilah Iblis diusir dari syurga Allah dalam keadaan dosanya tidak terampun hingga dia berikrar untuk menyesatkan seluruh anak Adam supaya dia tidak kesunyian di neraka nanti. Kerana sifat rendah diri dan sedar diri Allah mengampunkan dosa Nabi Adam walaupun dikeluarkan dari syurgaNya namun kasih sayang Allah SWT tetap bersama kita anak cucunya asalkan kita merendahkan diri dan bermunajat kepadaNYa.

Leburkanlah rantai keegoan ini agar kita menikmati nikmat kehidupan sebenarnya.....bukankah kerana keegoan dan keangkuhan ini jiwa kita menjadi keluh kesah...takut dimalukan, takut dipandang hina walau dimuliakan Allah. Bukankah kerendahan menjadikan jiwa kita tinggi...hanya mengharapkan keredhaan Allah hingga jiwa kita menjadi tenang dan pasrah kepada kehendakNya.

Print

0 comments

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE





free counter