Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Rasullah Mengajar Doa

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Saturday, January 9, 2010


Saudara dan saudari yg di kasihi kerana Allah sekalian…

Abu Hurairah (ra) meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW masuk ke dalam masjid. Tiba2 terdapat seorang sahabat yang bernama Abu Amamah sedang bersedih. Lantas Rasulullah SAW bertemu dan bertanya kepadanya : “Wahai sahabat, mengapa kamu bersedih?”

Lantas sahabat tadi menjawab : “Ya Rasulullah, aku bersedih kerana beban kehidupan yang terlalu berat di atas pundakku”.“Apa dia?” kata Rasulullah.

“Hutang yang membelenggu diriku dan kesedihan yang mengikat sanubariku”.

Lantas baginda SAW bertanya: “Apakah kau ingin aku ajarkan satu doa, satu amalan, jika kau amalkan nescaya segala kesedihan, segala kedukaanmu, akan diangkat oleh Allah SWT, akan dipulihkan, akan diganti dengan kegembiraan dan kebahagiaan?”.

“Balaa ya Rasulullah. Sebutlah, apakah doa, apakah amalan itu ya Rasulullah”.

Lantas baginda mengajarkan sepotong doa.

اللهم إني أعوذبك من الهم والحزن, وأعوذبك من العجز والكسل, وأعوذبك من الجبن والبخل, وأعوذبك من غلبة الدين وقهر الرجال.

Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada rasa sedih dan gelisah, Aku berlindung kepada-Mu daripada sifat lemah dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengejut dan bakhil, aku berlindung kepada-Mu daripada dari cengkaman hutang dan penindasan orang.

“Wahai sahabatku, jika kamu amalkan doa ini setiap pagi dan petang, insyaAllah sebanyak manapun hutangmu, akan dilunaskan Allah SWT. Setebal manapun kedukaanmu, akan dilenyapkan oleh Allah SWT”.

P/s: Marilah kita sama2 mengamalkan doa ini, moga kita dijauhkan daripada rasa sedih dan gelisah, sifat lemah dan malas, sifat pengejut dan bakhil, dari cengkaman hutang dan penindasan orang. Amin ya rabbal alamin..

Print

0 comments

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter