Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Bilik-Bilik Syurga

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Tuesday, May 4, 2010


Dan memasukkan mereka ke dalam syurga yang telah diperkenankanNya kepada mereka. (Muhammad: 6)

Penghuni-penghuni syurga diberikan bilik-bilik khas, rumah dan istana yang diperbuat daripada permata-permata yang tembus dipandang mata seperti kaca. Di dalamnya penuh dengan kenikmatan & kelazatan yang tidak pernah dilihat mata serta didengar telinga.


Pernah pada suatu hari para sahabat bertanya kepada Rasulullah,

Para Sahabat: Untuk siapakah Allah menyediakan bilik-bilik seperti itu ya Rasulullah?

Rasulullah: Bagi mereka yang menyebarkan salam, menyumbangkan makanan, terus berpuasa dan berjaga malam mengerjakan sembahyang sedangkan orang lain tidur nyenyak.

Lalu sahabat-sahabat bertanya lagi,

Para Sahabat: Siapakah yang tahan dan sanggup berbuat demikian ya Rasulullah?

Rasulullah s.a.w: "Umatku! Dengarlah ...sesiapa yang bertemu sesama Muslim lalu ia memberi salam, itu bererti telah menyebarkan salam. Barang siapa yang memberi makan anak-anak dan isterinya sampai kenyang, bererti ia telah menyumbangkan makanan. Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadan dan ditambah dengan tiga hari pada setiap bulan, itu bererti ia terus menerus berpuasa. Dan sesiapa yang menunaikan sembahyang Isyak terakhir dengan berjemaah, bererti dia telah bersembahyang malam sedang manusia tidur." (Riwayat Abu Naim dari Jabir).

"Tetapi orang-orang yang bertakwa kepada Tuhannya mereka mendapat tempat-tempat yang tinggi, di atasnya dibangun pula tempat-tempat yang tinggi yang di bawahnya mengalir sungai-sungai. Allah telah berjanji dengan sebenar-benarnya. Allah tidak akan memungkiri janjinya"
(Az-Zumar: 20)

p/s: nikmatnya syurga, tak tergambar di fikiran yang lemah ini. moga2 aku dapat mengecap nikmat yang indah ini. dengan izinmu Ya Allah. kejarlah ia wahai hamba Allah~

Print

0 comments

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter