Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Bidadari Syurga

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Thursday, May 13, 2010


Bidadari merupakan salah satu anugerah Allah SWT kepada seorang lelaki yang memasuki syurga.

Bagi seorang wanita yang solehah, maka bidadari bagi suaminya adalah di kalangan bidadari-bidadari kurniaan Allah SWT dan dia (isteri solehah) merupakan ketua akan segala bidadari-bidadari tersebut.


Berjihad pada agama Allah merupakan satu amalan yang menjadi kesukaan Allah SWT dan ini merupakan sunnah Nabi SAW juga di kalangan sahabat-sahabat.

Al-kisahnya, Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik di kalangan bidadari-bidadari yang lain.

Suatu pagi (dalam bulan puasa) ketika Nabi SAW memberi targhib (berita-berita semangat di kalangan sahabat untuk berjihad pada agama Allah), kata baginda sesiapa yang keluar di jalan Allah tiba-tiba ia syahid, maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik di kalangan bidadari-bidadari Syurga.

Mendengar berita itu, seorang sahabat yang usianya sangat muda teringin sangat nak tahu bagaimana cantiknya bidadari tersebut. Tetapi dia malu nak bertanyakan kepada Nabi SAW kerana malu pada sahabat-sahabat yang lain.

Namun dia tetap memberi nama sebagai salah seorang yang akan keluar/pergi berjihad. Sebelum Zohor, Nabi SAW akan tidur sebentar (dipanggil khailulah), maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah tidur bersama-sama.

Semasa tidur, dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah dan bertemu dengan seorang lelaki yang berpakaian bersih lagi cantik serta muka yang berseri-seri.

Lalu dia bertanya, di manakah dia berada.

Lelaki itu menjawab, "Inilah Syurga."

Lantas dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan Ainul Mardhiah. Lalu ditunjuk oleh lelaki itu ke suatu arah. Maka berjalanlah dia menuju ke arah itu.

Sampai di suatu pepohon, beliau mendapati ada seorang wanita yang tak pernah dia melihat kecantikan sebegitu. Juga tak pernah dilihat di dunia ini.

Lalu diberi salam dan dia bertanya, "Andakah Ainul Mardhiah?"

Wanita itu menjawab, "Ehh tidakk. Saya khadamnya. Ainul Mardhiah ada di dalam singgahsana sana."

Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda dari yang pertama tadi sedang mengelap permata-permata perhiasan di dalam mahligai.

Lantas dia memberi salam dan bertanya lagi, "Adakah anda Ainul Mardiah?"

Lalu wanita itu menjawab, "Eh tidakkk. Saya hanya khadamnya di dalam mahligai ini. Ainul Mardiah ada di atas mahligai sana."

Lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu, kecantikannya sungguh mengkagumkan.

Lalu dia sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yang berganda-ganda cantik dari yang pertama dan berganda-ganda cantiknya dari yang kedua dan tak pernah dia lihat di dunia.

Lantas wanita itu berkata, "Akulah Ainul Mardhiah. Aku diciptakan untuk kamu dan kamu diciptakan untuk aku."

Pabila lelaki itu mendekatinya, wanita itu berkata "Nantiii kamu belum syahid lagiiii......"

Pemuda itu pun tersentak lantas terjaga dari tidurnya. Lalu dia menceritakan tentang mimpinya itu kepada satu sahabat lain. Namun begitu, dia berpesan agar sahabat itu tidak menceritakannya kepada Nabi SAW melainkan sekiranya dia syahid.

Petang itu, pemuda itu bersama-sama dengan jemaah beserta Nabi SAW telah keluar berperang lalu ditakdirkan pemuda tadi telah syahid.

Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendak berbuka puasa, maka mereka telah menunggu makanan untuk berbuka. Maka kawan sahabat yang syahid tadi telah bangun dan mendekati Nabi SAW lantas menceritakan perihal mimpi sahabat yang syahid tadi.

Sewaktu dia bercerita, Nabi SAW berkata benar, benar, benar di sepanjang cerita tersebut.

Akhirnya Nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di Syurga. Subhanallah.

Wallahu a'lam.

Print

0 comments

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter