Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Mengapa Cinta Menjadi Tragedi

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Monday, February 8, 2010


Cinta adalah suatu janji atau hutang bagi orang yang telah menjanjikan keindahan cinta kepada kekasih yang dicintai jadi janganlah kau berjanji atas nama cinta jika belum tentu kau akan melunasinya kerana itu suatu hutang cinta untukmu..

Cinta itu adalah kata hati jika ianya ada peranan dalam hidup. Cinta itu selalu indah untuk dilihat dirasa dan dilaksanakan. Untuk itu jagalah cinta agar tetap ada dan harum selalu.

Cinta perempuan itu diibaratkan seperti layang layang bila dikejar ia lari bila ditunggu ia menanti. Manakala cinta lelaki pula adalah seperti cermin walaupun ia tidak berbohong namun sukar untuk dipercayai.Sedangkan cinta itu sendiri adalah seperti sang rembulan yang menerangi kegelapan malam yang gelita tetapi sampai hati membiarkan pungguk merinduinya.


Andai kita menyinta jangan dipuja cinta itu seperti bunga kerana bunga akan layu bila akhir musimnya. Biarlah cinta itu seperti sungai yang mengalir kerana ianya akan mengalir buat selamanya.


Cinta seringkali akan lari bila kita mencari tetapi cinta jua seringkali dibiarkan pergi bila ia menghampiri. Jika cinta tidak dapat mengembalikan engkau kepadaku dalam kehidupan ini pastilah cinta akan menyatukan kita dalam kehidupan yang akan datang.


Dalam kitaran cinta ada yang berjaya hingga ke jinjang pelamin.Tidak kurang juga ada yang gagal.Dalam hal ini kita perlu menilai semula diri sendiri. Cinta tidak akan datang sekiranya kita gagal mencintai Allah SWT.


Cinta itu takkan datang kalau tak dicari dan takkan dapat kalau tak memberi seandainya kita diberi peluang untuk menyintai seseorang lakukanlah dengan sesungguhnya dan sepenuh hati..


Hargai bila berdua sayangi bila bersama maafkan bila terluka rindui bila berjauhan fahami bila keliru nasihati bila terleka ingati bila sunyi..inilah perasaan…


Cinta tidak mungkin menemukan kebahagiaan jika hanya seorang sahaja kekasih yang setia dan seorang lagi curang..Andai dikau jodohku yang tertulis di loh mahfuz..Allah pasti akan mencampakkan rasa kasih sayang dalam hatiku jua hatimu…

Print

5 comments

 1. Anonymous Says:
 2. Ustaz,
  Andai dikau jodohku yang tertulis di luh mahfuz..Allah pasti akan mencampakkan rasa kasih sayang dalam hatiku jua hatimu… (words yang ni memang syahdu rasanya... huhu)

  - Cikgu Ana

   
 3. Anonymous Says:
 4. salam..syok baca artikel ni..best.. ( gadistakcun )

   
 5. Anonymous Says:
 6. salam...artikel di atas mmg menarik..tp,bg yg org yg tdk mhayatinya,tak kan timbul rasa apa2 pun..tak de maknanya..sebenarnya ramai manusia kini,sebelum dpt cinta,pelbagai usaha dilakukan..tp,bila dah dpt,tak ada lagi usaha2 untuk mempertingkatkan lg rasa cinta..cuma,usahlah kita menabur cinta pada seseorg yg dah mjadi kepunyaan seseorg..fahamilah perasaan isteri/suami kpd org yg kita cintai..dan pada sisuami/isteri usah cuba bermain api..konon2nya nak mcari lagi cinta sejati...PIIIRAHHH..

   
 7. salam to cikgu ana : harap2 begitulah..dah nampak semacam aje tu..hehhehe..good luck!!!

   
 8. salam to gadis tak cun : ye le tu...

   

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter