Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Sukar Memaafkan

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Saturday, September 5, 2009

Orang yang sudah dilukai itu cenderung untuk sukar memaafkan. Hal ini disebabkan kerana pemikiran yang tidak menyeluruh dalam memaafkan ini . Mereka merasakan memaafkan itu merugikan diri sendiri, tetapi sebenarnya memaafkan itu menguntungkan kerana hati akan berasa tenang aman dan damai.

Faktor-faktor yang menyebabkan orang sukar untuk memaafkan :

1. Sejak kecil sudah sukar untuk memaafkan orang lain, jadi sifat itu terbawa-bawa sehingga dewasa.
2. Sejak kecil perkembangan jiwanya belum menyeluruh, belum berkembang dengan baik sehingga dia belum mampu mempercayai orang dan ini membuat dia sukar untuk memaafkan orang lain.

Untuk boleh memaafkan orang lain, ada peringkat-peringkat yang harus dilalui :

1. Ia harus tahu bahawa sesuatu yang mengganggu adalah suatu masalah dan harus diselesaikan.
2. Dia boleh memahami semua perasaannya dan mengeluarkan semuanya.
3. Membuat satu batasan agar tidak lagi diperlakukan seperti ini.
4. Setelah itu memaafkan dengan kasih sesama manusia.

Manfaat dari memaafkan orang lain iaitu orang lebih sihat, jantungnya lebih sihat, tekanan darahnya lebih rendah, hidupnya lebih bahagia, hubungan suami isteri lebih baik, hubungan dengan anak-anak lebih baik, hubungan dengan Tuhan lebih baik, bahkan orang yang berniaga akan bertambah banyak untungnya kerana dia menjadi orang yang lebih ramah. Dia menjadi bahagia kerana tekanannya hilang. .

Pada umumnya, kecenderungan kita berkata sudah memaafkan tetapi saat berjumpa dengan orang itu kita menjadi sakit hati lagi. Untuk menghadapi hal ini kita perlu sentiasa ingat kepada Allah dan kita perlu sentiasa mendoakan musuh kita, belajar merendah diri dan bertolak ansur. Maka Tuhan akan memberikan kekuatan kepada kita, sehingga ketika kita berjumpa orang itu kita tidak lagi akan membenci.

Print

0 comments

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter