Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Kenapa Memusuhi Cinta

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Wednesday, January 2, 2002 0 comments

Admin benci manusia yang suka menghukum cinta. Admin telah bergelut dengan cinta sejak kecil dan admin banyak kehilangan cinta waktu baru menarik nafas yang membuatkan admin teramat amat menghargai cinta. Manusia yang tidak ada cinta dihatinya akan hilang nilai kemanusiaan sekalipun bergelar seorang yang beragama.

Kenapa perlu kita memusuhi cinta?

Dengan cintalah kita lahir didunia ini melalui hubungan suci kedua ayah dan ibu kita. Diatas cintalah kita dapat menjenguk bulan dan bintang dan bermandikan cahaya. Diatas cintalah kita disusui. Diatas cintalah kita dididik hingga menjadi hamba hamba yang beriman. Diatas cintalah kita mengenal Allah dan meletakan dahi untuk sujud menyembahnya. Diatas cintalah kita berjuang dan berdakwah. Diatas cintalah kita kan mengintai syahid. Diatas cinta Allahlah kita dimasukkan ke jannah.

Kenapa menuduh cinta?

Kenapa menuduh cinta yang melahirkan bayi bayi zina’. Kenapa menuduh cinta yang mendatangkan bala’ bala’ Allah. Kenapa tidak kita tuduh orang yang tidak cinta kepada hukum Allah yang bersalah. Yang tidak cinta syariat Allah yang bersalah. Yang tidak cinta sunnah yang bersalah dan diatas asbab inilah mereka menuduh cinta punca segala masaalah untuk menutup kemunafikan mereka kepada deen ini.

Lihatlah implikasi tiada wujud cinta dihati?

bayi bayi dibuang, suami isteri berperang , emak ayah diterajang, anak yatim diabaikan sehingga agama diletak dilongkang.

Inilah manusia, perkara pokok dilindungkan yang cabang diwar war kan.
Admin tak nafikan penyelewangan cinta berladmin!
Dan terwujudnya cinta cinta yang terlarang.

Tapi apakah dengan kes kes begini kita musuhi cinta seperti memusuhi yahudi dan nasrani tanpa kita menyelidiki akar akar dan tunjang yang menjadi penyebabnya? dimana ulama’2, kadhi kadhi, penceramah penceramah agama, pemimpin pemimpin kerajaan, ahli ahli politik? Apakah mereka tengah radmins melahap dunia. Mengira dan membilang harta untuk mewarisi qarun dan firaun.

Kenapa tidak duduk berfikir dan menggunakan segala kemudahan untuk memantau permasaalahan ini.

Apakah kamu semua penghukum penghukum remaja yang bercinta dengan hukuman denda RM500 ringgit untuk perzinaan. RM200 untuk sumbang mahram. Atau Rm100 ringgit untuk berkhalwat. Apakah ini tugas kamu sebagai mufti dan kadhi atau kamu hanya menjadi ayam daging kepada pemerintah.

Jika itulah kamu. Maka kamu adalah lebih hina dari penzina penzina kerana penzina hanya berdosa besar tapi kamu menyeleweng dengan tidak menjalankan hukum Allah yang sebenar yang membawa kepada riddah kekufuran!

Kamu wahai remaja dan adik adik ku yang bercinta!
Ingatlah! Kita hidup dizaman kera
dan janganlah kita seperti kera … melupai ikatan kita dengan Allah yang memilih kita untuk melihat dunia ini.

Admin tahu permasaalahan kamu. Admin tahu naluri kamu. Admin tahu persekitaran kamu. Admin tahu perkembangan teknologi kini. Admin tahu kamu tidak dapat mengelak dari terjebak dengan cinta dengan suasana perhubungan yang canggih diakhir zaman ini dengan pergaulan diuniversiti dan sekolah. Sebaik mana pun kamu. Sealim mana pun kamu. Bertutup aurat ke kamu atau telanjang nya kamu namun kamu tdak dapat lari dari bi’ah dan suasana ini. Lambat laun kamu akan terjebak jua …

Namun kamu kena pelihara kesucian diri kamu kerana itulah nilai diri seorang manusia dan sekiranya tercemar dan kamu bertaubat selepas itu pun tidak sama sepertimana kamu mula mula dilahirkan dalam keadaan yang original ….

Ingat pesan rasullulah :
Tidaklah masuk syurga seorang dayyus? lalu sahabta bertanya. Apa itu dayyus wahai Rasullulah? Ya itu orang yang tidak memiliki rasa cemburu terhadap harga dirinya
HR Nasa’i

Admin tidak banyak boleh menyelesaikan masaalah kamu kecuali kamu sendiri ingin menyelesaikannya. Cuma yang boleh admin ingatkan ialah sekiranya kamu seorang wanita, ingat pesan Alquran :
Lelaki yang baik adalah untuk wanita yang baik, wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik, lelaki yang jahat adalah untuk wanita yang jahat dan wanita yang jahat untuk lelaki yang jahat”
Quran jelas menjelaskan. Dan lelaki yang berada di sebelah kamu sekarang yang bukan mahram kamu adalah penzina’ yang menanti peluang untuk melahap kamu seradminsnya
Tadmintlah engkau akan zina’. Sesungguhnya didalm perbuatan zina’ ada empat kerugian Menghilangkan kewibawaan/kehormatan, memutuskan pintu rezeki, membuat Allah murka dan menjadikan peladminnya kekal selama lamanya didalam neraka
HR Thabrani

Duhai adik adik ku yang sedang lazat bercinta, kembalilah keduanya kejalan yang dihalalkan kerana islam tidak pernah mengharamkan cinta namun ada batas batas yang wajib kamu hindari. Berdoalah. dan munajatlah selalu dengan munajat cinta

Duhai Allah, kurniakanlah padadmin cintaMu, dan cinta orang yang cintanya, bermenfaat bagiku dihadapanMu.

Duhai Allah, jadikanlah yang tyelah Engkau kurniakan kepadadmin dari hal hal yang admin cintai, sebagai kekuatan bagiku dalam melaksanakan apa yang Engkau cintai

Duhai Allah, jadikanlah apa yang Engkau singkirkan dariku dari hal hal yang admin cintai, sebagai kekosongan bagiku dalam menjalankan apa yang Engkau cintai.

Duhai Allah, admin memohon kepadaMu kelazatan memandang wajahMu yang mulia dan admin memohon kepadaMu kurnia kerinduan untuk bertemu denganMu
HR ~ AtTirmidzi, Ibnu AlMubarak, An nasa’i dan Ahmad

Selesaikanlah permasaalahan cinta kamu dengan menikah sesegeranya jika kamu mampu dan punya kesempatan. Dan mintalah bantuan orang tuamu kiranya tidak boleh menahan gejolak nafsu yang tidak terkawal. Tapi ingat! perkahwinan tidak menyelesaikan semua masaalah kecuali kamu bersedia untuk membina rumahtangga muslim yang diredhai Allah.

Wahai pemuda, barangsiapa diantara kamu mampu menikah, maka menikahlah! Sesungguhnya pernikahan itu boleh memejamkan mata ( dari pandangan maksiat ) dan lebih menjaga kemaluan ( dari perzinaan ). Dan barangsiap yang belum mampu menikah, maka berpuasalah, kerana puasa akan menjadi benteng baginya ( dari perbuatan maksiat )
HR ~ Jamaah

Itulah dia nasihat Rasul kepada kita. Siapakah lagi manusia yang sebaik baik memberi nasihat kepada kita, kalau tidak junjungan mulia itu yang maksum yang serba mengetahui maslahah kehidupan kita dizaman ini dengan perantaraan wahyu Allah supaya kita sentiasa dihormati didunia oleh manusia dan malaikat dialam maladmint ini dan kita sebagai lelaki dan rijal yang melindungi wanita adalah lebih ‘aula lagi dari terlibat dengan perkara begini.

Orang yang masih tetap suci hingga menikah, maka ia akan lebih boleh menghormati wanita sebagai pendamping hidupnya dan ibu bagi anak anaknya. Ia melihat cinta sebagai anugerah terindah dan abadi dari Allah. Dan wanita juga akan melihat kesucian itu sebagai salah satu dasar utama keikhlasannya hingga ia dapat memegang komitmen cintanya hingga akhir hayat.

~ Kata kata dari :~ Syeikh Mahmud Mahdi Al Istambullli dari kitab Tuhfatul ‘Arus
Tiada siapa melarang kita bercinta dan jatuh cinta asal tidak melanggar hukum hakam agama.

Bolehkah?

Boleh …..asalkan cinta itu kita jadikan taaruf untuk kita saling mengenal dan memahami dalam merancang mendirikan rumah tangga, bukan bercinta yang tiada perancangan yang boleh menjatuhkan martabat kita sebagai seorang wanita dan lelaki yang rosak akhlaknya.

Barangsiapa yang jatuh cinta, lalu tetap menjaga kesucian dirinya, menyembunyi rasa cintanya dan bersabar hingga mati maka dia mati sebagai syahid

Untuk mu dan untuk ku jua.

Jumpa lagi


Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print

Ilmu Dapat Jauhi Maksiat Dan Dosa

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus 0 comments

ALI bin Abu Talib berkata: "Seorang alim dan bijaksana adalah orang yang tidak membuat muridnya berputus asa daripada rahmat Allah dan tidak pula membuat mereka merasa aman daripada pembalasan Allah."

Kita semua adalah guru yang menonton dan membimbing hati kita sendiri supaya ia menjadi hidup dan selamat. Istilah dalam al-Quran menyebut hati sebagai 'qalbun salim'. Untuk itu, kita memerlukan dua tonggak keimanan bagi mendapat keseimbangan dalam kehidupan.

Umpama seekor burung dengan dua sayapnya, jika satu patah, maka ia tidak boleh terbang dengan sempurna. Sifat takut dan harap kepada Allah menjadi suatu kemestian wajib dimiliki orang yang beriman.

Jika jalan menuju Allah itu jauh terbentang di hadapan, maka di sisi jalan itu ada terminal untuk mengambil bekalan. Di antara terminal itu ada dua terminal mesti disinggahi dan tanpanya kita tidak akan sampai kepada Allah Taala. Ia adalah sifat takut (khawf) dan harap (raja’) kepada Allah.

Manusia memerlukan ilmu untuk menimbulkan rasa takut kepada Allah Taala. Proses belajar dan mengkaji tidak boleh berhenti, demi mendapatkan keyakinan dalam hati hanya Allah berhak ditakuti.

Rasulullah SAW pada suatu pagi selepas menunaikan sembahyang Subuh bersama sahabat, Baginda SAW memulakan proses mengajar dan mentarbiyah mereka dengan nasihat yang menyentuh jiwa.

Sehingga seorang sahabat berkata: "Ya Rasulullah seakan-akan ini adalah wasiat terakhir darimu." Maka Baginda SAW bersabda yang bermaksud: "Seandainya kamu semua memahami seperti aku memahami, sudah tentu kamu lebih banyak menangis dan sedikit tertawa dan kalian akan keluar menuju ke padang pasir sambil berseru meminta tolong kepada Allah. Mintalah kepada-Ku, mintalah kepada-Ku!" (Hadis riwayat al-Tirmizi). Mereka menutupi wajah seraya menangis mendengar sabda Rasulullah SAW itu.

Mungkin kita sudah memiliki rasa takut kepada Allah hari ini tetapi bolehkah kita menjamin ia berkekalan hingga kita mengadap-Nya? Jiwa manusia sentiasa berubah mengikut arus menyebabkan ia hilang rasa sensitiviti ketakutan sebenar.

Antara punca manusia hilang rasa takut kepada Allah ialah menganggap remeh terhadap dosa dan maksiat, lalai dengan dunia akibat terpengaruh oleh pergaulan bebas dan hatinya sememangnya bebal.

Manakala, tanda bagi mereka yang takut kepada Allah menurut Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah ialah: "Orang yang takut pasti segera mengerjakan kebaikan sebelum maut menjemput dan sentiasa mengisi waktunya dengan kebaikan dan ketaatan."

Bagaimana menimbulkan rasa takut kepada Allah?

· Menguasai dengan sepenuh jiwa kalam Allah dan sabda Rasul-Nya. Proses mentarbiyah diri sendiri harus berjalan sepanjang masa hingga ajal menjemput kita. Hanya ilmu yang hidup di dada membuahkan rasa takut kepada Allah.

Sumber segala ilmu adalah al-Quran dan hadis Rasulullah SAW. Membaca dan merenungi keduanya membuat hati menjadi lembut dan rela ditunduk. Ibnu al-Jauzi pernah berkata: "Demi Allah, seandainya seorang mukmin yang berakal membaca surah al-Hadid, penghujung surah al-Hasyr, ayatul Kursi dan surah al-Ikhlas nescaya kalbunya terpecah kerana takut kepada Allah dan tersentak kerana kebesaran dan kekuasaan Tuhannya."

Bagaimana mungkin orang yang menghindari nasihat ulama dan benci kepada majlis ilmu memiliki rasa takut (khasyah). Jiwa tanpa agama adalah umpama seorang sudah tercabut roh daripada jasadnya. Dia hidup tetapi mati.

Maha Benar Allah dengan firman-Nya yang bermaksud: "Sesungguhnya yang takut kepada Allah daripada kalangan hamba-hamba-Nya ialah mereka yang berilmu (ulama)." (Surah Al-Fathir, ayat 28)

Dalam hal kecintaan, ketundukan dan ketakutan kepada Allah, kita disuruh menjadikan Rasulullah SAW sebagai teladan. Baginda bersabda yang bermaksud: "Aku adalah orang yang paling mengetahui di antara kamu mengenai Allah dan aku adalah orang yang paling takut kepada-Nya." (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

· Membandingkan diri kita dengan orang yang sudah diselamatkan oleh Allah. Apakah amal salih kita sama banyak dengan mereka? Atau jauh ketinggalan berbanding mereka? Tetapi sayang, bukan semua orang boleh selamat. Tidak semua orang menjadi pilihan Allah. Adakah kita layak menjadi salah seorang daripada mereka?

Berapa ramai orang yang beramal tertolak segala amalnya dan orang yang berilmu tertipu oleh kedudukan dan ilmunya? Hanya yang Allah kehendaki terselamat daripada seksaan. Allah berfirman yang bermaksud: "Dan jika Kami menghendaki, nescaya kami beri tiap-tiap jiwa petunjuk (baginya). Akan tetapi telah benar ketetapan dari-Ku: Sesungguhnya akan Aku penuhi neraka jahanam itu dengan jin dan manusia." (Surah Al-Sajadah, ayat 13)

· Memikirkan nasib diri ketika mati, hari kebangkitan dan hari penghisaban. Orang yang sebati jiwa dan raganya dengan kehidupan dan kenikmatan dunia mudah terlupa bahawa satu masa nanti semua itu akan dipisahkan daripadanya. Kenikmatan itu lenyap sekelip mata dan menjelmalah ruang dan waktu asing dan menyeksakan.

Di kalangan manusia ada yang menunggu hari perjumpaan dengan Allah Taala dan berharap diterima dengan reda. Dalam pada itu, ramai juga yang benci mengingati mati. Jangankan hendak bersedia menghadapi detik sakaratul maut, saat Allah Taala menyembuhkan dirinya daripada sakit suatu masa dulu pun sudah tidak sudi diingat lagi. Ketika susah Allah tempatnya mengadu, ketika senang lupa akan pertolongan-Nya. Begitu hebatnya ujian dunia mengaburi mata hati manusia.

Dalam hadis kudsi, Allah Taala berfirman yang bermaksud: "Demi keagungan dan kebesaran-Ku, Aku tidak akan menghimpun dalam diri seorang hamba dua rasa takut dan dua rasa aman. Apabila dia takut kepada-Ku di dunia nescaya Aku akan memberikan keamanan kepadanya pada hari kiamat, dan apabila dia merasa aman (daripada Seksa-Mu) di dunia, nescaya Aku akan membuatnya takut pada Hari Kiamat." (Hadis riwayat Ibnu Hibban)

Baca Lagi..dan Jangan Lupa Share Kat Member..
Print
Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter