Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Makna Sebuah Hadiah

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Monday, May 17, 2010


Islam menganjurkan umatnya agar saling mendekatkan hati, saling bersaudara dan mencintai satu sama lain. Antara cara yang disarankan ke arah keakraban itu adalah dengan memberi hadiah.


Amalan ini dikatakan mempu menghilangkan kabut hati, memadamkan api permusuhan, menenangkan kemarahan dan melenyapkan rasa iri hati dan dengki.

Hadiah akan membawa kesan perdamaian, rasa cinta dan penghargaan daripada si pemberi kepada si penerima. Disebabkan itu juga, Rasulullah SAW menganjurkan amalan memberi dan menerima hadiah kerana amalan ini ada pengaruh tersendiri.

"Saling memberi hadiahlah kalian, nescaya kalian akan saling mencintai." [Riwayat Bukhari]

"Penuhilah undangan orang yang mengundang, janganlah menolak hadiah..." [Riwayat Ahmad dan Bukhari]

Dalam suatu riwayat ada diceritakan bahawa salah satu hadiah yang tidak pernah ditolak Rasulullah SAW adalah wangi-wangian.

"Siapa sahaja yang dihadiahi 'raihan' (wangi-wangian), maka janganlah menolaknya sebab ia ringan dibawa, namun sedap baunya." [Riwayat Muslim]

Pemberian hadiah hendaklah didahulukan kepada kaum keluarga terdekat seperti ibu bapa, adik beradik dan suami isteri. Selain itu, boleh juga mendahulukan orang yang dekat di hati kita.

Imam Bukhari ketika mengulas mengenai siapa yang lebih dahulu harus diberi hadiah, telah mengetengahkan dua hadis.

Yang pertama, beliau menyarankan kepada si penanya agar mendahulukan pemberian kepada pakcik dari sebelah ibu, dan yang kedua ketika ditanya padanya, mana antara dua jiran yang patut didahulukan, beliau menjawab, "Yang paling dekat pintunya dengan kamu."

Wallahu a'lam.

Print

0 comments

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter