Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Doa Senjata Muslim

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Sunday, March 7, 2010


Di saat manusia tidak dapat lagi berbuat apa-apa, selepas habis daya usaha dan tiada sesiapa lagi yang mampu memberi bantuan yang diperlukan, ketika itu manusia akan sedar bahawa sesungguhnya pada Allah saja yang dia mampu memohon pertolongan.

Doa adalah senjata umat Islam. Apabila seorang muslim dan seorang bukan Islam sama-sama berusaha sedaya upaya menggunakan akal dan tenaga mereka dalam mengerjakan sesuatu, umat Islam memiliki satu lagi kelebihan iaitu berdoa, berharap dan bertawakal.


Tawakal adalah perkataan Arab yang bermaksud pergantungan hati pada Allah dalam semua perkara selepas berusaha atau berikhtiar.

Firman Allah dalam Surah Al-Imraan, ayat 159, yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah amat kasih kepada orang yang bertawakal.”

Tawakal pula boleh dibahagi kepada tiga. Pertama, menggantungkan harapan kepada Allah kerana yakin dan percaya dengan kekuasaan-Nya.

Hati individu itu akan merasa tenang dan tenteram dan tidak mudah berpaling daripada jalan Allah.

Kedua, kepercayaan dan pergantungan yang lebih hebat dari peringkat pertama, hingga sebarang musibah yang menimpa dirinya akan segera dirujuk di jalan Allah.

Ketiga, seseorang itu tunduk patuh kepada Allah dengan kerendahan jiwa, rohani dan jasmani serta menunggu sebarang perkara yang ditakdirkan Allah berlaku ke atasnya dengan hati akur dan terbuka.

Imam al-Ghazali berkata, tawakal adalah sesuatu yang bersumberkan makrifat (pengenalan) sejati kepada Allah. Pengertian makrifat itu pula ialah tauhid yang dapat diterjemahkan dalam kata, “Tidak ada Tuhan yang Esa melainkan Allah, dan Dia adalah pemilik alam serta menguasai semua perkara.”

Pernyataan tauhid ini adalah satu pengisian kepada hati manusia yang beriman. Bagaimanapun, tauhid itu sendiri terbahagi kepada beberapa peringkat.

Peringkat pertama: Sesiapapun akan mampu mengatakan bahawa Allah itu adalah satu dengan lidahnya, tetapi mungkin dalam hati kecilnya tidak diiringi dengan apa-apa makna kerana tidak ada keyakinan hakiki.

Peringkat kedua: Mempercayai terhadap apa yang dinyatakan hati, tetapi tidak pula mempunyai pengetahuan mendalam berkaitan hal itu.

Peringkat ketiga: Penerimaan kata-kata tauhid yang dinyatakan sebagai menggambarkan apa yang dilihat oleh mata adalah selari dengan apa yang iktiraf hati.

Print

0 comments

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter