Kategori

Isi Kandungan

Followers

Promosi Blog Anda

Daftarkan Blog Anda Disini...Percuma

Anak Perempuan Pendinding IbuBapa Daripada Api Neraka

Posted by Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus Wednesday, October 28, 2009


DALAM Islam tiada satu keadaan di mana ibu bapa boleh membuang anaknya. Tetapi inilah yang sering berlaku terutama apabila ibu itu melakukan sesuatu kesalahan yang memalu atau menjatuhkan maruah serta nama baik keluarga.
Dalam hal ini, ibu bapa perlu mengambil perhatian dan tanggungjawab terhadap anak perempuan dan cucu yang bakal lahir itu.


Jangan kerana malu ibu bapa sanggup untuk tidak mengaku perempuan itu anak mereka. Dengan melakukan ini, ibu bapa bukan saja menjejaskan masa depan anak mereka, malah cucu dalam kandungan. Ingatlah, Islam mengajar kita bahawa anak itu juga adalah ujian dan jika kita diuji dengan keadaan ini, bersabar dan redalah.

Rasulullah saw pernah bersabda bermaksud: �??Barang siapa mendapat susah lantaran anak-anak perempuan, tetapi dia berlaku baik terhadap mereka, pada hari kiamat mereka akan menjadi pendinding baginya daripada api neraka.�?� (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Sukar untuk membayangkan anak perempuan yang terlanjur itu dapat menyelamatkan ibu bapa daripada api neraka. Namun jika dengan pengalaman itu, dia insaf dan bertaubat dan Allah menerima taubatnya, malah menggerakkan hatinya untuk menjadi seorang wanita salih, maka tiada siapa yang dapat menghalangnya.

Sebaliknya, bayangkan jika ibu bapa �??membuang�?? anaknya. Akibat kebuntuan, anak itu membunuh bayinya. Tidakkah ibu bapa juga akan menerima tempias daripada dosa yang dilakukannya itu?
Satu lagi penyelesaian yang biasa dibuat ialah menunggu kelahiran bayi dan menyerahkan kepada orang lain. Ini satu lagi penyelesaian yang tidak patut dilakukan. Dengan memberi bayi itu kepada orang lain, kita memutuskan hubungan silaturahim dengan keluarga asalnya. Islam melarang perbuatan ini.

Dalam sebuah hadis, Rasulullah bersabda bermaksud, �??Tidak ada perbuatan yang lebih cepat pahalanya daripada mempereratkan tali persaudaraan dan tiada dosa yang lebih pantas disegerakan oleh Allah seksaannya di dunia, di samping seksaan yang disimpan di akhirat melebihi daripada berbuat aniaya dan memutuskan tali persaudaraan.�?�

Langkah memberi bayi tidak sah taraf kepada orang lain perlu dihentikan kerana ia meninggalkan kesan lain, seperti menafikan hak bayi itu sebagai seorang individu yang perlu tahu siapa asal-usulnya, siapa keluarga asalnya dan haknya terhadap harta sekiranya ibunya meninggal dunia. Tindakan itu mungkin menyelesaikan masalah ibu atau keluarganya, tetapi akan mengundang banyak masalah lain dari segi agamanya yang akan dipertanggungjawabkan kepada kita pada akhirat kelak.

Tanggungjawab yang diberikan kepada keluarga perempuan dalam isu anak tidak sah taraf menunjukkan bahawa tugas membesarkan anak perempuan bukan mudah. Oleh itu, ibu bapa dan ahli keluarga perlu benar-benar memastikan agar ahli keluarganya yang perempuan diberi didikan agama dan moral secukupnya.

Pepatah Melayu yang menyebut �??lebih senang menjaga kerbau sekandang daripada anak perempuan seorang�?? amat releven dalam konteks ini.
Berikut adalah beberapa penyelesaian yang mungkin boleh diambil untuk menangani isu ini, demi kebajikan wanita dan anaknya.

Pertama, si ibu jika mahu meneruskan kandungannya (dalam Islam, ia tiada pilihan, sebenarnya) dan jika mahu anak itu membesar seperti bayi lain (dia juga tiada pilihan lain, sebenarnya), perlu tahu bahawa kelahiran anak itu perlu didaftarkan.

Tiada apa yang perlu dibimbangkan kerana Jabatan Pendaftaran Negara tidak akan menolak permohonan mereka untuk mendaftarkan anak itu.

Ibu ini (dan keluarga mereka) juga harus sedar bahawa mereka tidak boleh dengan sewenang-wenangnya memutuskan silaturahim dengan anak itu.

Kedua, jika wanita itu berkahwin dengan pasangannya sekalipun, beberapa perkara perlu diberi perhatian. Di antaranya ialah anak itu tidak boleh dibin atau dibintikan kepada lelaki itu, perkara berkaitan dengan aurat, air sembahyang, perwalian dan pusaka.

Ketiga, masyarakat perlu disedarkan agar mempunyai sikap yang betul terhadap ibu dan anak tidak sah taraf. Kita walaupun perlu membenci perzinaan, Islam mengajar kita menjadi pemaaf supaya suasana yang harmoni dapat wujud dalam masyarakat. Kita tiada hak untuk menghina anak tidak sah taraf kerana kelahirannya adalah sesuci bayi lain.

Keempat, tanggungjawab nafkah dan penjagaan anak itu pula terletak di bahu wanita dan keluarganya. Oleh itu, ibu bapa, ahli keluarga dan wanita itu sendiri perlu tahu mengenai hal ini.

Print

0 comments

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Sekapur Sirih


Salam...Selamat Datang Ke Blog Sagasama ...Ini Merupakan Sambungan Daripada Blog Yang Lama ( blogsagasama.blogspot.com ) Kerana Blog Yang Lama Sudah Terdelete Secara Tidak Sengaja...Semoga Sahabat Sekelian Mendapat Manfaat Dari Blog Ini...

Email dan YM Admin : sagasue@yahoo.com

ADMIN : TIDAK ON LINE

free counter